Ryhmäkoti käytöshäiriöiselle nuorelle - Äitiyden Ihme
 

Ryhmäkoti käytöshäiriöiselle nuorelle

Oman lapsen vieminen ryhmäkotiin on vaikeaa kenelle tahansa vanhemmalle. Toisinaan vanhemmilla ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa, mikä ei kuitenkaan tarkoita, ettäkö asia olisi helppo hyväksyä.
Ryhmäkoti käytöshäiriöiselle nuorelle

Viimeisin päivitys: 12 lokakuuta, 2019

Tämän päivän artikkelin aiheena ovat ryhmäkodit, joista tarjoamme lisätietoa vanhemmille, jotka harkitsevat tätä vaihtoehtoa käytöshäiriöiselle nuorelle.

Nuoruus voi olla hyvin konfliktiherkkää aikaa lapsen elämässä. Jotkut nuoret ovat hyvinkin kapinallisia, ja vanhempien voi olla vaikea käsitellä heitä. Käyttäytymisongelmien ilmetessä, pahinta, mitä vanhemmat voivat tehdä, on sivuuttaa asia. Näin saattaa kuitenkin käydä, kun vanhemmat eivät halua ajautuva lapsensa kanssa konflikstiin.

Jos vanhemmat ummistavat silmänsä ongelmalta pitkään, ajan myötä nuoren huonosta käyttäytymisestä saattaa muodostua paha tapa, jota voi olla hyvin vaikea muuttaa. Kun tilanne nuoren kanssa riistäytyy käsistä, on ratkaisevan tärkeää hakea ammattilaisen apua.

Käytöshäiriöinen nuori

Nuoren häiriökäyttäytyminen on monelle vanhemmalle ja opettajalle vaikea tilanne. Tämä saattaa vaikuttaa uudenlaiselta, nykypäivän yleiseltä ongelmalta. Nykypäivän ongelmana on oikeastaan se, että teinien käytösongelmat jäävät usein hoitamatta.

Vanhempien tulisi puuttua heti nuoren häiriökäyttäytymiseen

Kun kapinallinen nuori rikkoo käyttäytymisnormeja, jättävät vanhemmat ja muut vastuussa olevat aikuiset usein asian huomiotta. Aikuiset saattavat ummistaa silmänsä ja lakaista ongelman maton alle, kun teini käyttäytyy huonosti ja epäkunnioittavasti ensimmäisiä kertoja.

Näin tehdessään vanhemmat eivät puutu lapsen käyttäytymiseen korjaamalla tai edes analysoimalla sitä. Tämä johtuu usein siitä, että vanhemmat pelkäävät teinin reaktiota ja joutuvansa riitoihin tämän kanssa.

Milloin hakea apua?

Jos lapsella ilmenee käytöshäiriöitä, tärkeintä on pyrkiä pitämään suhde tähän hyvänä. Paras tapa rapistuvan suhteen estämiseksi, on ottaa yhteyttä psykologiin, joka on erikoistunut tämänkaltaisiin konfliktitilanteisiin.

Nuoren häiriökäyttäytyminen voi johtua monesta tekijästä, jotka liittyvät myös toisiinsa. Jotkut häiriökäyttäytymisen syistä juontuvat lapsen kasvatuksesta, toiset persoonallisuudesta.

Se, että nuori alkaa omaksua huonoja tapoja, vaikuttaa koko perheen dynamiikkaan. Tähän nuoren luonnollinen reaktio on sulkeutua täysin ja kapinoida entistä enemmän. Tämän takia on todella tärkeää hakea ammattilaisen apua.

Asiaan erikoistuneen psykologin tarjoama tuki voi rohkaista vanhempia tekemään oikeat päätökset. Myös nuorelle tämä on positiivinen tilanne, sillä hän tuntee tulevansa kuulluksi ja hän voi puhua perheensä ulkopuoliselle henkilölle, joka ei tuomitse häntä.

Mitkä ovat merkkejä käytöshäiriöistä?

Jos eläminen ongelmanuoren kanssa muuttuu koko ajan vaikeammaksi, on tärkeää huomioida mahdolliset hälytysmerkit. Vanhempien on tärkeää tietää, milloin heidän tulisi toimia. Joissakin tapauksissa käytöshäiriöiselle nuorelle tarkoitettu ryhmäkoti voi olla suuri apu.

Yleisesti ottaen käyttäytymisongelmainen nuori on ärtynyt ja haluton keskustelemaan. Nuoren ja hänen vanhempiensa välinen ymmärrys muuttuu monimutkaiseksi. Ongelmanuori kadottaa usein myös motivaationsa koulunkäyntiin. Hän voi olla surullinen tai ahdistunut ilman selvää syytä.

Ryhmäkoti käytöshäiriöiselle nuorelle

Kun nuorella ilmenee ongelmia käyttäytymisessä, hän ei ole juurikaan kiinnostunut tulevaisuudestaan. Vanhemmat saattavat epäillä huumausaineiden tai alkoholin käyttöä. Nuorella voi olla myös huono suhde ruokaan, jolloin hän saattaa syödä liikaa tai liian vähän.

Mikä on käytöshäiriöiselle nuorelle tarkoitettu ryhmäkoti?

Ongelmanuorelle tarkoitettu ryhmäkoti on yksi vaihtoehto vanhemmille, jotka tarvitsevat apua käyttäytymisongelmaisen lapsensa kanssa. Yleisesti ottaen nämä keskukset auttavat nuorta kehittämään metodeja itsehillinnän parantamiseksi erilaisia strategioita apuna käyttäen. Ne myös auttavat kehittämään tiettyjä sosiaalisia taitoja aggressiivisen käyttäytymisen tilalle. Näitä ovat esimerkiksi anteeksipyyntö, neuvotteleminen, toisten auttaminen ja riitatilanteiden välttäminen.

Ryhmäkodin tarkoituksena on auttaa nuorta sopeutumaan yhteiskuntaan ja parantaa tämän itsetuntoa. Ryhmäkoti ei ole rangaistus, vaan pikemminkin positiivisen vahvistamisen keino, jossa nuori voi aloittaa uuden vaiheen elämässään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.