Positiivinen vahvistaminen ja rakkauden kautta kasvattaminen
 

Positiivinen vahvistaminen ja rakkauden kautta kasvattaminen

Positiiviseen vahvistamiseen eivät kuulu aggressiivinen käytös tai vihaiset sanat.
Positiivinen vahvistaminen ja rakkauden kautta kasvattaminen
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 07 syyskuuta, 2018

Hellyys on olennainen osa lasten tervettä ja positiivista kasvattamista. Saavutusten ja ponnistusten jokapäiväisellä tunnustamisella on iso merkitys lasten fyysiseen, älylliseen ja emotionaaliseen kehitykseen. Kerromme alla, mitä hyötyjä positiivinen vahvistaminen ja rakkauden kautta kasvattaminen tuovat.

Rakkauden kautta kasvattaminen ja positiivinen vahvistaminen

Lapsen kasvattaminen on kaunis tehtävä, mutta siinä on myös haasteensa. Vanhempana oleminen vaatii kärsivällisyyttä, panostamista ja taitoa. Käyttämällä positiivisen vahvistamisen tekniikoita oikein, voimme stimuloida lapsen oppimista.

Postiivista vahvistamista voidaan soveltaa päivittäin lapsen koulutuksen optimoimiseen. Tällä ei viitata pelkästään akateemiseen tietoon ja kouluoppimiseen. Positiivinen vahvistaminen on tehokas keino kehittää myös päivittäisiä tapoja, hygieniasta kotitalousaskareisiin.

Positiivisen vahvistamisen ajatus perustuu palkitsemiseen, kehumiseen sekä positiivisten asenteiden, ajatusten ja käytösten tunnustamiseen. Tämä auttaa lasta omaksumaan arkisia, sosiaalisia ja kulttuuriin liittyviä sääntöjä, sekä stimuloi luovuutta ja oppimishalua ja vahvistaa itsetuntoa.

Rakkaus on parasta positiivista vahvistamista 

Positiivinen vahvistaminen ei välttämättä tarkoita lelun, karkin tai muun materian antamista lapselle.

Itse asiassa hellyys, kauniit sanat ja rakastavat eleet ovat parasta palkitsemista lapselle. Erityisesti, kun ne tulevat vanhemmilta, sukulaisilta tai opettajilta.

Fyysinen ja emotionaalinen pahoinpitely taas on aina haitallista lapsen kasvatukselle ja kehitykselle. Väkivaltaisessa ympäristössä kasvaneet lapset kärsivät usein käytösongelmista sekä oppimisvaikeuksista, ja heillä voi olla ongelmia tulla toimeen muiden kanssa.

Lastemme fyysisen, älyllisen ja emotionaalisen eheyden vaaliminen on tärkeä osa heidän kasvattamistaan rakkauden ja hyvien arvojen kautta.

8 parasta lausetta, joilla kasvatat lapsesi rakkauden kautta

On tärkeää pitää mielessä, että lapset oppivat aikuisia seuraamalla. Toisin sanoen, lapset rakentavat oman persoonallisuutensa ja perustavat käytöksensä vanhempiensa ja muiden heidän ympärillään olevien aikuisten esimerkkiin.

Valitettavan monta lasta kasvatetaan puutteellisesti, ilman pehmeitä arvoja ja hellyyttä, mikä saa heissä aikaan suuren tyhjyyden tunteen, josta on vaikea päästä yli vielä aikuisiälläkään.

Siksi onkin tärkeää osoittaa esimerkin kautta, mitä odotat lapsesi, lapsenlapsesi, sisarenlapsesi tai oppilaasi olevan. Yksi hyvä idea on alkaa käyttää lauseita, joilla kasvatat lapsiasi rakkauden kautta.

Rakastan sinua 

Tämä on yksinkertaisin ja aidoin rakkaudentunnustus lapselle. Se myös auttaa vanhempia muistamaan olemaan avoimia tunteistaan.

Positiivinen vahvistaminen

Olet niin kaunis 

Terveen kehityksen takaamiseksi ja kompleksien välttämiseksi, lapsen tulisi tuntea olonsa itsevarmaksi ulkonäöstään. Lapsen päivittäinen kehuminen ja kannustaminen pitämään huolta itsestään ovat mainioita keinoja lapsen itsetuntonnon vahvistamiseksi.

Positiivinen vahvistaminen

Luotan sinuun

Lapset, jotka pelkäävät epäonnistumista tai tuottavansa pettymyksen vanhemmilleen, ovat epävarmoja. Heillä on usein oppimisvaikeuksia, ja heidän on vaikea tutustua muihin ihmisiin.

On tärkeää, että lapset kokevat saavansa riittävästi tukea ja luottamusta voidakseen ilmaista itseään ja kokeakseen uusia elämyksiä.

Miten meni?

Kiinnostuksen ja empatian osoittaminen auttavat lasta tuntemaan olevansa osa yhteisöä. Tämä kannustaa lasta osallistumaan ja jakamaan kokemuksiaan perhepiirissä.

Tykkään viettää aikaa kanssasi 

Varaa aikaa lapsellesi ja ota kaikki irti yhteisestä ajastanne. Tämä on oleellinen osa tervettä perhe-elämää. Tietenkin on myös erityisen tärkeää kertoa lapsillemme, kuinka paljon arvostamme heitä.

Tehdään yhdessä ruokaa

Lapsen ottaminen mukaan kotiaskareisiin on osa lapsen kasvattamista rakkauden ja positiivisten arvojen kautta. Tämä opettaa lastasi jakamaan ja ottamaan vastuuta.

Lapsesi oppii myös, että tiimityö takaa parhaat tulokset. Yhdessä kokkaaminen on lisäksi mainio tilaisuus opettaa lapsesi syömään terveellisesti.

Pestään hampaat yhdessä 

Olemme jo todenneet, kuinka tärkeää on kannustaa lasta terveellisiin rutiineihin, kuten henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimiseen ja kotiaskareiden tekemiseen. Hyvä tapa opettaa lasta harjamaan hampaansa oikein, on pestä omat hampaat samaan aikaan.

Positiivinen vahvistaminen ja kasvatus rakkauden kautta

Kiitos ja ole hyvä 

Hyviä käytöstapoja korostavat sanat ja eleet opitaan kotona. Lasten olisi hyvä omaksua niitä päivittäin esimerkin kautta. On tärkeää muistaa, että lapsemme, lapsenlapsemme ja oppilaamme ovat peilikuvia itsestämme.

Lasten kasvattaminen rakkauden kautta ei tarkoita jonkinlaista hellyyskuuria. Se tarkoittaa yksinkertaisesti yllä olevien lauseiden ja asenteiden sisällyttämistä päivittäiseen elämäämme. Se tarkoittaa, että näytämme parhaan puolen itsestämme lapsillemme joka päivä.

Spontaanius onkin salainen ainesosa lastemme kasvattamiseen rakkauden kautta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.