Tavallisimmat nuorten lasten pahat tavat - Äitiyden Ihme
 

Tavallisimmat nuorten lasten pahat tavat

Tavallisimmat nuorten lasten pahat tavat
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 04 joulukuuta, 2018

Nuorten lasten pahat tavat voivat muuttua myöhemmässä vaiheessa elämää vakaviksi ongelmiksi. Tämän vuoksi vanhempien on tärkeä tarkkailla lapsen käytöstä varoitusmerkkien varalta ja puuttua ei-toivottuun käytökseen ajoissa.

Lapset matkivat ympärillään näkemiensä ihmisten käytöstä. Jos lapsi viettää aikaa henkilöiden kanssa, joilla on huonoja tapoja, hän alkaa myös itse toistaa näitä käytäntöjä. Tämä on tärkeä pitää mielessä mietittäessä, kuinka lapsen käytöstä saadaan korjattua.

Kuinka tapa muodostuu?

Tavalla tarkoitetaan automaattiseksi ja rutiininomaiseksi muodostunutta toimintaa, ajattelua tai tunnetta. Käytännössä siis toistamme tiettyä toimintaa niin kauan, että siitä muodostuu tapa. Pienten lasten pahat tavat voivat johtua myös fyysisestä tai psykologisesta ongelmasta.

Pahimmillaan tavat voivat aiheuttaa pakkomielteistä käytöstä, jonka hoitamiseen tarvitaan lääkäriä tai psykologia.

Tavallisimmat nuorten lasten pahat tavat

Jotkut pahat tavat vaikuttavat suoraan lapsen terveyteen, kun taas toisilla on vaikutus ihmissuhteisiin ja perhe-elämään. Molemmissa tapauksissa lapsen käytöstä on tärkeä korjata ennen kuin ei-toivottu toiminta muuttuu pysyväksi tavaksi.

1. Epäterveellinen ruokavalio

Pikaruoan syöminen on nykyään hyvin yleistä. Jotkut lapset jopa kieltäytyvät syömästä mitään muuta kuin roskaruokaa. Epäterveellinen ruokavalio aiheuttaa muiden terveysongelmien lisäksi lapsuusajan ylipainoa ja korkeaa verenpainetta.

Auttaakseen jälkikasvuaan pääsemään eroon roskaruoasta, vanhempien on hyvä valmistaa erilaisia aineksia sisältäviä ruokia, jotka myös viehättävät lasta visuaalisesti. Jos lapsi ei pidä tietystä ruoka-aineesta, se voidaan vaihtaa toiseen saman ruoka-aineryhmän sisällä.

Pyydä lasta auttamaan ruoan valmistuksessa – hän on todennäköisemmin kiinnostunut maistamaan ruokaa, jonka valmistuksessa on auttanut.

Tavallisimmat lasten pahat tavat

2. Television edessä syöminen

Tutkimukset osoittavat television edessä syömisen altistavan ylipainolle. Lempiohjelmaan keskittyneet lapsen aivot eivät huomaa vatsan täyttymistä, mikä voi johtaa ylimääräisen painon kertymiseen.

Tämän lisäksi ruoka-ajan olisi hyvä olla se hetki päivästä, kun koko perhe kokoontuu yhteen keskustelemaan päivän tapahtumista.

Lapset matkivat ympärillään olevien ihmisten käytöstä. Jos lapsi viettää aikansa henkilöiden kanssa, joilla on pahoja tapoja, hän tulee oppimaan samat tavat.

3. Tyly ja loukkaava kielenkäyttö

Lapset oppivat näkemällä ja matkimalla. Lapsi oppii nopeasti pahat tavat toisilleen tylyiltä vanhemmilta tai rumaa kieltä käyttäviltä auktoriteettihahmoilta. Tällaista käytöstä voi olla vaikea korjata.

Kodin ulkopuolella lapsi toistaa oppimiaan kirosanoja ystävilleen, opettajilleen ja muille aikuisille. Huonon käytöksen korjaamisen täytyy lähteä kotoa vanhempien tarjoaman paremman esimerkin kautta.

4. Tietokone, videopelit ja televisio

Teknologian käyttäminen ja näytön ääressä vietetty aika voi muuttua harrastuksesta riippuvuudeksi. Moni lapsi jää mieluummin sisään tietokoneensa tai älypuhelimensa kanssa kuin lähtee ulos.

Pahimmillaan liiallinen näytön tuijottaminen voi vahingoittaa terveyttä, aiheuttaa uniongelmia ja vaikuttaa lapsen sosiaaliseen kehitykseen. Lapsi voi jäädä jälkeen koulutöissään viettämällä liikaa aikaa verkossa tai pelaten.

Estääksesi tai korjataksesi lapsen käytöstä, aseta säännöt ja valvo, ettei lapsi istu näytön ääressä kahta tuntia kauempaa kerrallaan.

Teknologiariippuvuus saattaa myös olla lapsen tapa paeta todellisuutta tai peittää ongelmaa, kuten epävarmuutta tai ahdistusta.

5. Peukalon imeminen tai nenä kaivaminen

Toisinaan pienet lapset imevät peukaloaan tutin sijaan. Lapset oppivat tämän pahan tavan yleensä hyvin pieninä, ja tapa loppuu tavallisesti itsestään. Jos näin ei tapahdu, vanhempien kannattaa keskustella aiheesta ammattilaisen kanssa, sillä pitkään jatkuva peukalon imeminen voi aiheuttaa avopurentaa ja vikoja kitalakeen.

Nenän kaivaminen on toinen ikävä tapa, joka saattaa aiheuttaa nenäverenvuotoja. Pienet lapset kaivavat usein nenäänsä huomaamattaan. Auttaaksesi lasta pääsemään eroon tästä tavasta, varmista, että hän huomaa, mitä on tekemässä joka kerta sormen etsiytessä nenään.

6. Liian myöhään nukkumaan meneminen

Nuoret lapset tarvitsevat 11-13 tuntia unta. Liian vähän nukkuva lapsi on ärtynyt, väsynyt ja vetämätön, ja hänellä on vaikeuksia keskittyä. Tämä voi johtaa ajatuksen hidastumiseen ja asioiden unohteluun. Liian vähäinen unen saanti saattaa aiheuttaa myös hormonaalista epätasapainoa.

Tavallisimmat lasten pahat tavat

Nukkumiseen liittyvät pahat tavat muutetaan päättämällä järkevä nukkumaanmenoaika ja luomalla nukkumisrutiini, jota noudatetaan poikkeuksetta. Uuden tavan oppimiseksi vanhemmat voivat esimerkiksi varmistaa lapsen syövän illallista hyvissä ajoin ja lukea tälle iltasadun ennen nukkumaanmenoa.

7. Huono hygienia

Hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää terveyden ja normaalin sosiaalisen elämän ylläpitämiseksi. Moni lapsi on haluton käymään suihkussa ja harjaamaan hampaansa aamuin illoin.

Tällainen vastustelu voi muuttua pahaksi tavaksi. Pidä huolta, että koko perhe seuraa rutiinia, jossa kädet pestään säännöllisesti, suihkussa käydään päivittäin ja hampaat harjataan kaksi kertaa päivässä.

Muista aina, että lapsi oppii tavat vanhemmiltaan, joten on vanhemmat tehtävä johtaa esimerkillään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.