Raskausviikkojen ja -kuukausien välinen vastaavuus
 

Raskausviikkojen ja -kuukausien välinen vastaavuus

Tässä artikkelissa puhumme raskausviikkojen ja -kuukausien välisestä vastaavuudesta.
Raskausviikkojen ja -kuukausien välinen vastaavuus
Marcela Alejandra Caffulli

Kirjoittanut ja tarkastanut lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 23 maaliskuuta, 2023

Kun raskaus on vahvistettu, herää ensimmäiseksi kysymys siitä, milloin vauva syntyy. Tulevien vanhempien lisäksi laskettu aika kiinnostaa varmasti myös lähipiiriä. Todennäköisen syntymäajan tietämisellä on kuitenkin muitakin tarkoituksia, kuten tarvittavan hoidon tarjoaminen sinulle ja vauvallesi raskauden jokaisessa vaiheessa. Ja tässä mielessä viikoista puhuminen kuukausien sijaan on paljon täsmällisempää ja tarkoituksenmukaisempaa. Alla kerromme, mikä on raskausviikkojen ja -kuukausien välinen vastaavuus ja mitä kaikkea sinun tulee tietää laskeaksesi, missä vaiheessa raskautta olet.

Raskausviikkojen ja -kuukausien välinen vastaavuus

Viimeisillään raskaana oleva nainen odottaa synnytystä.

Ihmisillä on usein hämmästynyt ilme, kun he kysyvät meiltä “kuinka pitkällä raskautesi on”, ja me vastaamme useilla viikoilla. Fakta on se, että raskauskuukausien laskeminen ei ole aina niin yksinkertaista ja on usein jopa hämmentävää.

Yleisistä mieltymyksistä huolimatta lääketieteessä on todettu, että sopivin syklinen yksikkö sikiön iän arvioimiseksi on päättynyt raskausviikko (Cunningham et al, 2019). Tämä tarkoittaa kokonaisten viikkojen määrää, joka on kulunut raskauden ensimmäisestä päivästä.

Syy, miksi lääkärit haluavat jakaa raskauden tällä tavalla, perustuu seuraaviin seikkoihin:

  • Yleensä ihmisen raskaus kestää 280 päivää, mikä vastaa 40:tä viikkoa. Kahden eri naisen raskauden kesto voi kuitenkin vaihdella yli 10 päivää, joten tämä luku on keskiarvo.
  • Helmikuuta lukuun ottamatta vuoden muina kuukausina on 30 tai 31 päivää. Jos teemme nopean laskelman ja jaamme 280 päivää 30:llä, tulos on 9,33 kuukautta.
  • Käytännön syistä kontrollikäynti viikolla 5 on hyvin erilainen kuin viikolla 8, vaikka molemmissa tapauksissa kyseessä on toinen raskauskuukausi. Siksi ei ole käytännöllistä luokitella raskauden vaiheita tällä tavalla.

Kaikista näistä syistä lääkäri ei puhu ensimmäisellä kontrollikäynnillä raskauskuukausista, vaan laskee, kuinka pitkällä raskaus on viikkoina ja päivinä.

Raskauden vaiheen määrittäminen ja arvioitu laskettu aika

Sikiöikä on aika, joka on kulunut viimeisten kuukautisten alkamispäivästä kyseiseen hetkeen. Tätä lukemaa käytetään arvioimaan vauvan kehitysvaihetta ja ajoittamaan tulevat lääkärintarkastukset oikein.

Vaikka ovulaatio ei yleensä vastaakaan kuukautisten alkamispäivää, ilmiö vaihtelee suuresti naisten keskuudessa, ja sitä on vaikea arvioida ja yleistää.

Laskeakseen tulevan vauvasi sikiöiän ensimmäisellä kontrollikäynnillä lääkäri ottaa huomioon viimeiset kuukautisesi. Tuosta päivämäärästä alkaen lasketaan kokonaisten viikkojen ja päivien määrä, jotka ovat kuluneet ensimmäisestä vuotopäivästä.

Jos viimeisten kuukautistesi alkamispäivä oli esimerkiksi 1.10.2021 ja menit kontrollikäynnille 7.11.2021, vauvasi arvioitu raskausikä oli 6 viikkoa ja 2 päivää.

Sitten lääkäri arvioi vauvan todennäköisen lasketun ajan. Tämä voidaan tehdä käyttämällä yksinkertaista laskukaavaa nimeltä Naegelen sääntö:

  1. Ota viitearvoksi viimeisten kuukautisten ensimmäinen vuotopäivä. Esimerkiksi 23.11.2021.
  2. Lisää 7 päivää. Yllä olevassa esimerkissä se olisi 30.11.2021.
  3. Vähennä nyt 3 kuukautta. Jos noudatamme samaa esimerkkiä, 30.8.2021.
  4. Lisää lopuksi vuosi saadaksesi arvioitu laskettu aika: 30.8.2022.

Raskausviikot, -kuukaudet ja -kolmannekset

Paras tapa arvioida raskauden etenemistä on puhua raskausviikoista raskauskuukausien sijaan. Nämä yksiköt voidaan kuitenkin ryhmitellä neljänneksiin.

Yleensä jokainen vuosineljännes koostuu 14 viikosta, joskin tämän voi nähdä vaihtelevan viitelähteen mukaan. Cunninghamin ja kollegoiden (Williams Obstetricia, 2019) mukaan raskauden kolme kolmannesta on jaettu seuraavasti:

  • Ensimmäinen raskauskolmannes: hedelmöittymisestä täyteen 14 viikkoon.
  • Toinen raskauskolmannes: Sisältää viikot 15-28.
  • Viimeinen raskauskolmannes: Viikon 29 alusta syntymään (noin 41-42 viikkoa).
Kalenteriin on merkitty arvioitu laskettu aika.

Varhaisen kontrollikäynnin tärkeydestä

Sen lisäksi, että tyydytät perheesi ja ystäviesi uteliaisuuden arvioidulla lasketulla ajalla, varhainen kontrollikäynti on erittäin tärkeä sinun ja vauvasi terveyden varjelemiseksi.

Ammattilainen pystyy ennakoimaan mahdolliset riskitilanteet taustasi tuntien. Lisäksi sinä ja kumppanisi voitte nauttia mahdollisimman sujuvasta raskaudesta. Onneksi olkoon!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Atención prenatal. In: Cunningham F, Leveno KJ, Bloom SL, Dashe JS, Hoffman BL, Casey BM, Spong CY. eds. Williams Obstetricia. 25° edición. McGraw Hill. 2019. Disponible en: https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=2739&sectionid=229282096
  • Fabre González E, Mateo Alcalá P, Carazo Hernández B, Orós López D. Consulta prenatal. Capítulo 7. En: González-Merlo. Obstetricia. 7ma Edición. Elsevier España. 2018. Páginas 99-120.
  • Oficina de salud para la mujer. Etapas del embarazo. [Internet]. Consultado noviembre 2021. Disponible en: https://espanol.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/stages-pregnancy
  • Gil Almira, Antonio Embarazo: diagnóstico, edad gestacional y fecha del parto. MEDISAN. 2008;12(4): .[fecha de Consulta 23 de Noviembre de 2021]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=368445249017
  • American College of Obstetricians and Gynecologists: Method for estimating the due date. Committee Opinion No. 700, May 2017e

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.