Ovulaation oireet - näistä merkeistä tiedät ovuloivasi - Äitiyden Ihme
 

Ovulaation oireet - näistä merkeistä tiedät ovuloivasi

Kuinka voit tietää varmasti, ovuloitko? Lue ovulaation varmat merkit tämän päivän artikkelistamme, niin tiedät milloin otolliset päivät vauvan tekoon ovat käsilläsi!
Ovulaation oireet - näistä merkeistä tiedät ovuloivasi

Viimeisin päivitys: 18 elokuuta, 2022

Kuinka voit oikein tietää varmaksi, ovuloitko vai et? Jokaisen naisen tulee tehdä päätös ovulaatiokiertonsa selvittämiseksi itse sekä suunnitella se omaan elämäntyyliinsä, aikatauluihinsa ja budjettiinsa sopivaksi.

Oman ovulaatiosyklin tunteminen auttaa joko tulemaan raskaaksi tai päinvastoin: sen avulla voit varmistaa, ettei raskautta synny. On olemassa useita eri keinoja, joiden avulla pystyt laskemaan hedelmälliset päivät ja varmistumaan siitä, ovuloitko vai et.

Mikä oikein on ovulaatio?

Ovulaatio on tapahtuma naisen kehossa, jolloin kypsä munasolu vapautuu munasarjasta. Myöhemmin munasolu menee munanjohtimeen, missä se pystyy hedelmöittymään. Tämä munasolun irtoaminen on luonnollista ja se tapahtuu hormonien toiminnan ansiosta, naisen kunkin kuukautiskierron aikana.

Raskauden alkaminen on mahdollista ainoastaan silloin, kun ovulaation aikana kypsä munasolu hedelmöittyy siittiösolulla.

Kuinka tietää ovuloitko vai et

On eri keinoja selvittää, ovuloitko vai et. Jotkin niistä vaativat avuksi lääkealan ammattilaista, mutta jotkut testit voi tehdä itse kotona.

Tässä esittelemme muutamia keinoja testata, ovuloitko vai et:

Kehon lämpötila

Ovulaation aikana naisen keho tuottaa keltarauhashormonia. Tämä hormoni vaikuttaa siihen aivojen osaan, joka säätelee kehon lämpötilaa.

Ovulaation aikana ruumiinlämpö saattaa kohota noin 0,5-1 celsiusasteen verran.

Mitataksesi ruumiinlämpösi tarvitset avuksi:

  • Kuumemittarin. Käytä koko mittaamisjakson aikana samaa kuumemittaria.
  • Paperia ja kynän merkataksesi ylös lukemat. 

Naisen tulisi mitata ruumiinlämpönsä aina aamuisin heti heräämisen jälkeen, ennen sängystä nousemista. Kaikki liikehdintä nostaa kehon lämpötilaa, joten saadaksesi oikean tuloksen on suositeltavaa mitata ruumiinlämpö ennen mitään fyysistä aktiviteettia. Muista sitten kirjata saamasi lukema ylös, jotta voit tarkastella ruumiinlämpöjä myöhemmin.

Voit selvittää ovuloitko vai et mittaamalla ruumiinlämpösi.

Tämä ovulaatiosyklin seuraaminen omaa ruumiinlämpöä mittaamalla vaatii sitoutumista ja kurinalaisuutta toimiakseen. Lämmön mittaamisia ei ole suositeltavaa jättää väliin. Vain säännöllisen mittaamisen avulla voit saada luotettavan keskiarvon ruumiinlämmöstäsi. Kun huomaat ruumiinlämpösi kohoavan, tiedät, että niinä päivinä ovuloit.

Jos olette pariskunta joka yrittää tulla raskaaksi, ideaalisinta on aloittaa seksin harrastaminen kaksi päivää ennen lämmön kohoamista. Näin varmistat että kehosi tuottaa ideaalisen määrän keltarauhashormoonia hedelmöittymistä varten.

Hyvät puolet: Halpaa ja helppoa toteuttaa yksin kotona.

Huonot puolet: Oman ruumiinlämmön mittaaminen päivittäin voi käydä pitkästyttäväksi, ja joskus omatoiminen kirjanpito saattaa pettää.

Ovulaatiotestit

Ovulaatiotestejä voi ostaa apteekista. Ne ovat samankaltaisia kuin raskaustestit. Ne toimivat mittaamalla luteinisoivaa hormonia virtsasta. Mikäli testin tulos on positiivinen, nainen ovuloi. Nämä ovulaatiotestit pystyvät ennustamaan ovulaation alkamisen jopa 36 tuntia ennen hedelmällistä päivää.

On suositeltavaa, että noudatat testin mukana tulevia ohjeita tarkasti. Välttyäksesi väärältä positiiviselta virtsakokeelta sinun tulisi tehdä testi ovulaation toisena päivänä, sillä luteinisoivan hormonin pitoisuus kasvaa öisin.

Hyödyt: Näitä testejä on helppo tehdä. Tämä on myös tarkempi menetelmä kuin oman ruumiinlämmön mittaaminen.

Haitat: Ovulaatiotestien vastaisia argumentteja ei juurikaan ole. Jos niiden tulos ei näytä positiivista koko kuukauden aikana, muiden hormonien, kuten estradiolin, prolaktiinin, kilpirauhashormonien ja mieshormonien, mittaaminen on tarpeen.

Nainen ultraäänessä.

Kohdunkaulan liman tarkkailu

Toinen menetelmä ovulaation varmistamiseksi on seurata kohdunkaulan limaa. Ovulaation aikana emätinvuoto lisääntyy huomattavasti. Tämä johtuu siitä, että se auttaa siemennestettä kulkeutumaan munanjohtimeen.

Vuodon määrän lisäksi myös sen ominaisuuksissa voidaan havaita muutoksia. Valkovuoto muuttuu ovulaation aikana venyvämmäksi ja kirkkaammaksi ja muistuttaa olemukseltaan raakaa munavalkuaista.

Hyödyt: Seuranta on helppoa, ja nainen voi toteuttaa sen itsenäisesti kotona.

Haitat: Seuranta voi pettää, mikäli nainen ei huomaa muutoksia.

Gynekologien tekemät testit selvittävät varmasti, ovuloitko vai et

Ultraääni

Gynekologin vastaanotolla voidaan suorittaa transvaginaalinen ultraäänitutkimus. Sitä käytetään arvioimaan sen follikkelin kasvua, joka on ovuloimassa kyseisen kierron aikana.

Hyödyt: Tutkimus on luotettava, tieteellinen tutkimus, ja tulokset varmoja.

Haitat: Tutkimuksen tekeminen on suhteellisen kallista, ja sinun tulee konsultoida asiantuntijaa.

Koepala

Kohdun limakalvolta otetaan pieni pala kudosta tutkittavaksi ja kyseisessä kudoksessa olevien hormonien analysoimiseksi.

Hyödyt: Tämä menetelmä antaa tarkkoja tuloksia.

Haitat: se voi olla kivulias ja epämukava kokemus naiselle.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.