Onko mahdollista tulla raskaaksi, jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen?
 

Onko mahdollista tulla raskaaksi, jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen?

Epäsäännölliset kuukautiset ovat hyvin yleisiä naisilla. Joskus ne johtuvat ohimenevistä ilmiöistä, jotka ratkeavat itsestään. Lisätietoja saat tästä artikkelista.
Onko mahdollista tulla raskaaksi, jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen?
Marcela Alejandra Caffulli

Kirjoittanut ja tarkastanut lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Olet luultavasti miettinyt useammin kuin kerran, onko mahdollista tulla raskaaksi, jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen, vai tekeekö tämä hedelmättömäksi. Jos aikeenasi on tulla raskaaksi, kannattaa lukea tämä artikkeli.

Haluan tulla raskaaksi, mutta kuukautiskiertoni on epäsäännöllinen. Onko tästä haittaa?

Yleisistä uskomuksista huolimatta raskaaksi voi tulla silloinkin, jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen. Vaikka hedelmällisten päivien laskeminen on tällöin vaikeampaa, tämä ei tarkoita, että kuukautiskierron muutoksiin liittyisi aina munasolun irtoamattomuus.

Jotkut tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että ne naiset, joilla on säännöllinen kuukautiskierto, tulevat nopeammin raskaaksi kuin ne, joilla on kierrossa jonkinlainen häiriö.

Vaikka kaikilla naisilla ilmeneekin kuukautishäiriöitä jossain vaiheessa elämää, tämä ei aina tarkoita, että se olisi normaalia.

Joka kolmas hedelmällisessä iässä oleva nainen maailmassa kärsii kuukautisongelmista jossain vaiheessa elämäänsä.

Kun ilmiö toistuu tietyin väliajoin tai jatkuu useita kuukausia, sen syy on selvitettävä. Näissä tapauksissa on mentävä lääkäriin sulkemaan pois tietyt sairaudet, jotka voivat oireilla tällä tavoin.

Kuukautiskierto

Naisen kuukautiskierron normaalit piirteet on hyvä tuntea, jotta voidaan havaita häiriöön viittaavat merkit. Nämä kuukautisiin liittyvät piirteet auttavat arvioimaan, onko oma kierto normaali:

  • Kierron pituus: Kuukautiskierto kestää tavallisesti 24–38 päivää, keskimäärin 28–30 päivää. Tämä on se aikaväli, joka kuluu vuodon ensimmäisestä päivästä seuraavan vuodon alkuun.
  • Säännöllisyys: Tämä liittyy kuukautiskierron pituuden vaihteluihin, sillä kierrot eivät aina ole täsmälleen 28 päivää. Yleensä 2–7 päivän heittoja pidetään normaaleina.
  • Kesto: Vuotopäivien määrä on yleensä 4–8 päivää.
  • Vuodon määrä : Vaikka käytettyjen siteiden määrä on subjektiivinen parametri, sitä käytetään kuukautisvuodon määrän arvioimiseen. Yleensä tämä lukema on 5–80 ml kiertoa kohden.

Näiden tietojen lisäksi on tärkeää tuntea kuukautisiin liittyvät oireet. Esimerkiksi lamaannuttava kipu, oksentelu, päänsärky tai pyörtyily voivat viitata jonkinlaiseen kuukautishäiriöön.

Raskaaksi on mahdollista tulla, vaikka kuukautiset olisivat epäsäännölliset.

Säännöllinen kuukautiskierto

Säännöllisen kierron kohdalla voimme arvioida, että ovulaatio tapahtuu suunnilleen aina samaan aikaan kuukaudesta. Mutta kuten jo mainittiin, odotettavissa on pienen pieniä heittoja, joiden vuoksi se ei aina osu tietylle päivälle.

Normaalin kuukautiskierron vaiheet ovat kestoltaan säännöllisiä, sillä ne vastaavat peräkkäin tapahtuvia hormonaalisia prosesseja, jotka tapahtuvat hedelmöitystä silmällä pitäen:

  1. Follikulaarinen vaihe: Käsittää kierron ensimmäisen vaiheen (päivät 1–11) ja on munasarjan follikkelin kasvuvaihe. Follikkelissa muodostuu munasolu.
  2. Periovulatorinen vaihe: Tämä sijoittuu kierron puoliväliin (päivät 12–14), ja sen aikana munasolu valmistautuu irtoamaan munasarjasta (ovulaatio).
  3. Luteaalivaihe: Tämä on viimeinen vaihe, joka riippuu siitä, onko hedelmöittyminen tapahtunut vai ei. Jos nainen ei ole tullut raskaaksi, se päättyy 28. päivänä kuukautisvuotoon.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Mikä on paras aika vuodesta tulla raskaaksi?

Epäsäännöllinen kuukautiskierto

International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) -liiton vuoden 2018 konsensuksen mukaan kuukautishäiriöt määritellään seuraavista näkökohdista:
  • Kiertojen pituus heittelee yli 7–9 päivällä (nämä ovat epäsäännölliset kuukautiset).
  • Kierto, joka on alle 24 päivää (lyhyt kierto) tai yli 38 päivää (pitkä kierto).

Tällaisissa kuukautiskierroissa ovulaatio voi tapahtua tai ei tapahdu riippuen häiriön aiheuttavasta syystä. Jotkut pitkittyneet kierrot (yli 38 päivää) koostuvat yhdestä ainoasta vaiheesta, eikä munasolu onnistu irtoamaan. Muissa tapauksissa kierrossa on kaksi vaihetta, ja ovulaatio tapahtuu.

Joitakin kuukautishäiriöihin liittyviä sairauksia ovat kilpirauhassairaudet, hyperprolaktinemia ja munasarjojen monirakkulatauti.

Kuinka tulla raskaaksi, jos kuukautiset ovat epäsäännölliset?

Kuten jo mainittiin, raskaaksi tuleminen on mahdollista tässäkin tapauksessa, mutta se voi olla hieman työläämpää. Seuraavaksi jaamme eräitä menetelmiä hedelmöittymisen onnistumiseksi.

Menetelmiä ovulaation laskemiseksi

Hedelmällisten päivien laskeminen voidaan suorittaa eri tavoin:

  • Ruumiinlämmön tarkkailu: Ruumiinlämpö nousee puolella celsiusasteella, kun luteaalivaihe alkaa. Seuraavat 72 tuntia ovat otollinen aika hedelmöittymiselle.
  • Muutokset valkovuodossa (Billingsin menetelmä): Kierron hedelmällisimpinä päivinä valkovuoto on runsasta ja vetistä, ja sen koostumus muistuttaa limaa. Emättimestä tulee luontaisesti liukkaampi.
  • Rytmimenetelmä : Ovulaatiopäivä voidaan arvioida matemaattisen kaavan avulla, joka ottaa huomioon kuukautiskierron heitot.
  • Testit luteinisoivan hormonin (vastuussa ovulaatiosta) pitoisuuden mittaamiseksi virtsasta.
Voit tulla raskaaksi, vaikka kuukautiskiertosi on epäsäännöllinen.

Muita vinkkejä raskaaksi tulemiseen, jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen

Yllä mainittujen testien lisäksi on hyvä harkita muitakin vinkkejä, joiden avulla voi tulla raskaaksi.

Pyri ensin harrastamaan seksiä kumppanisi kanssa 2–3 päivän välein. Tämä lisää siittiön ja munasolun kohtaamisen todennäköisyyttä ja samalla varmistaa, ettei miehen sukusolujen laatu heikkene. Jos seksiä harrastaa päivittäin, kivekset eivät välttämättä kykene palautumaan tuottaakseen hyviä siittiöitä.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä, kuukautishäiriöt ovat syy mennä lääkäriin. Ei vain tullakseen raskaaksi, vaan myös pitääkseen kehonsa parhaassa mahdollisessa terveydentilassa.

Muista, että monet kuukautishäiriöitä aiheuttavat sairaudet vaikuttavat koko kehoon.

Älä luovuta raskaaksi tulemisen suhteen!

Tuhannet naiset kärsivät jonkinlaisista kuukautishäiriöistä elämänsä aikana, eikä tämä yleensä täysin vaaranna mahdollisuutta tulla äidiksi.

Kuten kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa, on tärkeää käydä gynekologin luona tutkituttamassa oma terveydentila ja hedelmällisyys. Haastattelun, fyysisen tutkimuksen ja lisäkokeiden perusteella lääkäri voi varmistaa, että olet kykenevä tulemaan raskaaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.