Float, liikuttava lyhytelokuva autismista
 

Float, liikuttava lyhytelokuva autismista

Float on autismista kertova lyhytelokuva, joka liikuttaa alusta loppuun. Tänään kerromme siitä hieman lisää.
Float, liikuttava lyhytelokuva autismista
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Float on autismista kertova lyhytelokuva, joka näyttää, kuinka erityislasten vanhempien on käytävä läpi vaikea sopeutumisprosessi.

Idea pohjautuu alun perin Bobby Rubion tositarinaan. Hän on Pixar®-animaatiostudion käsikirjoittaja ja ohjaaja, jolla on autistinen poika nimeltä Alex.

Tämän lyhytelokuvan kautta Rubio halusi välittää kokemuksensa muille vanhemmille auttaakseen heitä tässä hyvin erityisessä prosessissa. Tästä syystä kerromme tästä elokuvasta tänään, jotta voit tutustua siihen itse!

Mistä Float-lyhytelokuva kertoo?

Float on lyhytelokuva, joka kertoo tarinan isästä ja tämän autistisesta pojasta. Elokuvan lyhyydestä huolimatta sen juoni saa sinut kyyneliin, etenkin jos sinulla on erityislapsi.

Elokuva keskittyy pohtimaan perheiden sopeutumista lapsen autismidiagnoosiin. Saatuaan tiedon lapsen autismista monien vanhempien on vaikea sulattaa asiaa kovin hyvin. Tämä liittyy suurelta osin siihen sosiaaliseen käsitykseen, että “erilaisuutta” paheksutaan.

Todellisuudessa me kaikki olemme erilaisia, ja monimuotoisuus on normi, ei poikkeus. Tämän autismista kertovan lyhytelokuvan tavoitteena onkin opettaa vanhempia hyväksymään lapsensa sellaisina kuin he ovat ja unohtamaan teeskentelyn ja muiden ihmisten ennakkoluulot.

Ainoa asia, mitä meidän pitäisi elämässämme tehdä, on rakastaa lapsiamme rajattomasti ja antaa heidän olla sellaisia kuin he ovat.

Float-elokuvan kohtaus, jossa lapsi leijuu pois isänsä luota.
Float-lyhytelokuva kertoo tarinan Pixar®-animaatiostudion ohjaajasta ja käsikirjoittajasta Bobby Alcid Rubiosta ja tämän pojasta Alexista, jolla on autismi.

Tiivistelmä Float-elokuvasta

Elokuva alkaa isän ja pojan leikkiessä yhdessä talonsa pihalla. Kun isä näyttää lapselleen voikukkaa, tämä puhaltaa siihen ja lähtee lentoon siementen mukana. Isä hämmästyy ja piilottaa pojan huomatessaan naapureiden katsovan tätä ihmeissään.

Neljä vuotta myöhemmin poika leijuu edelleen, ja kodikas tunnelma on muuttunut synkemmäksi. Isä haluaa piilottaa pojan todelliselta maailmalta ja pyrkii näyttämään muille muuta kuin mitä poika oikeasti on. Esimerkiksi lähtiessään ulos kävelylle hän painaa tämän repusta. Tästä huolimatta lapsi onnistuu pääsemään irti ja tekemään sitä, mistä hän todella nauttii: leijumaan.

Kaksikko nähdään puiston aidalla katsomassa muiden lasten leikkiä. Elokuvan pieni päähenkilö karkaa ja lähestyy muita lapsia leijumalla. Kaikki ovat hämmästyneitä ja pelokkaita nähdessään hänen “lahjansa”. Tämän jälkeen isä hakee pojan ja vie tämän pois.

Ahdistuspuuskassaan isä katsoo poikaansa ja kysyy: “Miksi et voi olla normaali?”. Poika alkaa heti itkeä ja peittää päänsä takillaan.

Tajutessaan virheensä isä halaa ja tuudittaa poikaansa sekä keinuu hänen kanssaan auttaakseen häntä saamaan vauhtia. Hän hyväksyy, että hänen poikansa leijuu, ja rohkaisee häntä näyttämään muulle maailmalle, että hän voi olla oma itsensä.

“Alussa isä rakastaa poikaansa kaikesta sydämestään, rajoituksetta. Sitten kun hän katsoo yhteiskuntaa, se syöpyy mieleen ja pilaa tuon rakkauden, mutta isän on päätettävä, ollako samaa mieltä vai sanoa muille: En välitä siitä mitä muut sanovat, annan poikani olla oma itsensä. Kun hyväksyt poikasi sellaisena kuin hän oikeasti on, sinusta tulee aito isä. Rakkaus palaa takaisin ja isä on taas onnellinen. Joten näin minäkin teen. Annan poikani olla oma itsensä.”

-Bobby Alcid Rubio, Float-lyhytelokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja-

Autismi

Autismi tunnetaan nimellä autismikirjon häiriö (ASD). Se on aivojen kehityksen poikkeavuus, joka vaikuttaa henkilön tapaan nähdä maailma ja olla vuorovaikutuksessa (tai kommunikoida) muiden ihmisten kanssa.

Tälle häiriölle ovat ominaista myös toistuvat ja rajalliset käyttäytymismallit, ja sen voimakkuus riippuu siitä, kuinka heikentyneet henkilön kommunikointitaidot ovat, kuten myös henkilön toistuvan käytöksen luonteesta.

Autismikirjon häiriö alkaa yleensä lapsuudessa ja heikentää sosiaalista kehitystä eri alueilla. Vaikka tähän häiriöön ei ole parannuskeinoa, sitä sairastavien toimintakykyä ja elämänlaatua voidaan kohentaa hoidoilla.

Float-elokuvan kohtaus, jossa isä ja hänen poikansa keinuvat yhdessä leikkikentällä.
Se, joka pyrkii ymmärtämään muita ja hyväksymään erilaisuuden, löytää lopulta sen taikuuden, jota ehdottoman rakkauden takana piilee.

Float, lyhytelokuva autismista

Jos et ole nähnyt tätä lyhytelokuvaa autismista, suosittelemme kiireesti katsomaan sen, sillä se jättää taatusti jäljen sydämeesi. Se näyttää hienovaraisesti sen ankaran todellisuuden, joka koskettaa monia lapsia ja perheitä, jotka saavat diagnoosin autismista.

Meidän ei tule unohtaa elokuvan tärkeintä opetusta: isän tai äidin rakkaus ylittää kaiken muun. Ja kuten lyhytelokuvan lopussa lukee, tämä viesti on omistettu erityisesti “kaikille perheille, joissa on erityislapsia”.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wing, L. (1998). Autismo En Ninos y Adultos. Barcelona: Paidós.
  • Ferrari, P. (2000). El autismo infantil.
  • Mulas, F., Ros-Cervera, G., Millá, M. G., Etchepareborda, M. C., Abad, L., & Téllez de Meneses, M. (2010). Modelos de intervención en niños con autismo. Rev Neurol, 50(3), 77-84.
  • Cabrera, D. (2007). Generalidades sobre el autismo. Revista colombiana de psiquiatría, 36(1), 208-220.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.