Mr. Indifferent - lyhytelokuva muiden auttamisesta - Äitiyden Ihme
 

Mr. Indifferent - lyhytelokuva muiden auttamisesta

Mr. Indifferent - lyhytelokuva muiden auttamisesta
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Mr. Indifferent on noin kolmen minuutin mittainen, Aryasb Feizin ohjaama lyhytelokuva, joka kertoo omaperäisellä tavalla ihmisten välinpitämättömyydestä ja toisaalta myös muiden auttamisen tärkeydestä.

“Tärkein tarkoituksemme elämässä on muiden auttaminen. Jos et pysty auttamaan muita, älä ainakaan satuta heitä.”

– Dalai Lama

Mr. Indifferent – lyhytelokuva muiden auttamisesta

Mr. Indifferent kertoo vakavasta ja itsekkäästä miehestä, herra Välinpitämättömästä, joka ei ole kiinnostunut muista ihmisistä, vaan murehtii ainoastaan omia asioitaan. Alla olevassa kuvassa on nähtävissä lyhytelokuvan ensimmäinen kohtaus, jossa herra Välinpitämätön antaa hissin ovien sulkeutua, vaikka näkee naisen kiiruhtavan hissiin. Seuraavassa kohtauksessa hän ei tee elettäkään, vaikka näkee pienen tytön ilmapallon karkaavan.

Mr. Indifferent - lyhytelokuva muiden auttamisesta
© Hanzo FZE

Kun herra Välinpitämätön näkee ostoksilla olleen miehen ostoskärryn lähtevän itsestään liikkeelle, hän ei tee mitään auttaakseen. Hän ei myöskään ole huomaavinaankaan naista, joka kampanjoi kadulla vapaaehtoisia hyväntekeväisyystyöhön etsien. Kaikissa näissä tilanteissa herra Välinpitämätön olisi voinut auttaa muita hyvin pienellä vaivalla, mutta sen sijaan hän päätti olla kuin muita ihmisiä ei olisi olemassakaan.

Kaikki kuitenkin muuttuu, kun herra Välinpitämätön valmistautuu ylittämään tien suojatietä pitkin. Hänen ihmetyksekseen vanhempi rouva tarttuu häntä käsivarresta, jotta hän auttaisi tämän tien yli. Herra Välinpitämätön ei pysty kieltäytymään, joten hän lähtee ylittämään tietä yhdessä rouvan kanssa, hyvin hitaasti edeten. Yhtäkkiä auto hurauttaa kovaa vauhtia tien poikki, lähes törmäten jalankulkijoihin. Herra Välinpitämätön ehtii kuitenkin pysäyttämään sen ennen kuin pahin ehtii tapahtua.

© Hanzo FZE

Kun vanhempi rouva ja herra Välinpitämätön ovat ylittäneet tien, rouva kiittää miestä avusta ja nipistää tämän poskea samalla hymyillen. Tämä hetki muuttaa herra Välinpitämättömän maailmankuvan, ja hän päättää muuttaa käytöstään. Seuraavissa kohtauksissa hän pitää hissin ovia aukia, jotta nainen ehtii hissiin, ottaa kiinni pikkutytöltä karanneen ilmapallon, tekee vapaaehtoistyötä rannalla, luovuttaa verta ja pitää vanhuksille seuraa hoivakodissa. Pian herra Välinpitämätön huomaa, että näin tekemällä hänen elämänsä on paljon onnellisempaa kuin ennen.

Eräänä päivänä kävelyllä ollessaan herra Välinpitämätön näkee tien reunassa vakavan ja yksinäisen miehen, joka muistuttaa hänen entistä minäänsä. Herra Välinpitämätön asettaa päähänsä aurinkolasit, nappaa käteensä kepin ja esittää olevansa sokea. Hän tarttuu vakavaa miestä käsivarresta samalla tavoin kuin vanhempi rouva teki hänelle aikaisemmin. Herra Välinpitämätön toivoo, että hän saisi samalla tavalla avattua vakavan miehen silmät ja osoitettua tälle, kuinka hyvän mielen toisten auttaminen itselle tekee.

“Apua tarvitsevien auttaminen ei ole vain velvollisuus, se on onnellisuutta.”

– Jose Martí

Mr. Indifferent -lyhytelokuva osoittaa, että milloinkaan ei ole liian myöhäistä alkaa auttaa muita. Vanhempien on tärkeää korostaa lapsilleen solisaarisuuden merkitystä pienestä pitäen, jolloin lapsi oppii ja omaksuu tärkeitä arvoja. Lasta on hyvä kannustaa pieniin tekoihin muiden auttamiseksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.