Päivä ja Yö - lyhytelokuva hyväksynnästä - Äitiyden Ihme
 

Päivä ja Yö - lyhytelokuva hyväksynnästä

Päivä ja Yö - lyhytelokuva hyväksynnästä
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yhteiskunta muodostuu fyysisesti, kulttuurisesti ja älyllisesti erilaisista ihmisistä. Tämä on suuri onni, sillä jos kaikki olisivat samanlaisia ja ajattelisivat samalla tavalla, elämä olisi tavattoman tylsää. Day & Night eli Päivä ja Yö on lyhytelokuva hyväksynnästä ja monimuotoisuuden kunnioittamisesta. Tämä Pixarin vuonna 2010 tuottama elokuva kertoo kuudessa minuutissa tarinan kahdesta vastakkaisesta hahmosta, Päivästä ja Yöstä, jotka huomaavat lopulta olevansa yllättävän samankaltaisia.

Päivä ja Yö – lyhytelokuva hyväksynnästä

Elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa kukko kiekuu, mikä tarkoittaa, että on aamu. Heti tämän jälkeen ilmaantuu elokuvan toinen päähenkilöistä, Päivä, joka herää ja aloittaa päivittäiset rutiininsa. Pian Päivä tapaa elokuvan toisen päähenkilön, Yön, joka nukkuu rauhaisasti.

Päivä ja Yö
© Pixar Animation Studios

Päivä ja Yö ovat molemmat omalaatuisia olentoja, sillä niiden kehoista voi nähdä mitkä tapahtumat ja tilanteet ovat kummallekin – niin yölle kuin päivällekin – ominaisia. Päivällä nautitaan auringon noususta, sateenkaarista, rannalla tai uima-altaalla leikkimisestä tai niityllä juoksemisesta, kun taas yöllä voi taivaalla nähdä kuun, ilotulituksia tai tulikärpäsiä.

Voidaan siis todeta, että kyseessä on kaksi täysin vastakkaista asiaa. Tästä johtuen Päivä ja eivät ymmärrä toisiaan ja jopa riitelevät keskenään väkivaltaisesti ja aggressiivisesti. Kun ne avaavat mielensä ja arvostavat kaikkea, mitä niiden molempien kehossa on nähtävillä, ne alkavat tulla toimeen ja pitää hauskaa keskenään. Kun on auringonlaskun aika, ne muuttuvat yhdeksi ja samaksi, oranssin vivahteikkaaksi hahmoksi, ja Päivästä tulee Yö ja Yöstä tulee Päivä.

Tämän kauniin tarinan myötä, lyhytelokuvan tekijä Teddy Newton kutsuu jokaisen pohtimaan monimuotoisuuden ja erilaisuuden hyväksymistä. Kyseinen lyhytelokuva on ollut tämän tärkeän sanoman ansiosta ehdolla parhaaksi animoiduksi lyhytelokuvaksi 83. Oscar- palkinnon saajaksi sekä 38. vuosittaisen Annie- palkinnon saajaksi.

Päivä ja Yö - lyhytelokuvassa on tärkeä sanoma
© Pixar Animation Studios

Monimuotoisuuden ja erilaisuuden hyväksyminen

Kuten tässä elokuvassa, myös elämässämme pelkäämme asioita, joita emme tunne. Tästä syystä saattaa tuntua vaikealta löytää yhteyttä uusiin ihmisiin, varsinkin silloin jos ajattelemme muiden olevan erilaisia itseemme verrattuna. Aikuisena meidän on kuitenkin ymmärrettävä, että kyseessä on ennakkoluuloinen ajattelutapa. Ihanteellista olisi tavata monia erilaisia ihmisiä, joilla kaikilla on omat mielipiteensä, ajatuksensa ja mieltymyksensä. Vain silloin pystymme kasvamaan ja kehittymään ihmisenä.

Näiden suvaitsevaisten ja sosiaalisten arvojen opettaminen lapselle on tärkeää jo pienestä pitäen. Vanhempien tulee kasvattaa lasta hyväksymään ja kunnioittamaan monimuotoisuutta ja erilaisuutta sekä osoittamaan empatiaa kaikkia kohtaan. Lapsen tulee oppia tunnistamaan sen positiiviset aspektit, että ympäröi itsensä erilaisilla ja erityisillä ihmisillä. Vain tällä tavoin lapsi oppii elämään sovussa kaikenlaisten ihmisten kanssa, sekä oppimaan ja nauttimaan heidän rikastuttavasta vaikutuksesta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.