Suosituksia ylisuojeleville äideille
 

Suosituksia ylisuojeleville äideille

Uskotko olevasi liian ylisuojeleva vanhempi ja haluatko tehdä muutoksen? Tässä on joitakin suosituksia ylisuojeleville äideille.
Suosituksia ylisuojeleville äideille
Mara Amor López

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Mara Amor López.

Kirjoittanut Mara Amor López

Viimeisin päivitys: 04 heinäkuuta, 2023

Vanhempina olemme huolissamme vaaroista, joita lapsemme saattavat elämässään kohdata. Mutta halu pitää heidät etäällä kaikenlaisista vaaroista johtaa ylisuojelemiseen. Vaikka tarkoitus on hyvä, ylisuojelu on varsin haitallista lapsen autonomian kehittymiselle. Tässä artikkelissa annamme muutamia suosituksia ylisuojeleville äideille.

Ylisuojelemisesta voi tulla pakkomielle ja se voi rajoittaa lapsen kontaktia ulkomaailmaan. Lopulta lapsi kasvaa kuplassa, jossa hän ei ole täysin tietoinen ympäröivästä todellisuudesta. Tämä edistää tunnetta kyvyttömyydestä kohdata haasteita ja vahingoittaa itsetuntoa huomattavasti.

Lapsi, joka kasvaa ylisuojelun alaisena, kasvaa pelokkaaksi ja epävarmaksi, mikä vaikuttaa haitallisesti hänen elämäänsä nyt ja myöhemmin.

Millaisia ylisuojelevat äidit ovat?

Ylisuojelevien äitien pääpiirre on se, että he ovat liiallisen huolestuneita lastensa turvallisuudesta. On syytä selventää, että he eivät tee sitä ilkeyttään, vaan päinvastoin: heidän halunsa suojella lapsiaan saa heidät käyttäytymään tällä tavalla, ja heidän tavoitteenaan on pääasiassa estää lapsiaan kärsimästä tai joutumasta tilanteisiin, jotka voisivat vahingoittaa heitä.

Tästä tulee lopulta ongelma, joka auttamisen sijaan vahingoittaa lasta enemmän. Ylihuolehtiminen luo esteitä tai rajoja, jotka estävät lasta ottamasta riskejä, vaikka konkreettista vaaraa niiden ulkopuolella ei olisikaan. Tämä rajoittaa lapsen autonomian kehittymistä ja ruokkii hänessä käsitystä siitä, että hän on kyvytön selviytymään vastoinkäymisistä.

Lapsi käärittynä kuplamuoviin.
Ylisuojelun syynä on liiallinen huoli lasten turvallisuudesta ja luottamuksen puute heidän kykyihinsä selviytyä vastoinkäymisistä.

Miten ylisuojelevat äidit käyttäytyvät?

Alla tarkastelemme joitakin ylisuojeleville äideille ominaisia käyttäytymismalleja:

  • He estävät lapsiaan olemasta itsenäisiä ja tekevät asioita heidän puolestaan.
  • He perustelevat kaikki lastensa tekemät virheet.
  • He eivät anna lastensa ottaa hoitaakseen velvollisuuksia.
  • He hemmottelevat lapsiaan liikaa.
  • He eivät anna lastensa osallistua eri aktiviteetteihin tai leikkiä luonnossa.
  • He aiheuttavat lapsissaan pelkoa, epävarmuutta ja hämmennystä viesteillään ja muistuttavat heitä siitä, että he eivät kykene tekemään kaikkea itse.
  • He ratkaisevat aina lastensa ongelmat antamatta heille mahdollisuutta tehdä sitä itse.

Suosituksia ylisuojeleville äideille

Nyt kun tunnet ylisuojelemisen haitalliset piirteet, opi voittamaan pelkosi ja epävarmuutesi, jotta et aiheuta haittaa lapsillesi.

1. Ymmärrä, että ylisuojeleva käytös ei ole hyväksi sinulle tai lapsillesi

Kun tiedostat tietynlaisen käyttäytymisen haitalliset puolet, sinun on helpompi myöntää toimivasi väärin ja löytää ratkaisu ongelmaan.

2. Suosituksia ylisuojeleville äideille: rakenna lasten itseluottamusta

Halu ylisuojella lapsia johtuu epäluottamuksesta, pelosta ja epävarmuudesta, jota äidit saattavat tuntea lastensa tutustuessa maailmaan.

On hyvin yleistä, että ylisuojelevat vanhemmat on kasvatettu samalla tyylillä, joten heidän on erittäin tärkeää työstää omaa itseluottamustaan , jotta epävarmuus ei siirtyisi lapsille.

3. Anna lasten tehdä asioita itse

Vanhempien ei tulisi tehdä mitään, mihin lapset pystyvät itsekin. Esimerkiksi kun he osaavat jo pukeutua, anna heidän tehdä se itse, vaikka paita menisikin päälle nurinpäin. Kun he ovat valmiita, voit laittaa paidan päälle kunnolla.

Lasten on annettava oppia itsenäisiksi ja tehdä, mihin heillä on valmiuksia. Eli luonnollisestikin niitä asioita, jotka sopivat heidän ikäisilleen ja joissa he eivät voi satuttaa itseään.

4. Suosituksia ylisuojeleville äideille: luota lasten kykyihin

Lapset pystyvät tekemään tiettyjä kronologisen ikänsä mukaisia asioita. Meidän on luotettava heihin ja heidän kykyihinsä sekä annettava heidän yrittää. Asiat voivat mennä pieleen, mutta lasten on annettava tehdä virheitäkin. Vältä sanomasta esimerkiksi “et sinä siihen pysty”, “anna minun tehdä se” tai “sinulta se kestää liian kauan, parempi jos minä hoidan sen”.

Puutu ainoastaan siinä mielessä, että vahdit lapsia heidän puuhissaan ja motivoit heitä jatkamaan yrittämistä, kunnes he saavuttavat tavoitteensa.

Äiti vahtii lasta tämän pyöräillessä.
Suojeleminen on hyvästä, ylisuojeleminen ei. Pyri työstämään omia tunteitasi, jotta et vaikuta haitallisesti lastesi kehitykseen ja annat heidän oppia omista virheistään.

5. Auta vain tarvittaessa

Vanhempien tulee olla lastensa oppaita, jotka ovat heidän mukanaan ja tukenaan. Lasten onkin tärkeää antaa tehdä myös virheitä, jotta he oppisivat niistä ja tulisivat itsenäisiksi ja omatoimisiksi. Tämä oppitunti on tärkeä heidän hyvinvointinsa kannalta. Anna siis apua vain tarvittaessa, eli vasta kun he pyytävät sitä.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Vältä näitä lauseita, kun haluat kasvattaa sinnikkään lapsen

Jos olet ylisuojeleva äiti, ryhdy muutokseen

Et välttämättä itse ole ylisuojeleva äiti, mutta tiedät jonkun toisen, joka on. Tämä käytös tulee joka tapauksessa pyrkiä muuttamaan mahdollisimman nopeasti lapsen ja hänen lähipiirinsä edun vuoksi.

Tai sitten olet ylisuojeleva äiti, etkä ole tajunnut vahingoittavasi lastasi tahattomasti. Siksi toivomme, että nämä suositukset auttavat sinua muuttamaan tapasi.

Kaiken voi muuttaa, kunhan näkee vaivaa ja löytyy motivaatiota ja tahtoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.