Vältä näitä lauseita, kun haluat kasvattaa sinnikkään lapsen - Äitiyden Ihme
 

Vältä näitä lauseita, kun haluat kasvattaa sinnikkään lapsen

Vältä näitä lauseita, kun haluat kasvattaa sinnikkään lapsen
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yksikään vanhempi ei voi kontrolloida sitä, millaisia haasteita oma lapsi kohtaa elämänsä aikana, mutta hän voi valmistella lasta niitä varten. Yksi suurimmista lahjoista, jonka vanhempi voi lapselleen antaa, on opettaa hänelle sinnikkyyttä, jonka avulla hän jaksaa ponnistella tavoitteidensa eteen ja nousta jaloilleen vastoinkäymisten jälkeen.

Vältä näitä lauseita, kun haluat kasvattaa sinnikkään lapsen

Olet kunnossa

Ensisilmäyksellä tämä lause saattaa tuntua rohkaisevalta ja sinnikkyyttä edistävältä. Todellisuudessa se kuitenkin lähettää lapselle samalla viestin, että hän ei voi luottaa omiin tunteisiinsa. Yritä sen sijaan vahvistaa lapsesi tunteita ja samalla käyttää sellaista äänensävyä ja kehon kieltä lähettääksesi hänelle viestin, että uskot hänen olevan kunnossa. Jos lapsesi vaikka kaatuu ja satuttaa polvensa, voit olla myötätuntoinen ja lohduttaa häntä, ilman että käyttäydyt kuin kyse olisi hätätilanteesta.

Älä juokse kohti lastasi tai pidätä hengitystäsi joka kerta, kun hän satuttaa itseään. Kävele rauhallisesti lapsen luokse, katso hänen saamaansa naarmua tai kolhua ja kysy, onko hän kunnossa. Tämä lähestymistapa antaa lapsellesi tiedon siitä, että vaikka hänellä on kipuja, hänen tunteensa ovat kunnossa ja että hän toipuu kyllä.

Teen sen itse

Olipa kyse sitten omasta kiireestäsi tai siitä, että on liian hankalaa katsoa vierestä lapsesi kamppailua jonkun asian kanssa, helppo ratkaisu on yleensä ratkaista hänen ongelmansa itse. Tämä ei tarkoita sitä, ettet voisi auttaa ja tukea lastasi, mutta yritä olla ratkaisematta kaikkia ongelmia aina hänen puolestaan.

Vältä näitä lauseita, kun haluat kasvattaa sinnikkään lapsen

Jos lapsellasi on vaikeuksia kengännauhojen sitomisen kanssa, on usein helpompaa auttaa heitä, kuin odottaa ja seurata sivusta pärjäävätkö he itse, vai pyytävätkö he apua. Jos lapsesi puolestaan kinastelee ystävänsä kanssa, toisinaan voi olla helpompaa yrittää ratkaista tilanne keskustelemalla toisen lapsen vanhempien kanssa, saadaksesi tilanteen rauhoittumaan. Jos kuitenkin teet jatkuvasti joka tilanteessa näin, siitä voi olla pitkällä tähtäimellä enemmän haittaa, kuin hyötyä lapsellesi.

Pyri tarjoamaan lapsellesi mahdollisimman vähän apuasi, jotta hän onnistuu itse tilanteessa. Sen sijaan esimerkiksi, että sidot hänen kengännauhansa kokonaan itse, voit kannustaa lastasi antamalla hänelle suullisesti ohjeita, kuinka hän suoriutuu siitä itse. Jos lapsesi edelleen tuskailee tehtävän suorittamisessa, tarjoudu vasta sitten esimerkiksi sitomaan toisen kengän nauhat esimerkiksi. Jos sinulla on todella kiire, voit toki sitoa kengännauhat myös itse, mutta siinä tapauksessa muista panostaa asiaan seuraavalla kerralla.

Tarkkaile lastasi saadaksesi paremman kuvan siitä, mihin kaikkeen hän pystyy. Haluat tarjota lapsellesi haasteita ja tilaisuuden oppia, mutta et kuitenkaan hukuttaa häntä ahdistuksen tunteisiin, tai jatkuviin epäonnistumisiin. Ja tietysti vastaan tulee myös niitä tilanteita, jolloin sinulla ei yksinkertaisesti ole riittävästi aikaa antaaksesi lapsesi tehdä kaikkea itsenäisesti, ja sekin on täysin ymmärrettävää.

Kouluaamuina esimerkiksi omien kenkien sitomiselle voi olla hankalaa löytää riittävästi aikaa aamulla, mutta panosta tähän sen sijaan viikonloppuisin. Kun lapsesi oppii vähitellen uusia asioita ja pääsemään haasteista itse yli, pian hän osaa jo tehdä ne ilman apuasi.

Vältä näitä lauseita, kun haluat kasvattaa sitkeän lapsen

Se on helppoa, osaat kyllä tehdä sen

Tämä pieni lause saattaa kuulostaa aluksi rohkaisevalta. Mutta kun kerromme lapselle, että jotain, mikä näyttää heistä haastavalta, ​​onkin helppoa, vie lapselta halun yrittää uudelleen. Yritä sen sijaan sanoa vaikka: “Tiedän, että tämä on vaikeaa, mutta minun mielestäni pystyt kyllä siihen.” Tällä tavalla asian lähestyminen korostaa lapsen kykyä selviytyä vaikeistakin asioista.

Satutat itsesi

Ei ole hauskaa seurata sivusta, kun oma lapsi kaatuu ja satuttaa itsensä. Mutta silloin, kun näet pienokaisesi tekemässä jotain, mikä saa olosi epämukavaksi, yritä ajatella asiaa hetki eri perspektiivistä ja arvioi tilanne rauhassa.

Kuinka todennäköistä on, että lapsi tosissaan satuttaa itsensä, vai saako hän todennäköisesti vain pienen mustelman tai kuhmun? Onko minun mahdollista tarkkailla ja suojella lastani sellaisesta paikasta, ettei hän huomaa minun valvovan? Jos jatkuvasti kerromme lapsellemme, että hänen täytyy olla varovainen, tai muistutamme kaatumisen riskistä, lähetämme hänelle viestejä siitä, ettei hän ole turvassa.

Toki tässä asiassa jokaisen vanhemman tulee käyttää omaa harkintakykyään sen suhteen, mikä on hänen oma mukavuusalueensa kun kyse on riskien otosta. Jos esimerkiksi näet oman lapsesi lähtevän kiipeämään leikkipaikalla liukumäkeä ylös, ja samanaikaisesti isompi lapsi on lähdössä laskemaan sitä alas, voi olla parasta että otat oman lapsesi pois edestä. Mutta mikäli näet oman taaperosi kiipeämässä ensimmäistä kertaa tikapuille, on parasta vain pysytellä lähettyvillä ja olemaan valmiina ottamaan hänet kiinni jos hän meinaa pudota, kuitenkin näyttämättä lapselle kokemaasi jännitystä tai pelkoa.

On tärkeää, että lapsi oppii vähitellen myös itse arvioimaan riskejä, jotta he pystyvät määrittelemään milloin he ovat vaarassa ja milloin on sallittua ottaa pieni riski koittaakseen jotain uutta. Sinun ohjauksesi on tarpeellista jotta lapsesi onnistuu tässä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.