Mikä on poissaoleva äiti -syndrooma?
Äitiys ei ole helppoa, eikä ole olemassa kirjaa, joka opettaisi olemaan täydellinen ja aina erehtymätön äiti. Äitiyttä opitaankin matkan varrella, ja jokainen hoitaa asiat parhaansa mukaan. Joskus lapsista saattaa kuitenkin tuntua, ettei äiti täytä kaikkia heidän emotionaalisia tarpeitaan, ja tällöin kyseessä on poissaoleva äiti -syndrooma.
Kasvaessaan lapset muodostavat oman käsityksensä “ihanneäidistä”. Tämä ihanneäidin malli ei kuitenkaan useinkaan vastaa todellisuutta, ja sen seurauksena lapset saattavat nähdä äitinsä etäisenä ja kylmänä.
Tämän vuoksi jotkut lapset, nuoret ja aikuiset kokevat, että heidän äitinsä ovat tavoittamattomia ihmisiä, sillä nämä eivät ole koskaan täyttäneet heidän emotionaalisia tarpeitaan.
Poissaoleva äiti -syndrooma
Kiintymys on oleellinen osa lapsen asianmukaista emotionaalista kehitystä. Se tunneyhteys, jonka lapset muodostavat elämänsä lähimpien hahmojen kanssa, tekee heidän olostaan turvallisen.
Lähes aina vahvin lapsen muodostama tunneside on äitinsä kanssa, ja sen muodostuminen alkaa heti syntymän jälkeen. Tätä yhteyttä on pidettävä suhteena, joka helpottaa itsenäisyyden oppimista emotionaalisella tasolla.
Tunneside voi kuitenkin muodostua myös isään tai muihin lapsen sukulaisiin tai läheisiin. Nämä kiintymyshahmot edistävät lasten emotionaalista kehitystä vieläkin enemmän, kuin jos yhteys muodostuisi vain äidin kanssa. Lisäksi he estävät ongelmien ilmaantumisen äidin poissaollessa.
Miltä lapsesta tuntuu tässä tilanteessa?
Monet äidit eivät ole poissa omasta tahdostaan, vaan heistä riippumattomista syistä; näitä ovat muun muassa työ, ylityöt ja lukuisat muut tehtävät ja velvoitteet. Näistä syistä äideillä ei ole aina riittävästi aikaa vahvistaa tunneyhteyttä lapsiinsa.
Kun äidit eivät oikein saa yhteyttä lapsiinsa, muodostuu emotionaalisesti puutteellinen suhde. Se pystyy kyllä tyydyttämään fyysiset tarpeet, mutta ei emotionaalisia tarpeita.
Poissaoleva äiti -syndroomasta kärsivä lapsi kokee tulleensa äitinsä hylkäämäksi, sillä hän ei kykene vielä ymmärtämään asiayhteyttä tai ongelman taustoja.
Vauvoilla ei ole riittävää kognitiivista kehitystä, joten he tekevät omat johtopäätöksensä kokemustensa, tuntemustensa ja tunteidensa perusteella.
Tämän vuoksi lapsi tottuu tuntemaan itsensä yksinäiseksi, pettyneeksi, hylätyksi ja vihaiseksi. Hän ei edes luo turvallista kiintymyssuhdetta äitiinsä, mikä olisi avaintekijä lapsen oikeanlaisen emotionaalisen kehityksen kannalta. Tästä voi seurata kaksi mahdollista reaktiota:
- Lapsi käyttäytyy aggressiivisesti tai ylimielisesti, mikä on ainoastaan pelon ja tuskan peittelyä. Tällöin hänestä tulee hankala ja hän voi jopa syyllistyä rikoksiin tai päihteiden väärinkäyttöön.
- Lapsi vetäytyy ja hänelle kehittyy heikko itsetunto, joka saa aikaan kielteisen minäkuvan. Tämä voi johtaa siihen, että lapsesta tulee muista riippuvainen henkilö, joka tarvitsee toisten hyväksyntää ja kaipaa jatkuvasti tunnustusta tai kiintymystä muilta. Hän pelkää torjutuksi tulemista ja ajattelee, ettei ansaitse rakkautta.
Miten poissaoleva äiti -syndrooma vaikuttaa lapseen
Tällaisen äitisuhteen seurauksena lapsi kasvaa ilman emotionaalisen kypsyyden edellyttämää perustaa. Äidin poissaolo voi vaikuttaa seuraaviin elämän osa-alueisiin:
- Syömisongelmat. Lapsi lopettaa syömisen yksinäisyyden tunteen ilmaisuna.
- Toistuvat hylätyksi tulemisen tunteet. Lapsi tuntee itsensä petetyksi, pettyneeksi, vihaiseksi ja yksinäiseksi, koska hän ei saa kiintymyshahmoltaan sitä mitä tarvitsee.
- Riskikäyttäytymistä huomion saamiseksi.
- Huono itsetunto.
- Motivaation puute kaikessa mitä hän tekee.
- Fyysiset terveysongelmat. Emotionaalisen huomion puute saa lapsen sairastelemaan usein.
- Huono kommunikaatio. Lapsi turvautuu raivokohtauksiin ja itkuun ilmaistakseen tarpeitaan, koska hän ei löydä muuta keinoa saada haluamaansa.
- Henkinen riippuvuus. Lapsella tai nuorella ei ole tarvittavia sosiaalisia taitoja ratkaista ongelmia itse, koska hän ei ole oppinut niitä.
Vinkkejä poissaoleva äiti -syndrooman välttämiseksi
Jotta lapsesi ei kärsisi poissaoleva äiti -syndroomasta, sinun on yritettävä varata hänelle aikaa päivästäsi tarjotaksesi hänelle laadukkaita yhteisiä hetkiä.
Lisäksi voit hyödyntää seuraavia vinkkejä:
- Ole jatkuvasti saatavilla. Tämä ei tarkoita lapsen jokaisen käskyn noudattamista vaan sitä, että lapsi tuntisi saavansa tukea aina kun hän sitä tarvitsee. Kerro hänelle, että vaikka joskus olisit kiireinen, hän voi aina luottaa äitiinsä.
- Anna hänelle huomiota ja rakkautta. Näytä hänelle aina kiintymyksesi ja rakkautesi ja ole tarkkaavainen hänen emotionaalisten tarpeidensa varalta. Mikäli mahdollista, pyri tyydyttämään ne ajoissa.
- Hyväksy hänet ehdoitta. Kerro lapsellesi, että vaikka hän tekisi virheitä tai käyttäytyisi sopimattomasti, rakastat häntä silti. Tämä ehdoton hyväksyntä osoittaa, että äidinrakkaus on kaiken muun yläpuolella.
Lisää poissaoleva äiti -syndroomasta
Poissaoleva äiti -syndroomalla voi olla koko elämän mittaisia vaikutuksia lapsiin. Tämä tunnesiteen puuttuminen tekee heistä hyvin riippuvaisia ihmisiä, jotka tarvitsevat aina hyväksyntää ja tunnustusta jokaisessa ihmissuhteessaan. Ja tulevaisuudessa tämä saattaa vaatia ammattilaisen apua.
Tästä syystä on tärkeää löytää aikaa lapsille, edes muutama minuutti päivässä. On aina hyvä asettaa laatu määrän edelle, mutta älä unohda, että molemmat tekijät ovat tärkeitä.
Viikonloput kannattaa käyttää perheen yhteisiin suunnitelmiin ja yhteiseen ajanviettoon. Lapsiin panostettu aika nyt on hyödyksi lasten emotionaaliselle hyvinvoinnille tulevaisuudessa.
“Vanhemman paras perintö lapsilleen on antaa heille hieman ajastaan päivittäin.”
Leon Battista Alberti
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Torres Arellano, E. V. (2015). Ausencia de la madre y su incidencia en el desarrollo socio-educativo en niños y niñas de 4 años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación). En internet: http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/14516
- Sanchez Fonseca, J. S. (2019). Ausencia materna por abandono de hogar, su incidencia en el trastorno de conducta en un adolescente (Bachelor’s thesis, BABAHOYO: UTB, 2019). En internet: http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6663