"Miten toivoisinkaan, ettei mikään vahingoittaisi sinua" - Äitiyden Ihme
 

"Miten toivoisinkaan, ettei mikään vahingoittaisi sinua"

"Miten toivoisinkaan, ettei mikään vahingoittaisi sinua"
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 23 heinäkuuta, 2018

Miten toivoisinkaan, että minulla olisi kyky karkottaa kaikki kipusi aivan heti, parantaa kaikki haavasi, saada kaikki pelkosi katoamaan ja häivyttää niin vilustumisesi kuin vatsaongelmasi.

Minun lapseni – jos voisin, laittaisin käteni otsallesi ja saisin kuumeesi poistumaan jo sekunneissa.

Surullista kyllä, minulla on vain rakkauden voima sekä kyky suojella sinua ja lievittää pelkojasi.

Jos olet itse vanhempi, olet kenties ajatellut näin useammin kuin kerran. Kaikki me haluaisimme omata kyvyn poistaa kaikki lapsemme kivut, ongelmat ja ne pienimmätkin epämukavuudet, joita hänelle elämässä tulee eteen.

Sanotaan usein, että lapsen tulisi aina silloin tällöin kaatua, jotta hän voisi oppia, kuinka noustaan taas ylös. Kaikki vanhemmat eivät kuitenkaan ajattele tällä tavalla.

Jos olisi mahdollista, monet meistä haluaisivat varmistaa, että lapsen tie olisi sellainen, että kaatumisia ei edes sattuisi. Ne päivät, jolloin lapsen tarvitsee välttämättä oppia omista virheistäan, tulevat eteen kuitenkin.

Vain muutamat asiat ovat kivuliaampia ja karumpia kuin oman lapsen kärsimyksen näkeminen.

Joskus riittää jo se, että katsoo menneisyyteen niitä huonoja hetkiä, joita hampaiden kehittymisen kanssa oli, tai jotakin pientä flunssaa – moni vanhempi haluaisi hoivata pois kaikki epämukavuudet ja kivut lapseltaan.

On kuitenkin niin, että pidimmepä asiasta tai emme, tämäkin on osa lapsen kasvatusta. Se, että osaamme kohdata nämä vaikeat hetket ja ymmärtää, että kaikki ei ole meidän omissa käsissämme.

Emme voi laittaa lastamme kuplaan, jossa kipu, kaatumiset, virukset ja sairaudet eivät pääse toteutumaan. Ja tämä onkin juuri sitä, missä todellinen taika kasvatuksessa tapahtuu, sillä äiti ja isä voivat “parantaa” lapsen monella muulla tavalla.

Jos vain voisin, lapseni, estäisin sinulta ihan kaiken kivun

Me näemme lapsemme niin pienenä ja hauraana, että olemme aivan hätääntyneitä. Ja heti kun näemme lapsemme kasvot ensi kertaa, tarve suojella häntä syttyy sisimmässämme.

Lapsen itkun kuuleminen saa sydämemme särkymään. Me hoidamme lastamme ihan kokoajan, kaikella tavalla.

Me rakastamme hänen hengityksensä kuuntelemista ja kysymme itseltämme jatkuvasti, onko hän nyt OK – ehkäpä hänellä on kylmä tai nälkä, tai kenties hän pelkää?

Nämä tunteet ovat täysin luonnollisia ja tarpeellisia. Tällä tavoin takaamme lastemme selviytymisen. Ja tällä tavalla ne “yliluonnolliset kyvyt” heräävät meissä vanhemmissa.

Ne pitävät meidät valppaina huolimatta kaikista lukemattomista unettomista öistä. Ne antavat meille kyvyn ennakoida vaaraa. Me yllätymme usein siitä, kuinka hyvä oma äidin- tai isänvaistomme onkaan.

Äidin suukoissa on voimaa

Eräs mielenkiintoinen tutkimus toteutettiin University of Pittsburg -yliopistossa. Siinä tutkittiin 248:a noin 5-vuotiasta lasta, ja joka kerta kun lapsella oli pieni vamma – jos hän vaikkapa kaatui – suukko äidiltä oli paljon tehokkaampi hoito kuin lääke.

Miten tämä sitten voidaan selittää? Vastaus on hyvin yksinkertainen: pusut, hyväilyt ja halaukset toimivat lapsia rauhoittaen.

Rakkautta viestivä läheisyys lasten kanssa saa aivot erittämään oksitosiinia ja endorfiineja, jotka stimuloivat hyvinvointia. Se myös vahvistaa vastustuskykyä.

On tietysti selvä, että äidin suukot eivät voi parantaa sairauksia. Ne kuitenkin tekevät toipumisesta nopeamman.

Siksi onkin niin, että moni sairaala tekee helpoksi vanhempien olemisen lapsen kanssa, jos hän joutuu hoitoon. Lapset kokevat vähemmän stressiä ja pelkoa, ja siten he voivat sopeutua paremmin hoitomenettelyihin.

halaus

Vanhemmat tarjoavat lapselle turvaa ja suojaa

Kuten Sigmund Freud kerran sanoi, on vain vähän asioita, jotka ovat yhtä arvokkaita lapsuudessa kuin se turvallisuus, jonka vanhemmat antavat.

Lasten tulisi pystyä nauttimaan läheisestä, ystävällisestä ja lohduttavasta syleilystä vanhempiensa sylissä. Tämä on se paikka, jossa he kasvavat ja oppivat näkemään maailman. Siellä he tuntevat, että mitään pahaa ei voi heille tapahtua.

Joka kerta kun lapsellasi on kuumetta, tai kun hän pelkää tai polveen sattuu kaatumisen jälkeen, nosta lapsesi korkealle syliisi ja pidä häntä siinä hetken aikaa. Hän tulee heti tuntemaan olonsa paremmaksi, sillä äidillä ja isällä on tosiaan taianomainen kyky parantaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.