Älä koskaan anna näitä 7 ruokaa vauvalle - Äitiyden Ihme
 

Älä koskaan anna näitä 7 ruokaa vauvalle

Älä koskaan anna näitä 7 ruokaa vauvalle

Viimeisin päivitys: 01 heinäkuuta, 2018

Elämänsä ensimmäisten neljän kuukauden aikana vauvasi ruokavalion tulee koostua yksinomaan maidosta. Joissain tapauksissa vauvat tarvitsevat korvikeruokaa, mutta ehdottomasti paras ruoka tässä elämän ensimmäisessä vaiheessa on rintamaito.

Näiden neljän kuukauden jälkeen seuraa kuitenkin sopeutumisen jakso. Tänä aikana lapset voivat alkaa syömään muita ruokia maitonsa täydennyksenä. Nämä ruoat ovat yleensä yksinkertaisia ja kevyitä, ja ne ovat yleensä samanlaisia kaikissa perheissä.

Vanhemmat voivat alkaa täydentää vauvansa ruokavaliota pehmeillä, yksinkertaisilla ja luonnollisilla tahnoilla ja soseilla. Hedelmäsose on tyypillinen ateria aluksi, ja muita ruokia voidaan ottaa vähitellen käyttöön.

Tehdessäsi tämän sinun on oltava varovainen, etteivät uudet ruoat ole haitaksi vauvasi pienelle keholle. Säädä ruoan valmistustapaa ja määrää, jotta voisit edistää vauvan ruoansulatusta sekä auttaa häntä kasvamaan.

Älä koskaan anna näitä 7 ruokaa vauvalle

Vaikka joskus tulee olemaan väistämätöntä, että lapsesi syö huonoja ruokia, on helpompi valvoa mitä hän vauvana syö. Vanhemmat ovat vastuussa vauvansa ruoan valmistuksesta, joten he voivat varmistaa etteivät käytä muuta kuin maitoa sekä luonnollisia soseita tai tahnoja.

Toisinaan me kuitenkin joko tietämättömyydestä tai kiinnostuksen puutteesta jumiudumme ruokarutiineihin, jotka ovat epäterveellisiä perheen pienimmille jäsenille. Tämä mielessä pitäen on tärkeää tietää, että on joitain ruokia, joita vauvojen ei pitäisi syödä.

Piditpä tällaisista ohjeista tai et, on siis tärkeää muistaa, että tiettyjä ruokia sinun ei tulisi koskaan antaa vauvallesi. Niiden ei pitäisi kuulua alle vuoden ikäisten lasten ruokavalioon, ja itse asiassa niitä tulee käyttää vain kohtuudella neljävuotiaaksi asti. Emme ehkä ole kaikki tietoisia näistä ruoista, mutta toisaalta on myös tilanteita, joissa jätämme huomiotta lastenlääkärin neuvot.

Varmistaaksemme, että pienokaisemme pysyvät terveinä, meidän on muistettava välttää näitä seitsemää tuotetta vauvan säännöllisessä ruokavaliossa kotona:

1. Sokeri

Vaikka tätä on hyvin yleisesti ruoissamme, vauvasi ei tarvitse sitä, ja itse asiassa äidinmaito tai maidonkorvike sisältää jo tarpeeksi sokeria. Jos haluat makeuttaa ruokaa parantaaksesi sen makua, on parempi tehdä tämä hedelmillä. Sokeri voi johtaa lapsesi hampaiden reikiintymiseen jo varhaisessa iässä.

2. Hunaja

Hunajaa on yleisesti lasten ruokavalioissa sokerin luonnollisena korvaajana. Kuitenkaan monet meistä eivät tiedä, että sen koostumus on lähes puhdistetun sokerin veroista. Toinen ongelma on, että se voi sisältää ruoansulatusjärjestelmälle vahingollisia bakteereja.

3. Suola

Aivan kuten hunajaa ja sokeria, suolaa käytetään parantamaan ruokien makua, mutta se on myös haitallista. Tätä tuotetta ei saisi olla vauvan ruokavaliossa, koska se vahingoittaa munuaisten terveyttä. Sitä suositellaan myös vain kohtuudella käytettäväksi 12 kuukauden iästä lähtien.

4. Merenelävät

Jotkut kalat ja äyriäiset sisältävät runsaasti elohopeaa, mikä johtuu saasteista. Sitä löytyy joka merestä, ja sitä kerääntyy kaloihin niiden syömän ravinnon kautta.

5. Tietyt vihannekset

Merilevä, mangoldi, pinaatti, purasruoho ja punajuuri sisältävät paljon nitraatteja. Kun niitä saadaan liikaa, ne voivat vähentää hapen määrää veressä ja muuttua nitriiteiksi.

6. Keinotekoiset vähärasvaiset ruoat

Ei ole kuitenkaan huono idea syödä elintarvikkeita, jotka ovat luonnostaan vähärasvaisia. Tarkoitamme keinotekoisella rasvattomasta maidosta valmistettuja tuotteita tai sellaisia, jotka on valmistettu erikoismenetelmillä rasvan poistamiseksi. Näiden ruokien rasva on elintärkeä vitamiinien ja kalorien lähde lasten kehoille.

7. Muut ruoat riippuen siitä, miten ne on valmistettu

On olemassa joitain ruokia, joiden valmistaminen ja syöminen eri tavoin vaikuttaa niiden ominaisuuksiin. Näitä ruokia sinun ei tarvitse kokonaan poistaa vauvasi ruokavaliosta, kunhan vain vältät ne tietyissä muodoissa.

Vältä seuraavia ruokia: raakoja eläintuotteita, kokonaisia kuivattuja hedelmiä, riisipohjaisia juomia, ranskanperunoita, marenkeja ja jäätelöä.

 

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Imetys: 5 monelle yllättävää faktaa
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
Imetys: 5 monelle yllättävää faktaa

Imetys on täydellinen tapa ruokkia vauvaa. Rintamaito sisältää kaikki vauvan tarvitsemat ravintoaineet ja tarjoaa myös täydellisen ravitsemuksellis...  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Recomendaciones de consumo para la población infantil por la presencia de nitratos en hortalizas de hoja.
  • Asociación Española de Pediatría. Nuevas recomendaciones de consumo de pescado de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Enero 2020.
  • Conlon MA., Bird AR., The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 2014. 7 (1): 17-44.
  • EFSA Journal. Analisis and Risk Assessment of seaweed. Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA). Septimebre 2019. 17 (s2).
  • Genovesi S., Antolini L., Orlando A., Brahmochary S., et al., Poor early growht and high salt intake in Indian infants. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 467-472.
  • Hojsak I, Braegger Ch, et al. Arsenic in rice: a cause for concern. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Enero 2015. 60 (1): 142-5.
  • Jones J. A., Hopper A. O, Gordon Power G., Arlin Blood B., Dietary intake and bio activation of nitrite and nitrate in newborn infants. Pediatr Res, 2015. 77 (1-2): 173-81.
  • Korioth T. Added sugar in kids diet’s: how much is too much?American Academy of Pediatrics. Marzo 2019.
  • Rosow LK., Strober JB., Infant botulism: review and clinical update. Pediatr Neurol, 2015. 52 (5): 487-92.
  • Ruíz Chércoles E, Grupo de Gastroenterología y Nutrición. Los niños, la leche, y los lácteos. Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. Agosto 2019.

Äitiyden Ihme -sivuston sisältö on laadittu ainoastaan opetus- ja informatiivisiin tarkoituksiin. Se ei missään tilanteessa korvaa ammattilaisen diagnoosia, neuvoja tai hoitoa. Askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen.