Mitä sanoa kiukuttelevalle lapselle kiukunpuuskan aikana? - Äitiyden Ihme
 

Mitä sanoa kiukuttelevalle lapselle kiukunpuuskan aikana?

Mitä sanoa kiukuttelevalle lapselle kiukunpuuskan aikana?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 18 marraskuuta, 2018

Kiukuttelu on lapsen tapa kertoa, että se, mitä hän tuntee, on suurempaa kuin hän itse, eikä hän osaa hallita tunnetta. Lapselle on normaalia kokea vahvoja kiukustumisen tunteita. Lapsi kiukuttelee, koska hän ei vielä osaa ilmaista voimakkaita tunteitaan sanoin. Tässä artikkelissa neuvomme, miten toimia kiukkukohtauksen alkaessa ja mitä sanoa kiukuttelevalle lapselle.

Lapsen kiukunpuuskat alkavat noin kahden vuoden iässä. Lapsen on tärkeä oppia ilmaisemaan tunteitaan oikein, jotta hänen emotionaalinen kehityksensä tapahtuu terveellä tavalla.

On olemassa erilaisia kiukunpuuskia. Lapsi voi käyttää kiukuttelua välineenä manipuloidakseen aikuista ja saadakseen haluamansa, mutta joskus kiukuttelu liittyy lapsen syvempiin tunteisiin. Oli kiukunpuuskan syy mikä tahansa, älä koskaan vastaa lapsen kiukutteluun kiukuttelemalla itse. Pysy rauhallisena ja pidä omat tunteesi kurissa.

Vanhemman on tärkeä kertoa kiukuttelevalle lapselle, mistä on kyse, mutta ei silloin, kun lapsi vielä kiljuu ja potkii. Puhu lapselle vasta, kun hän on rauhoittunut.

Kriisin hetkellä lapsi ei ymmärrä kiukuttelunsa syytä. Asiantuntijat suosittelevatkin, että tunteenpurkauksen hetkellä lasta halataan ja hänelle puhutaan hellästi ja pehmeästi samalla, kun hänen odotetaan rauhoittuvan. Kun kiukunpuuska on ohi, on aika keskustella lapsen kanssa siitä, mistä raivokohtauksessa oli kyse.

Puhu kiukuttelevalle lapselle hellästi ja odota hänen rauhoittuvan

Strategioita kiukunpuuskien taltuttamiseen

Kuten mainitsimme, kiukunpuuskat ovat normaali osa varhaislapsuutta. On tärkeää, että lapsen kanssa keskustellaan jokaisen kiukkukohtauksen jälkeen. Tällä tavoin lasta autetaan ymmärtämään itseään ja kehittymään, mikä vähentää kiukunpuuskien esiintymistä.

  • Puhu lapselle selkeästi, suoraan ja konkreettisia käsitteitä käyttäen. On tärkeä varmistaa, että lapsi ymmärtää, mitä sanot hänelle.
  • Ystävälliset ilmeet, eleet, halaukset, hymyt ja hellä äänensävy ovat olennaisessa osassa keskusteltaessa kiukkukohtauksesta lapsen kanssa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hyväksyisit lapsen käytöksen. Kerro lapselle, että raivokohtaus ei ollut oikein, mutta osoita samalla, että välität lapsesta siitä huolimatta.
  • Kun lapsen kiukkukohtaus on päällä, aikuisen on tärkeä osoittaa hallitsevansa tilannetta. Jos olette paikassa, jossa lapsella on mahdollisuus loukata itsensä, lapsi tulee siirtää sopivampaan paikkaan. Näiden muutamien minuuttien aikana on parempi olla sanomatta sanaakaan kiukuttelevalle lapselle. Yksi keino lopettaa kiukunpuuska, on kohdistaa lapsen mielenkiinto johonkin muuhun asiaan. Tällä tavoin lapsi unohtaa kiukkukohtauksen aiheuttajan ja suuntaa mielenkiintonsa toisaalle.

Positiivinen vahvistaminen – puhu kiukuttelevalle lapselle positiivisesti

  • Kun keskustelet lapsen kanssa kiukkukohtauksesta, älä toru häntä. Muista, että nämä tunteenpurkaukset ovat usein tahattomia ja hallitsemattomia. Käytä sellaisia lausahduksia kuin “Autan sinua pääsemään asian yli” tai “Älä huoli, minä autan sinua” lämpimällä ja rauhoittavalla äänensävyllä. Nämä auttavat lasta tuntemaan olonsa rauhalliseksi ja turvalliseksi.
  • Kun kiukunpuuska on ohi, osoita lapselle, kuinka tyytyväinen olet häneen, hänen saadessaan tunteensa hallintaan. Nyt on oikea aika selittää lapselle, mikä olisi ollut parempi tapa reagoida kiukuttelun aiheuttavaan asiaan. Voit sanoa lapselle esimerkiksi: “Kun tunnet tuolla tavoin, yritä puhua siitä minulle. Kerro, mitä tunnet, niin ratkaistaan asia yhdessä.” Voit myös sanoa, että “Jos äiti sanoo ‘ei’, voit kysyä miksi. Sille on aina syynsä, ja aina se on sinun parhaaksesi.”
  • Kun puhut lapselle kiukkukohtauksesta, ole tarkkana, ettet tuomitse hänen persoonaansa. Puhu ainoastaan lapsen teoista, jotta tämä ei kuvittele olevansa paha – ainoastaan se, mitä lapsi teki, oli väärin. On siis tärkeä keskustella lapsen käyttäytymisestä ja siihen johtaneista syistä. Kun lapsi ei tunne itseään tuomituksi, hän kertoo, mitä hänen mielessään liikkuu.
  • Lapsi ajattelee suoraviivaisesti. Vältä käyttämästä epämääräisiä ja ympäripyöreitä käsitteitä puhuessasi lapselle. On hyvin yleistä, että lasta käsketään olemaan kiltti, mutta tämä voi viitata niin monenlaiseen toimintaan, että lapsi ei täysin ymmärrä, mitä lause tarkoittaa. Sellaiset viestit kuten “Ole paikallasi”, “Ei saa huutaa” tai “Lopeta tavaroiden koskeminen” ovat selkeämpiä ja helpompia ymmärtää.
  • Kun puhut lapselle, muista myös kuunnella häntä. Yritä ymmärtää syyt lapsen tekojen taustalla. Nyt on hyvä hetki antaa lapsen analysoida omaa käytöstään ja yrittää ymmärtää, miksi se ei ollut sopivaa. Älä aliarvioi lapsen kykyä ymmärtää asioita.

Kiukunpuuskat loppuvat vähitellen lapsen kasvaessa, vaikka tunteenpurkauksia saattaakin esiintyä eri muodoissaan murrosiässä. Oli lapsi minkä ikäinen tahansa, kiukunpuuskien taltuttamisen perusperiaate on sama.

Pysy rauhallisena, avaa keskustelu ja muista kuunnella lasta. Puhu lapselle muokaten sanomaa lapsen persoonaan sopivaksi. Kaikista tärkeintä on, että lapsi ymmärtää, että häntä rakastetaan, ja että hän tuntee olonsa turvalliseksi ja hoivatuksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.