Itkevän vauvan rauhoittaminen - Äitiyden Ihme
 

Itkevän vauvan rauhoittaminen

Itkevän vauvan rauhoittaminen
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Itkevän vauvan rauhoittaminen voi tuntua etenkin uudesta vanhemmasta vaikealta. Vastasyntyneet eivät pysty ilmaisemaan sanoin sitä, mitä he tarvitsevat tai tuntevat. Jos pieni vauvasi on ruokittu, levännyt ja terve, mutta hän ei jostain syystä lopeta itkemistä, ota avuksesi muutama perusneuvo.

Vauva voi itkeä, koska tarvitsee vaipanvaihdon tai kärsiessään kuumuudesta, nälästä, väsymyksestä tai koliikista.

Äidille vauva, joka ei lakkaa itkemästä, voi aiheuttaa turhautumista, stressiä ja huolta. Voit mielestäsi olla kokeillut kaikki mahdolliset keinot lapsen rauhoittamiseksi, mutta käy vielä läpi alle kokoamamme lista, josta voit löytää uusia vinkkejä itkevän lapsen olon helpottamiseksi.

Itkevän vauvan rauhoittaminen

Itkevän vastasyntyneen rauhoittaminen

Vastasyntyneet ovat ennalta-arvattavampia kuin uskoisimmekaan. Vauvan tarpeet liittyvät usein siihen mukavuuteen, jota hän koki kohdussa ennen syntymäänsä. On olemassa asioita, joiden avulla voimme luoda vastaavat olosuhteet myös kohdun ulkoiseen maailmaan.

Tämä mielessä pitäen, ota avuksi seuraavat vinkit, kun tavoitteena on itkevän vauvan rauhoittaminen:

 • Pysy rauhallisena ja tyynenä. Tämä on avainasia vauvan itkiessä, olipa kyynelten syy mikä tahansa.
 • Lohduta lasta vähentääksesi hänen ärtyneisyyttään.
 • Pidä vauvaa hellävaraisesti, mutta jämäkästi rintaasi vasten. Tämä lämmittää lasta, jos hänellä on kylmä, ja saa hänet tuntemaan olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi.
 • Kohdussa ollessaan vauva tottuuu äidin sydämenlyöntien kuulemiseen. Tämä on yksi pääsyistä sihen, että lapsi tuntee olonsa erittäin mukavaksi äidin rintaa vasten. Voit soittaa myös pehmeää taustamusiikkia rauhoittamisen tehostamiseksi.
 • Käytä peittoa kapalointiin. Vastasyntyneet kaipaavat kohdusta muistuttavaa ympäristöä ja lämpötilaa. Tämä voi auttaa vauvaa tuntemaan olonsa mukavan kotoisaksi.
 • Anna vauvan imeä peukaloaan tai tuttia. Imeminen voi tasoittaa sydämen lyöntinopeutta ja rauhoittaa hermoja.
 • Anna vauvalle hellävaraista hierontaa. Jatkuva fyysinen kontakti on rauhoittavaa, ja rentouttava hieronta tyynnyttää vauvaasi. Hyvä tekniikka on pehmeiden, pyörivien liikkeiden käyttö. Hiero lapsen selkää, vatsaa, käsivarsia ja jalkoja huolellisesti. Jos vauvalla on koliikkia, keskity vatsan alueelle.
 • Käveleminen vauva käsivarsillasi voi olla erinomainen idea. Hellävaraiset kehosi liikkeet auttavat tyynnyttämään vauvan itkua.
 • Toinen tapa hyödyntää liikettä, on lähteä kävelylle vaunujen kanssa. Kävely ulkona tekee hyvää sekä vanhemmalle että lapselle. Raikas ilma ja aurinko sekä ympäristön muutos tekevät ihmeitä itkevän vauvan rauhoittamiseksi.

Vauvan itkuun suhtautuminen

Vauvan selittämätön itkeminen voi olla äärimmäisen stressaavaa. Muista kuitenkin, että lapsesi vaistoaa tunteesi. Yritä olla näyttämättä hermostuneisuutta tai kärsimättömyyttä, sillä nämä tunteet voivat pahentaa tilannetta.

Väsymys voi vaikuttaa tunne-elämäsi tasapainoon. Pystyt hoitamaan tämän tyyppiset tilanteet paremmin, kun olet saanut muutaman tunnin unta.

Myös avun saaminen kumppanilta tai muulta perheenjäseneltä auttaa sinua lievittämään omaa stressiäsi.

Muutama lisäneuvo

Itkevän vastasyntyneen rauhoittaminen

Entä jos olet kokeillut jo kaikkia näitä neuvoja, mutta vauva itkee edelleen? Mitä jos olosi on yhä stressaantuneempi ja turhautuneempi? Aseta vauva sänkyynsä, anna hänen itkeä hiukan lisää ja anna itsellesi hetki aikaa rauhoittua.

 • Soita hyvälle ystävälle tai perheenjäsenelle.
 • Katso televisioita tai kuuntele musiikkia stressin lievittämiseksi.
 • Käytä hengitystekniikoita ja hengitä useamman kerran syvään, jotta olosi paranee.
 • Voit myös kokeilla erilaisia rentoutumistekniikoita, kuten esittelemäämme japanilaista stressinhallintametodia.

Muista, että itku ei ole haitaksi vauvalle, ja joskus se jopa auttaa lasta vahvistamaan keuhkojaan. Itkeminen silloin tällöin vapauttaa jännitettä ja rasittaa vauvaa sen verran, että hänen on helpompi nukkua syvää unta.

Jos siis olet kokeillut kaikkia mahdollisia neuvoja itkevän vauvan rauhoittamiseen, anna lapselle aikaa. Mikäli lapsi itkee jatkuvasti, kannattaa asiasta keskustella neuvolahoitajan tai lääkärin kanssa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.