Kuinka opettaa lasta rakastamaan itseään - Äitiyden Ihme
 

Kuinka opettaa lasta rakastamaan itseään

Lapsen auttaminen kehittämään itsetuntoaan on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka takaavat lapsen oikeanlaisen kehityksen.
Kuinka opettaa lasta rakastamaan itseään
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 14 tammikuuta, 2019

On hidas prosessi opettaa lasta rakastamaan itseään, mutta opettaminen voidaan aloittaa jo varhaisessa iässä. Rakkaus itseä kohtaan voi auttaa lasta menestymään paremmin niin koulussa, kotona kuin henkilökohtaisissa ihmissuhteissakin.

Lapsen itsetunto alkaa kehittyä elämän ensimmäisinä vuosina. Tässä mielessä vanhemmat ovat lapsuuden vaikutusvaltaisimpia henkilöitä ja kriittisessä roolissa lapsen kehityksen suhteen. Vanhemman rohkaisevat sanat voivat auttaa lasta kehittämään itsevarmuuttaan erityisesti silloin, kun ne kohdistuvat lapsen omiin ponnisteluihin tai kykyihin.

Myönteinen minäkuva on yksi parhaista lahjoista, joita lapselle voi antaa. Samalla itseään rakastavat lapset tarvitsevat myönteisen ja realistisen kuvan omista kyvyistään. Siksi tätä on hyvin tärkeää työstää jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Olemme koonneet tähän artikkeliin listan parhaista tavoista opettaa lasta rakastamaan itseään ja rakentamaan myönteinen minäkuva.

Kuinka opettaa lasta rakastamaan itseään

1. Rohkaise lasta harrastamaan erilaisia urheilulajeja

Ensimmäinen tapa opettaa lasta rakastamaan itseään, on rohkaista häntä osallistumaan eri urheilulajeihin tai muihin fyysisiin aktiviteetteihin. Erilaiset lajit auttavat lasta kasvattamaan ja rakentamaan itsevarmuuttasillä ne antavat tilaisuuden asettaa tavoitteita, parantaa taitoja ja saavuttaaa päämääriä.

Muiden hyötyjen lisäksi liikunta auttaa lasta tunnistamaan vahvuuksiaan ja hyväksymään heikkouksiaan.

Kuinka opettaa lasta rakastamaan itseään

Myös vaikeuksien ylittäminen urheillessa kasvattaa itsevarmuutta tehokkaasti. Lisäksi liikunta auttaa lasta pysymään kunnossa ja opettaa häntä pitämään huolta kehostaan, mikä on aina positiivista ja tukee myös omalta osaltaan rakkautta omaa itseä kohtaan.

2. Puhu lapselle ja opeta esimerkin kautta

Lapselle on hyvä puhua asioista, joita hän on opettelemassa. Itse asiassa lapselle on suositeltavaa puhua mistä tahansa ongelmista tai vaikeuksista, joiden selvittämiseksi hän kokee tarvitsevansa lisää vaivannäköä.

Lapsen on hyvä kuulla vanhemman puhuvan siitä, kuinka hänen vahvuuksiaan arvostetaan samalla, kun myös hänen heikkoutensa tiedostetaan. Ongelmien ratkaisu hoivaa rakkautta itseen, joten lapselle tulisi osoittaa, että asioissa on aina hyvätkin puolensa.

Tässä vaiheessa vanhemman on myös näytettävä esimerkkiä. Vanhemman tulisi rakastaa itseään ennen kuin hän voi opettaa lastaan rakastamaan itseään. Vanhempi voi vahvistaa tätä esimerkkiä palkitsemalla ja kehumalla itseään aina asioita oikein tehdessään.

Vanhemman on myös hyvä kertoa lapselle omista vahvuuksistaan ja heikkouksistaan sekä siitä, kuinka itse selviää haasteellisista tilanteista. Vanhemman täytyy opettaa lapselle, että jokaisen on tehtävä töitä vaikeuksien ylittämiseksi. Tämä on paras oppimiskokemus, jonka lapsi voi saada.

3. Älä kritisoi

Lapsen muilta ihmisiltä kuulema kritiikki vaikuttaa suoraan siihen, miten hän kokee oman itsensä. Kielteiset sanat ovat aina haitallisia ja lannistavia. Lapsen kuuleman kielteiset viestit itsestään vaikuttavat suoraan hänen rakkauteensa itseään kohtaan.

Jos vanhempi haluaa korjata lapsensa asennetta, hänen tulee tehdä se kärsivällisyydellä ja keskittyä siihen, mitä lapsen halutaan tekevän seuraavalla kerralla. Ihannetapauksessa vanhempi keskittyy lapsen vahvuuksiin ja kiinnittää huomiota niihin asioihin, joita tämä tekee hyvin. Vanhemman tulee tiedostaa lapsen vahvuudet heikkouksia paremmin, jos lasta halutaan auttaa tuntemaan olonsa paremmaksi omasta itsestään.

4, Auta lasta oppimaan uutta

Viimeisenä on muistettava, että uusien asioiden oppiminen on yksi parhaista tavoista kehittää lapsen kykyä rakastaa itseään. Lapsuusaikana jopa se, että lapsi oppii pitelemään mukia kädessään tai ottaa ensiaskeleensa, kehittää hänessä verrattomia taituruuden ja saavutuksen tunteita.

Kuinka opettaa lasta rakastamaan itseään

Tästä syystä lasten on opittava varttuessaan uusia asioita, kuten pukeutumaan itse, lukemaan, kirjoittamaan tai ajamaan pyörällä. Pääasiassa mikä tahansa mahdollisuus saavuttaa uusia taitoja ja lisää ymmärrystä ravitsee lapsen rakkautta itseään kohtaan.

Suosittelemme, että kun lapselle opetetaan uusia asioita, häntä autetaan aina aluksi. Myöhemmin lapsen on aika kokeilla asiaa itse, tehdä virheitä, kasvaa ja kokea ylpeyttä itsestään. Uusien haasteiden tulee olla aina lapselle sopivan tasoisia.

Itsensä rakastamisen opettaminen lapselle onnistuu noudattamalla näitä vinkkejä ja kasvattamalla lasta rakkaudella. Sinun roolisi vanhempana on erittäin tärkeä ja kannustavat sanasi ovat välttämättömiä lapsen oikeanlaisen kehityksen kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Macías Quintero, M. A. (2019). Yo soy el dueño de mi receta: libro de autoconocimiento y amor propio (Bachelor’s thesis, Uniandes). https://repositorio.uniandes.edu.co/handle/1992/45040
  • Laporte, D. (2006). Autoimagen, autoestima y socialización: guía práctica con niños de 0 a 6 años (Vol. 58). Narcea Ediciones.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.