Kiintymysvanhemmuus tarkoittaa lapsen rakastamista kauniisti - Äitiyden Ihme
 

Kiintymysvanhemmuus tarkoittaa lapsen rakastamista kauniisti

Kiintymysvanhemmuus tarkoittaa lapsen rakastamista kauniisti
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 25 lokakuuta, 2018

Kiintymysvanhemmuus tarkoittaa lapsen rakastamista kauniisti, eli lapsen rakastamista koko sydämellä. Ikuisesti. Näin äidit rakastavat; musiikilla, tunteella ja runoudella. Vanhempien rakkaus on kaiverrettu lasten sydämiin ikuisiksi ajoiksi, ja tästä rakkaudesta syntyy perheen sormenjälki.

Kiintymysvanhemmuus tarkoittaa lapsen rakastamista kauniisti

Olemme varmoja, että ennen äidin vaistosi syntymistä, et pystynyt kuvittelemaankaan niin täysivaltaista, puhdasta ja intensiivistä rakkautta, kuin mitä tunnet lastasi kohtaan. Joskus tuo sama syvä rakkaus täyttää meidät pelolla ja huolilla.

Teenkö kaiken oikein? Tarvitseeko lapseni jotain, mitä en ymmärrä hänelle antaa? Sattuuko lapseeni? Itkeekö hän syystä, jota en ymmärrä?

Pelot ovat normaaleja lasta kasvatettaessa. Nämä pelot pakottavat meidät tekemään parhaamme joka päivä. Ne ajavat meidät tutustumaan jokaiseen lapseemme kunnolla, sillä, kuten tiedämme, jokainen lapsi on erilainen.

Lapsesi on ainutlaatuinen ja täydellinen omalla tavallaan. Kaikki hänessä on ainutkertaista, jopa hänen tapansa hengittää. Samaan aikaan löydät uuden ja ainutlaatuisen rakkauden. Rakkauden, joka ylittää kaiken tähän asti tuntemasi.

Se on jotain syvempää, orgaanisempaa ja lohduttavaa – lapsesi jättää pysyvän merkin sieluusi ja muistuttaa, että aika ja välimatka eivät merkitse mitään.

Tämä pieni ihminen tulee aina olemaan silmissäsi täydellinen. Vielä silloinkin, kun hän on itsenäinen, pukeutunut pukuun ja kulkemassa omaa tietään maailmassa. Hän on edelleen täydellinen lapsesi.

Lapsen rakastaminen kauniisti luo terveen ja kestävän siteen

Kiintymysvanhemmuus tarkoittaa lapsen rakastamista kauniisti

Vielä vähän aikaa sitten, systemaattista lastenkasvatusmetodia pidettiin suuressa arvossa. Tarkoitamme tapaa, joka keskittyy varmistamaan, että lapsi syö aikataulussa, nukahtaa helposti ja kasvaa käyrien mukaisesti.

Tämän filosofian mukaan lapsen tulisi saavuttaa jokainen kehitysaskel tietyssä aikataulussa ja tarkassa järjestyksessä.

 • Kiintymysvanhemmuus – tai luonnollinen vanhemmuus – sen sijaan ei keskity samalla tavalla näihin tavoitteisiin. Kiintymysvanhemmuuden tavoite on luoda luja emotionaalinen side vauvaan. Tämä on terveellinen ja merkityksellinen rakkauden ja läheisyyden määrittämä kiintymys.
 • Tämän siteen pohjalta lapsen annetaan kehittyä omaan tahtiinsa. Vanhemmat pyrkivät olemaan hoputtamatta lasta, eivätkä odota pienokaisen ottavan tiettyjä askeleita ennen kuin hän on niihin valmis.
 • Tässä tapauksessa lapsen kauniisti rakastaminen tarkoittaa lapsen hukuttamista rakkauteen, kuin hänen henkensä riippuisi siitä – koska se riippuu. Äidin läheisyys on lapselle välttämätöntä, minkä lisäksi isän läsnäolo on erittäin tärkeää tämän tärkeän siteen luomiseksi.

Lapsen rakastaminen kauniisti tarkoittaa lapsen tuntemista ja hänen tarpeidensa ymmärtämistä

Kiintymysvanhemmuus tarkoittaa lapsen rakastamista kauniisti

Käsissämme on tänä päivänä enemmän tietoa kuin koskaan aiemmin historiassa. Tästäkin huolimatta on olemassa vanhempia, jotka olettavat lastensa olevan juuri sellaisia, kuin he haluavat näiden olevan.

 • Tiukkaan kuriin pohjautuva opettaminen, joka etenee etukäteen laaditun käsikirjoituksen mukaan ottamatta huomioon lapsen tarpeita, on iso virhe.
 • Meidän tulisi opettaa lapsia kunnioittaen ja viettää aikaa heidän seurassaan ymmärtääksemme heitä ja heidän erityisiä tarpeitaan.
 • Lapsen kauniisti rakastaminen alkaa jo vauvan ensimmäisten elinviikkojen aikana. Vaikka lapsi on vasta syntynyt, voimme alkaa tunnustella hänen persoonallisuuttaan. Huomaamme, onko lapsi vaativa vai huoleton tai vaatiiko hän jatkuvasti sylissä pitämistä vai makoileeko hän mielellään itsekseen sängyssään.

Pikkuhiljaa lapsemme antavat meille lisää vinkkejä, elehtivät enemmän ja alkavat osoittaa käytöstä, jonka avulla opimme tutustumaan heihin syvemmin. Tulee aika, jolloin lapsi tarvitsee apuamme hallitakseen tunteitaan, aika, jolloin meidän täytyy ymmärtää hänen turhautumisesta ja kiukkukohtauksensa

Kaikki tämä on osa lapsen kauniisti rakastamista. Se tarkoittaa rangaistusten, huutamisen ja pelon ja määräämisen kautta opettamisen välttämistä.

Lapsen rakastaminen kauniisti tarkoittaa arvokkaiden muistojen painamista lapsen mieleen ja sydämeen

Kiintymysvanhemmuus tarkoittaa lapsen rakastamista kauniisti

Onnellinen lapsuus on pohja kypsyydelle ja tarjoaa psykologiset resurssit, joiden avulla ihminen löytää tyytyväisyyden, menestyksen ja tyydytyksen.

Kauniisti rakastaminen on lapsen lähellä olemista ja hänen huolehtimistaan ymmärryksen ja kuuntelun kautta. Se tarkoittaa turvallisuuden ja itsevarmuuden tarjoamista sekä lapsen saamista tuntemaan itsensä tärkeäksi. Poikiemme ja tyttäriemme kauniisti rakastaminen tarkoittaa heidän kasvattamistaan terveeseen itsetuntoon.

Samaan aikaan emme saa unohtaa täyttää jälkikasvumme lapsuutta onnellisilla muistoilla. Tehdäksemme näin, meidän tulee muistaa, että lapsemme tarvitsevat aikaamme.

Aktiivinen läsnäolomme ja lasten päivittäisiin aktiviteetteihin osallistuminen synnyttävät tärkeitä ja unohtumattomia hetkiä sekä miellyttäviä tunteita, jotka säilyvät niin lasten kuin meidänkin sydämissämme.

Anna siis lapselle aikasi ja omistautumisesi. Rakasta häntä kauniisti. Anna lapselle hänen ansaitsemansa elämä ja varmista hänen onnellisuutensa ja tyytyväisyytensä tulevaisuudessa.

Kuvien lähde: Pascal Campion


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
 • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
 • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
 • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.