Tytöt ovat supersankareita, eivät prinsessoja - Äitiyden Ihme
 

Tytöt ovat supersankareita, eivät prinsessoja

Tytöt ovat supersankareita, eivät prinsessoja
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 09 marraskuuta, 2018

On isien ja äitien työ muuttaa yleistä käsitystä naisten roolista yhteiskunnassa. Kaikkien on aika tiedostaa, että tytöt ovat supersankareita, eivät ainoastaan prinsessoja. Kuinka tytöt sitten kasvatetaan supersankareiksi? Jatka lukemista ja tutustu ajatuksiimme!

Tytöt ovat supersankareita, eivät prinsessoja

Ei ole kauan siitä, kun vanhemmat kehottivat poikiaan olemaan vahvoja ja urheita, kun taas tytöt saatiin uskomaan olevansa hauraita, heikkoja ja nöyriä. Onneksi tämä ajattelutapa on muuttumassa, ja tytöt ja pojat kasvatetaan yhä useammin tasa-arvoisesti, yhtäläisten oikeuksien puitteissa. Joskin tapa kasvattaa tytöt riippuu edelleen paljolti kulttuurista.

Vapautuaksemme sukupuoliin liittyvistä stereotypioista, lastemme täytyy kokea sekä isän että äidin olevan tärkeässä roolissa niin lasten kasvatuksessa kuin kotonakin.

Äiteinä yritämme aina antaa tyttärillemme parhaita neuvoja. Vahvat naiset viestivät lapsilleen, että sydämen ei saa antaa pelätä, eikä meidän tarvitse sietää typeryyksiä keneltäkään. Äiti on roolimalli, jonka jalanjälkiä tytär tulee seuraamaan.

Äitiyteen ja äitinä oloon ei ole yhtä oikeaa tapaa. Olitpa millainen äiti tahansa, muista kertoa tyttärellesi kaikki ne syyt, joiden vuoksi hänen tulee arvostaa itseään.

Tytöt ovat supersankareita, eivät prinsessoja

Avainasiat tyttären kasvattamisessa supersankariksi

 • Muista, että rakkaus on avainasia itsenäisten ja rohkeiden naisten kasvattamisessa. Opeta tyttärellesi, että hänen ei tule koskaan antaa kenenkään satuttaa sydäntään. Häntä ei saa vähätellä, eikä hän saa unohtaa rakastaa itseään.
 • Opeta lapsi olemaan kiltti ja herkkä, mutta myös vahva fyysisesti ja terveydeltään. Opeta tyttärellesi, kuinka hyvältä tuntuu harrastaa liikuntaa, syödä terveellisesti ja osata puolustaa itseään.
 • Fyysisesti vahvalla naisella on myös vahva mieli ja asenne. Urheilun vaatima kurinalaisuus ei ainoastaan vahvista kehoa, vaan antaa myös voimaa omien tavoitteiden saavuttamiseksi ja oman kehon hallitsemiseksi. Tyttömäisyys ja herkkyys sekä fyysinen voima ja terveys eivät ole toisensa poissulkevia asioita.
 • Tasa-arvo kotona on ensiarvoisen tärkeää. Kun lapsi näkee isänsä osallistuvan kotitöihin, hän oppii, että sukupuolella ei ole merkitystä, vaan kotityöt jaetaan tasaisesti kaikkien perheenjäsenten kesken.
 • Vakuuta tyttäresi siitä, että virheiden sattuessa olet hänen rinnallaan. Moni nainen arvostaa itseään liian vähän, eikä tue muita naisia. Auta lastasi kehittämään itsetuntoaan, itsevarmuuttaan ja älykkyyttään.

Jos jätät pelot taaksesi, sinulla on enemmän tilaa unelmiesi toteuttamiselle. 

– Marilyn Monroe

Naisten rooli elokuvissa

Tyttäremme etsivät jatkuvasti roolimalleja niin kotoa, koulusta kuin elokuvista ja televisiosarjoistakin. Tyttärelle on hyvä opettaa pienestä pitäen, että hyvä roolimalli ei ole uhrin roolissa oleva hauras nainen, vaan voimakas ja itsenäinen henkilö, joka osaa ja uskaltaa puolustaa itseään.

Liian usein naiset esittävät elokuvissa toissijaisia, päähenkilöä tukevia, rooleja. Niissä tapauksissa, joissa nainen on pääroolissa, hän tarvitsee usein miehen tukea selvitäkseen vaikeasta tilanteesta.

Ikävä kyllä lapsille suunnatut elokuvat eivät ole tässä mielessä poikkeus. Niissä noudatetaan samaa kaavaa, jossa nainen on usein puolustuskyvytön prinsessa, jonka vahva ja urhea mies pelastaa.

Tytöt ovat supersankareita, eivät prinsessoja

Tämä asetelma on kuitenkin onneksi muuttumassa, ja tänä päivänä esitetään useita piirrettyjä, televisiosarjoja ja elokuvia, joiden päähenkilöt ovat vahvoja naispuolisia taistelijoita ja sotureita, jotka tekevät itse unelmistaan totta.

Muun muassa seuraavien elokuvien ja sarjojen päähahmot ovat tytöille hyviä esimerkkejä ja roolimalleja:

 • Frozen
 • Mulan
 • Urhea
 • Kaksin karkuteillä
 • Matilda
 • Henkien kätkemä
 • Lilo ja Stitch
 • Tehotytöt
 • Wonder Woman

Tehdään yhdessä töitä kasvattaaksemme tyttöjä, jotka ovat rohkeita, itsenäisiä ja varmoja itsestään, eivätkä pelkää maailmaa ja odota prinssiä pelastajakseen. Kuten pojatkin, myös tytöt ovat supersankareita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.