Lapselle lukeminen on tärkeää jo pienestä pitäen - Äitiyden Ihme
 

Lapselle lukeminen on tärkeää jo pienestä pitäen

Lapselle lukeminen on tärkeää jo pienestä pitäen
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lukeminen muuttaa ihmismieltä parempaan suuntaan. Lapselle lukeminen on hyvä aloittaa jo hänen ollessaan varhaisessa iässä, ja Äitiyden Ihme antaa nyt muutaman lukuvinkin sinulle ja lapsellesi yhteisiin lukuhetkiin.

Kun luet lapsellesi pienestä pitäen, hän alkaa ymmärtää lukemisen ja kirjojen tärkeyden. Lapsi alkaa nähdä lukemisen mielekkäänä puuhana, eikä pakollisena tekemisenä. Lapsi löytää uuden maailman, jossa mielikuvitus ja kirjoitetut sanat näyttelevät pääosaa.

Lapselle lukeminen on tärkeää ja hyödyllistä

Jos haluat lapsesi oppivan lukemaan kirjoja, sinun pitää opettaa häntä näyttämällä esimerkkiä. Jos lapsi näkee sinun nauttivan lukemisesta – koska se on viihdyttävää ja lisää tietouttasi – kokee lapsi lukemisen positiivisena asiana.

Lapsen lukemisen kykyjen kehittäminen auttaa häntä tavoittelemaan tulevaisuudessa menestystä. Sillä ei ole merkitystä, kuinka nuori lapsesi on, sillä koskaan ei ole liian aikaista aloittaa lukemista hänelle.

Lapsen kasvaessa näet työsi hedelmät. Lukeminen hyödyttää lapsesi kehitystä monella tapaa.

lapselle lukeminen on tärkeää

Miksi lapsen on hyvä lukea?

Seuraavassa esittelemme etuja ja hyötyjä, joita ilmenee kun luet lapsellesi tai kun lapsesi löytää itse lukemisen ilon. Vaikka etujen lista näyttääkin lyhyeltä, lukemisen hyödyt kantavat ikuisuuteen.

Lapsen tulisi lukea kirjoja, jotka kiinnostavat ja jotka saavat hänet tuntemaan olonsa hyväksi.

Lukemisen edut:

 • Kirjaa lukiessa lapsi saa tilaisuuden rauhoittumiseen ja rentoutumiseen.
 • Tarinat stimuloivat lapsen mielikuvitusta.
 • Lapselle lukeminen antaa vanhemmille mahdollisuuden tuntea yhteyttä häneen.
 • Lukeminen edistää kriittistä ajattelua ja asioista kiinnostumista.
 • Se kasvattaa inspiraatiota, ajattelua ja pohdiskelua.
 • Kuvitetut kirjat edesauttavat lasta arvostamaan taidetta.
 • Lukeminen laajentaa lapsen sanavarastoa.
 • Se parantaa kielen kehitystä ja lisää tietoa.

“Lukeminen tekee mielelle samaa kuin liikunta tekee keholle.”

– Joseph Addison

Alle 6-vuotiaille suunnattuja mielenkiintoisia kirjoja

Jos haluat lapsesi lukevan, mutta et tiedä minkälaisia kirjoja tarjota hänelle, selvitä lastasi kiinnostavat aihealueet. Kun olet saanut ne tietoosi, voit opastaa häntä poimimaan kiinnostavia kirjoja otsikoiden perusteella. 

Kun lapsi alkaa lukea, hän alkaa myös nauttia kirjojen tarjoamista mahdollisuuksista. Seuraavat kirjat kiinnostaisivat lastasi varmasti:

Arvaa kuinka paljon sinua rakastan

Tämä kirja on tarkoitettu sekä pojille että tytöille vastasyntyneestä neljään ikävuoteen asti. Sam McBratneyn kirja Guess how much I love you (suom. Arvaa kuinka paljon sinua rakastan) kuvailee, kuinka mitata rakkautta ja onko rakkauden mittaaminen mahdollista. Tarinassa pieni jänis yrittää mitata äitinsä rakkautta häntä kohtaan. Kirja  on täydellinen luettavaksi ennen nukkumaanmenoa. Nauttikaa kirjasta yhdessä lukemalla sitä lapsellesi ääneen.

Kurnu ja Loikka – ystävykset

Tämä Arnold Lobelin kirjoittama kirja (engl. Frog and Toad, Together) on tarkoitettu 4-6-vuotiaille pojille ja tytöille. Kuten arvata saattaa, Kurnu ja Loikka ovat parhaat ystävykset, ja he jakavat kaiken samalla kun ovat jännillä seikkailuilla. Tämä on helppolukuinen kirja lapselle, joka vasta aloittelee lukemaan. Lapsi voi lukea kirjaa ääneen äidille ja isälle tai tutkia sitä itsekseen.

I will fight monsters for you

Tämä Santi Balmesin englanninkielinen kirja on tarkoitettu tytöille ja pojille 5-vuotiaista eteenpäin. Martina on pieni tyttö, joka ei saa yöllä nukutuksi, koska pelkää, että hänen sänkynsä alla on hirviöitä. Tämä on täydellinen tarina lapsen kanssa jaettavaksi; siinä on tärkeä viesti siitä, että pelot ovat voitettavissa.

Little red, green, yellow, blue and white riding hoods

Bruno Munarin ja Enrica Agostinellin englanninkielinen kirja on suunnattu kuudesta ikävuodesta eteenpäin oleville pojille ja tytöille. Klassinen tarina punahilkasta on tässä kirjassa esitetty erilaisena versiona, jossa esiintyy niin punasia, vihreitä, sinisiä kuin valkoisiakin hilkkoja. Nämä ovat hyvin viisaita ja älykkäitä ystävyksiä – paha susi jää nälkäisenä nuolemaan näppejään. Tämän tarinan keskiössä ovat teemat yhteistyö ja luottamus.

Hassut, hurjat hirviöt

Tässä on yksi loistava kirja kuusivuotiaasta ylöspäin oleville pojille ja tytöille. Tässä Maurice Sendakin kirjassa (engl. Where the wild things are) päähenkilö Max on pieni tuhma poika, joka haluaisi tulla hirviöksi. Eräänä yönä hänen huoneensa muuttuu viidakoksi – mitä sitten tapahtuukaan?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • McBratney, S. (2019). Adivina cuánto te quiero. Editorial Kókinos.
 • Label, A. (2016). Sapo y Sepo, inseparables. Santillana Educación.
 • Balmes, S. (2019). Yo mataré monstruos por ti. Principal de los libros.
 • Munari, B. y Agustinelli, E. (2001). Caperucita Roja, Verde, Amarilla, Azul y Blanca. Grupo Anaya Publicaciones Generales.
 • Sendak, M. (2014). Donde viven los monstruos. Kalakandra.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.