17 tapaa tukea lapsen puheen oppimista - Äitiyden ihme
 

17 tapaa tukea lapsen puheen oppimista

Tässä artikkelissa jakamamme vinkit lapsen puheen oppimisen stimuloimiseksi voivat olla suureksi avuksi silloin, kun lapsella on vaikeuksia tiettyjen äänteiden tai yleisesti ottaen puheen tuottamisen suhteen.
17 tapaa tukea lapsen puheen oppimista
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapset omaksuvat kielen luonnollisella tavalla jo hyvin nuoressa iässä ollessaan vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. Vanhempien kannattaa kuitenkin tarjota lapselle ylimääräisiä puheen oppimista stimuloivia ärsykkeitä. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi tilanteissa, joissa lapsen sanavarasto on puutteellinen tai hänellä on vaikeuksia muodostaa tiettyjä äänteitä.

Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa, ja myös kielellinen kehitys on aina yksilöllistä, eikä sitä kannata kiirehtiä. Lapset eivät ole keskenään samanlaisia, eivätkä myöskään omaksu kieltä samassa tahdissa. Mikäli vanhemmat ovat aidosti huolissaan lapsen kehityksestä, kannattaa asiasta keskustella seuraavan neuvolakäynnin yhteydessä, jotta hoitaja voi ohjata lapsen tarvittaessa tarkempiin tutkimuksiin.

Oikeanlainen ääntämys ja äänteiden artikulointi ovat suuresti riippuvaisia lapsen vanhempien puhetyylistä. Tämä pätee siinä tapauksessa, että lapsella ei ole fyysistä puheen muodostamista haittaavaa estettä. On siis vanhempien vastuulla tarjota lapselle oikean ääntämyksen malli, ja tämä mielessä pitäen jaamme seuraavaksi 17 vinkkiä, joiden avulla lapsen puheen oppimista voidaan tukea.

17 tapaa tukea lapsen puheen oppimista

Puhu lapselle usein

Kysy lapseltasi mistä hän pitää, kysele hänen ystävistään ja heidän yhteisistä mielipuuhistaan, keskustelkaa siitä, millaisia vaatteita hän haluaa pukea seuraavana päivänä päälleen ja niin edelleen. Aiheita löytyy varmasti loputtomasti, joista voit keskustella lapsesi kanssa ja samalla edistää myös hänen kielellistä kehitystään.

17 tapaa tukea lapsen puheen oppimista

Stimuloi puheen oppimisen alkamista

Käytä apunasi visuaalisia ärsykkeitä, kuten kirjoja ja valokuvia ja opeta samalla lapsellesi joitakin peruskonsepteja. Kuvakirjojen katselu on hauskaa puuhaa jo aivan pienenkin lapsen kanssa ja samalla hän oppii muodostamaan yhteyden esineiden ja yksinkertaisten sanojen välillä.

Kehitä lapsen sanavarastoa aktiivisesti

Osoita lapsellesi erilaisia asioita ja esineitä ja sano samalla ääneen jokaisen nimi. Samaan aikaan voit lisäksi kuvailla asiaa tai esinettä tarkemmin kertomalla ääneen siinä olevia erityispiirteitä, muotoa, väriä, käyttötarkoitusta jne. Huomaat, että pikku hiljaa lapsesi ryhtyy matkimaan sanomaasi.

Kerro tarinoita

Lapset rakastavat satujen lukemista yhdessä ja myös omien tarinoiden kertomista. Voit lukiessasi päästää erilaisia ääniä tai tehdä hauskoja eleitä ja puhetyylejä jne., jotta satu olisi entistäkin viihdyttävämpi. Ja kun olet lukenut tarinan loppuun, kysy lapseltasi yksinkertaisia asioita äsken lukemastasi tarinasta stimuloidaksesi edelleen hänen puheen oppimista.

Hyödynnä jokainen hetki

Jokainen hetki päivän aikana voi olla hyvä aika edistää lapsen kielellistä kehitystä. Ulos lähteminen, kotitöiden tekeminen ja yhdessä puuhailu niinkin yksinkertaisten asioiden parissa kuin päälle puettavien vaatteiden valitseminen ovat kaikki hetkiä, jolloin voit sekä nimetä asioita ja esineitä että antaa hänelle tilaa tuottaa itse puhetta. Ja muista aina puhuessasi asettaa itsesi lapsesi tasolle. 

Pelatkaa yhdessä pelejä

Voit stimuloida puheen tuottamista yksinkertaisten pelien avulla. Nämä voivat olla esimerkiksi “Minä näen lähelläin…” tai erilaiset arvausleikit. Voit myös järjestää kotiisi aarrejahdin, jossa piilotat erilaisia pieniä esineitä ympäri kotiasi ja annat lapsellesi vinkkejä niiden löytämiseen. Oikeastaan mikä tahansa peli käy, missä lapsen pitää tuottaa tai prosessoida puhetta ja minkä pelaamisesta nautitte molemmat.

Ilmaise iloa ja innostusta

On tärkeää huomioida myös ne ponnistukset, joita lapsi tekee toteuttaakseen haluttua toimintaa, vaikka tulos ei aina olisikaan haluttu tulos. Muista siis osoittaa olevasi iloinen ja ylpeä lapsestasi myös sellaisina aikoina, jolloin hän ei vielä ole saavuttanut tavoitettaan.

Älä ylisuojele lasta

Mikäli jatkuvasti huolehdit ja ylisuojelet lastasi, et anna hänen oman persoonallisuutensa kehittyä kokonaisvaltaisesti. Sinun tulisi antaa lapsellesi myös itsemääräämisoikeutta ja antaa hänen tehdä omia päätöksiään sen hetkisen puuhansa suhteen siinä määrin kuin se on mahdollista.

17 tapaa tukea lapsen puheen oppimista

Muista kuunnella lasta

Voidaksesi edistää lapsesi kielellistä kehitystä on ensisijaisen tärkeää, että kuuntelet lastasi huolella ja pyrit esittämään hänelle lisäkysymyksiä. Tällä tavalla rohkaiset lastasi jatkamaan puhumista ja luot hänelle mukavan kokemuksen käymästänne vuorovaikutuksesta.

Pelatkaa pelejä, joissa puhalletaan

Sellaiset pelit, jotka aktivoivat suun lihaksia auttavat kehittämään suun liikkuvuutta. Tällaisia harjoituksia ovat esimerkiksi ilmapallon puhaltaminen, pillin läpi imeminen tai erilaisten äänien tuottaminen ja eläinten ääntelyiden matkiminen. Lapsesi taatusti rakastaa sitä, kun saa vastata kysymykseen: mitä kissa sanoo?

Ole lapselle hyvä roolimalli oikean ääntämyksen suhteen

Lapset oppivat hyvin monia asioita matkimisen kautta. Siitä syystä sinun tulisi puhua lapsesi kanssa tarpeeksi hitaasti, kiinnittää huomiota puhtaaseen ääntämykseen ja välttää huutamasta hänelle. Älä sivuuta lastasi silloin, kun hän haluaa puhua kanssasi ja varo vahvistamasta niitä virheitä, joita hän saattaa tehdä ilmaistessaan itseään.

Palkitse lapsi hänen lausuessaan sanat oikein

On tärkeää myös korjata lapsesi tekemät virheet, mutta tee se niin, ettet tuota hänelle negatiivisia tuntemuksia kritisoimalla tai ivaamalla häntä äläkä myöskään suutu hänelle. Samalla sinun tulisi myös välttää vertailemasta lastasi muihin lapsiin kuten hänen sisaruksiinsa, muihin samanikäisiin sukulaisiin ja tarha- tai luokkatovereihin jne.

Älä keskeytä lapsen puhetta

Koskaan ei kannata keskeyttää lapsen puhetta kesken lauseen ja käskeä häntä aloittamaan uudestaan. Kysy sen sijaan tarkentavia kysymyksiä tai ohjaa hänen puhettaan hellävaraisesti haluttuun suuntaan.

Käytä vauvakieltä

Olet todennäköisesti huomannut, kuinka aikuiset ja vanhemmat lapset muuttavat puhetapaansa ja äänenkäyttöään puhuessaan vauvojen ja pienten lasten kanssa. Vauvakieli on juuri tällainen aikuisten tapa puhua pienille lapsille melodisella ja korkealla äänellä, intonaatiotaan ja ilmaisutapaansa muuttaen.

Vauvakielen avulla kieli mukautetaan lasten erityispiirteisiin ja evolutiiviseen kehitykseen, jolloin lapsi altistuu tarkoituksenmukaisille ja monipuolisille kielimalleille. Kun lapsen kanssa puhutaan hitaasti ja yksinkertaisia lauseita käyttäen sekä ääntämiseen ja sanastoon erityistä huomiota kiinnittäen, hänen on helpompi seurata puhetta. Lepertely ja sanojen toistaminen myös kasvattavat lapsen sanavarastoa.

Älä puhu lapsen puolesta

Kun kysyt lapseltasi erilaisia kysymyksiä, on tärkeää tehdä se niin, että ne vaativat enemmän kuin yksinkertaisen “kyllä” tai “ei” vastauksen. Älä esimerkiksi kysy lapseltasi haluaako hän banaanin. Sen sijaan voit kysyä vaikkapa haluaako lapsesi mieluummin banaanin vai appelsiinin.

17 tapaa tukea lapsen puheen oppimista

Älä matki lasta

Vaikka pitäisitkin pienokaisesi puhetta huvittavana tai jopa söpönä, sinun ei tulisi matkia heidän tekemänsä ääntämysvirheensä. Toimimalla näin vahvistat vain heidän tapansa ääntää tiettyjä sanoja väärin.

Älä nielaise sanojen loppua

Varmista, että puhut lapsellesi selkeästi etkä katkaise esimerkiksi sanojesi päätteitä puhuessasi. Samoin jos huomaat lapsesi tekevän näin, korjaa häntä lempeästi, jotta hänen oppimisensa ja kielellinen kehityksensä tapahtuu asianmukaisesti.

Yhteenveto lapsen puheen oppimisen tukemisesta

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä niistä lukuisista keinoista, joiden avulla voit stimuloida lapsesi puheen kehittymistä. Mikäli otat nämä antamamme vinkit heti käyttöön, huomaat aivan varmasti positiivisia muutoksia lapsesi puheen kehittymisessä. Tämä pätee tietysti siinä tapauksessa, että lapsellasi ei ole mitään fyysistä ongelmaa, mikä voisi estää oikeaa ääntämystä ja haitata puheen oppimista.

Tässä artikkelissa antamamme vinkit eivät missään nimessä korvaa puheterapiaa, mikäli lapsesi tarvitsee sellaista. Säännöllisten terveystarkastusten yhteydessä kartoitetaan lapsesi yksilöllinen tilanne ja pureudutetaan niihin mahdollisiin ongelmiin, joita hänellä saattaa olla muun muassa puheen kehittymisessä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.