7 harjoitusta lapselle, jonka puheen kehitys on viivästynyt - Äitiyden Ihme
 

7 harjoitusta lapselle, jonka puheen kehitys on viivästynyt

7 harjoitusta lapselle, jonka puheen kehitys on viivästynyt
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Pienen lapsen puheen kehitys saattaa viivästyä ilman, että hänellä on myöhemmin elämässään minkäänlaisia ongelmia puheen ja kielen suhteen. Esikouluikäinen, jolla on vaikeuksia kielen kanssa, tarvitsee tukea ja stimulaatiota, minkä vuoksi esittelemme tänään seitsemän harjoitusta lapselle, jonka puheen kehitys on viivästynyt. Nämä harjoitukset on tarkoitettu suoritettavaksi kotona lisätukena ammattilaisen antamalle avulle.

7 harjoitusta lapselle, jonka puheen kehitys on viivästynyt

1. Opettelukortit

Erilaiset opettelukortit voivat auttaa lapsia oppimaan ääniä, joita heidän on vaikea lausua. Muuta aktiviteetti leikiksi ja palkitse lapsi, kun hän lausuu kortissa näkyvän äänen oikein. Tämä tekee harjoituksesta houkuttelevamman ja motivoi lasta lausumaan sanat oikein.

7 harjoitusta lapselle, jonka puheen kehitys on viivästynyt

2. Peiliharjoitukset

Tiettyjen äänien ja sanojen lausuminen voi olla haastavaa lapsille, joilla on vaikeuksia artikuloinnin kanssa. Tämä johtuu siitä, että lapsi ei pysty tekemään oikeaa liikettä suullaan tuottaakseen haluttua ääntä.

Peiliharjoitukset ovat yksi parhaista tavoista opettaa pieniä lapsia voittamaan nämä ongelmat. Opeta lapselle, kuinka muodostaa suulla oikea muoto ja lausu samalla ääneen suun liikkeeseen yhdistyvä sana. Pyydä sitten lasta toistamaan sana ja liike peilin edessä. Tällä tavalla hän oppii liikuttamaan suutaan muodostaakseen itselleen vaikeat sanat.

3. Toistaminen

Esikouluikäisille lapsille on olemassa erilaisia hauskoja puheharjoituksia, ja sanojen toistaminen uudestaan ja uudestaan voi tuntua sekä vanhemmista että lapsesta tylsältä. Sanojen ja lauseiden toistaminen on kuitenkin usein erittäin tärkeää lapsen puheen parantamiseksi.

Lausu ja toista sanoja lapselle hitaasti ja selkeästi. Varmista, että hän kuulee ja tunnistaa sanan muodostavat erilaiset äänet.

“Opetus, jolla on vaikutus, ei tapahdu päästä päähän, vaan sydämestä sydämeen.”

– Howard Hendricks

4. Sammakkoloikat

Tämä on hauska ja yksinkertainen harjoitus lapsen puheen kehittämiseksi. Siihen sisältyy sanan toistaminen vähintään kuusi kertaa peräkkäin. Ennen leikin aloittamista, kirjoita lapselle opetettavat sanat paperilapuille ja levitä ne ympäri huonetta.

Tämän jälkeen lapsi loikkii sammakon lailla paperilta toiselle.  Kun lapsi poimii paperin, hänen tulee lukea sana – itsenäisesti tai tarvittaessa sinun avullasi. Kuten mainitsimme, sana toistetaan vähintään kuusi kertaa.

7 harjoitusta lapselle, jonka puheen kehitys on viivästynyt

5. Lapsen edessä puhuminen

Lapsen kieli kehittyy todennäköisemmin varhaisessa vaiheessa, kun hänen vanhempansa ja perheensä puhuvat hänelle usein ja ilmaisevat itseään selkeästi. Jo se, että lapsi kuulee aikuisten puhuvan keskenään, auttaa häntä oppimaan uusia sanoja. Kaikki tämä on tärkeää verbaalistin kommunikaatiotaitojen kehittämiseksi.

6. Esineiden nimeäminen

Paras tapa kehittää lapsen puhetta ja kielitaitoja, on puhua hänelle säännöllisesti. Yksi tapa harjoittaa kieltä, on lausua lapsen haluaman esineen nimi ja rohkaista häntä toistamaan sana.

Kannustaaksesi lasta nimeämään esineen, anna hänelle lelu tai muu esine vasta, kun hän pystyy pyytämään sitä sanallisesti, eikä pelkästään elein. Tämä rohkaisee häntä käyttämään kieltä saadakseen haluamansa.

7. Tarinoiden lukeminen

Lapselle tai hänen kanssaan lukeminen on erinomainen tapa kehittää hänen kielellisiä taitojaan. Sen lisäksi, että yhteiset lukuhetket tiivistävät lapsen ja vanhemman sidettä, ne ovat myös mainio tapa oppia uusia sanoja ja lauserakenteita. Sitäkään ei sovi unohtaa, että sadut stimuloivat lapsen mielikuvitusta ja luovuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.