Yhdessä herääminen uuteen päivään on todellista onnea - Äitiyden Ihme
 

Yhdessä herääminen uuteen päivään on todellista onnea

Yhdessä herääminen uuteen päivään on todellista onnea
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 26 heinäkuuta, 2018

Silmien avaaminen uuteen aamuun perheenä, vauvasi hengitys ihollasi sekä äidin ja isän välinen läheisyys… Yhdessä herääminen tarjoaa tunteen, jota voi kuvata vain yksi sana: onni.

Vain muutamat hetket jäävät uusien vanhempien muistiin niin hyvin kuin nämä intiimit aamujen minuutit. Nämä hetket, jotka pariskunta jakaa luomansa uuden elämän kanssa ja jotka piirtyvät aivoihin täynnä rakkautta olevina. Niissä on mukana kumppanuuden side ja näkymä tulevaan hyvinvointiin. Tulemme muistamaan nämä taianomaiset heräämisen hetket loppuelämämme.

Herääminen vauvan ja kumppanin kanssa on todella mahtavaa, ja se on yhteisen unen tärkeä päätös sekä henkilökohtainen asia, jonka vanhemmat voivat valita tehdä yhdessä. On selvä, että kaikki eivät ole asiasta samaa mieltä, ja tiedämme, että moni jättää lastenlääkärille mennessään sanomatta sen, että nukkuu vauvansa kanssa. Usein pelätään, mitä asiantuntijat sanovat, ja usein nämä varoittavatkin uusia vanhempia yhdessä nukkumisen riskeistä silloin, kun sitä ei järjestetä oikein.

Vaisto on kuitenkin viisas, ja yleensä isät ja äidit tietävät, kuinka laittaa sänky hyvin, kuinka asettaa vauva siihen ja kuinka tehdä kaikki se, mikä varmistaa ettei lepo koskaan ole riski lapsen terveydelle. Aikaa on kyllä siihen, että pikkuinen nukkuu omassa huoneessaan, ja tämän hetki tulee myöhemmin ja pikkuhiljaa – hän itse tulee pyytämään sitä ja yllättämään näin vanhempansa.

Siihen asti äiti ja isä ovat kuitenkin edelleen pesänluonnin vaiheessa ja nauttivat niistä taianomaisista aamun hetkistä, jolloin vauva on niin kovin lähellä molempia.

Vauvan viereltä herääminen on tasapainoa ja rauhaa

Vauvalla, joka herää lukemattomia kertoja yön aikana, ei yleensä ole mitään huolestuttavaa ongelmaa – ei tosiaankaan. Mikään ei ole hänessä vialla. Hän ei ole sairas, eikä hän ole vaikea lapsi. Hän on normaali vauva, joka haluaa vain yhtä asiaa: äitinsä läheisyyttä.

Tässä tulee muistaa, että kun vauva syntyy, hänen aivonsa ovat vielä hyvin kehittymättömät. Hän tarvitsee kolmea asiaa: ruokaa, turvaa ja rutiinia. Viimeisin näistä on se, joka auttaa säätelemään hänen vuorokausirytmiään hiukan ja erottamaan päivän yöstä. Se auttaa häntä ymmärtämään, että sen jälkeen kun on kylvetty, levätään, ja että äiti tulee aina olemaan vierellä kun hän tarvitsee. Hän oppii, että ei tarvitse pelätä, sillä hänestä tullaan aina huolehtimaan ja hänet tullaan aina ruokkimaan.

Tämä biologinen ja tunnetason vakaus tulee lapselle ajan kanssa. Hän on noin 3-vuotias, kun aivot alkavat olla rakenteiltaan kehittyneempiä niin, että katkeamaton lepo on mahdollinen yön aikana. Tällöin yö sujuu ilman heräämistä ja sitä vaistonmukaista “pelkoa”, joka saa vauvan tarvitsemaan vanhempiaan kokoajan. Siihen asti, ja jos vanhemmat näin haluavat, yhdessä nukkuminen voi olla hyvin hyödylllistä.

yhdessä nukkuminen

Lämpötilan synkronointi äidin ja lapsen välillä

Yhdessä nukkuminen ei ainoastaan mahdollista sitä, että vauva tuntee olonsa rennommaksi, turvatummaksi ja suojatummaksi, vaan se tekee myös elimistön lämmönsäätelystä parempaa.

  • Tiedetään, että kun vauva on ihokontaktissa äidin kanssa, rinnan lämpötila muuttuu lapsen tarpeiden mukaan. Jos lapsella on kylmä, rinnan lämpötila nousee kaksi astetta, jotta hän lämpenisi, ja jos vauva sen sijaan on jo lämmin, lämpötila rinnan alueella alenee.
  • Tämä lämpötilan synkronointi toimii taianomaisesti, ja sen tarkoitus on ainoastaan seuraava: edistää vauvan hoitoa ensimmäisten vuosien aikana, sillä tämä alue, eli äidin rinta, on elintärkeässä asemassa lapsen hyvinvoinnin kannalta.

Olemme ihmisiä ja haluamme pitää huolehtijamme lähellä

Ainoa kivi, jonka tiedän pysyvän paikoillaan, ja ainoa instituutio, joka toimii, on perhe.

– Lee Iacocca

Yhdessä herääminen aamulla, päivän vastaanottaminen sängyn rauhallisuudesta käsin ja lähellä olemisen tunne tarjoavat loistavan hyödyn ihmisen tunne-elämän kannalta, eli aivoillemme. Tämä johtuu eräästä hyvin yksinkertaisesta syystä: olemme sosiaalisia olentoja ja tarvitsemme huolehtijamme hyvin lähelle meitä.

  • Tämä ei ole vain vauvaan vaikuttavaa. Tiedämme, että ensimmäisinä vuosina äidin ja isän läheisyys on tärkeää vauvan selviytymisen kannalta.
  • On myös tärkeää muistaa, että äiti on isän ja isä on äidin huolenpitäjä. Kumppanit kokevat olonsa turvalliseksi ollessaan lähekkäin. He tuntevat toisensa vieressään, ja kun he avaavat silmänsä keskellä yötä, he huomaavat, että seurana on se oma elämänkumppani – se, jolle sydän kuuluu.

Siten yhdessä yhdessä nukkuminen ja pesänluonti vauvan kanssa on asia, joka tulee vahvistamaan siteitänne pariskuntana ja perheenä paljon. Olette toistenne huoltajia – tarvitsette tätä. Siksi pienen huoneen jakaminen yöllä yhdessä on äärimmäisen hyödyllistä kaikille kolmelle uuden perheen jäsenelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.