Miksi vauvan nukkuminen äidin lähellä on tärkeää? - Äitiyden Ihme
 

Miksi vauvan nukkuminen äidin lähellä on tärkeää?

Miksi vauvan nukkuminen äidin lähellä on tärkeää?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 heinäkuuta, 2018

Kun vauva syntyy, uni on yksi sen kehityksen perusasioista. Uni on myös hyvin tärkeää äidille. Avain siihen, että voitte molemmat nukahtaa hyvin ja saada tarpeeksi levon tunteja, on pysytellä lähellä toisianne. Nyt kerromme tarkemmin, mistä tässä on kyse.

Vauvasi tarvitsee sinun lähelläsi oloa, jotta se voisi nukahtaa ja myös jotta se voisi pysyä unessa.

Vauvasi on viettänyt paljon aikaa vatsasi sisällä ilman, että se on joutunut olemaan poissa luotasi edes minuuttia. Nyt sen tarvitsee koskettaa sinua ja haistaa sinut, ja myös kuunnella sydämesi lyöntiä, jotta se voisi muistaa kuinka se oli onnellisesti sisälläsi.

vauvan uni

Vauvasi uni on tärkeää kehityksen kannalta

Nukkumalla vauvasi kanssa poistat siltä syitä itkuun, sillä se ei enää joudu kutsumaan sinua tämän viestintäkeinon avulla.

Kun vauva on lähellä äitiä ja isää, se kokee kaikki seuraavat hyödyt:

  • Se säätelee lämpötilaansa paremmin.
  • Hormonaaliset tasot ovat vakaammat.
  • Sydämen lyöntinopeus tasoittuu.
  • Hengitys kohenee.
  • Vastustuskyky voimistuu.
  • Entsyymien tuotanto lisääntyy.

Tämän vuoksi onkin niin, että vauvat jotka viettävät enemmän aikaa kontaktissa vanhempiinsa, omaavat paremman terveyden, vähemmän sairauksia ja nopeamman painonnousun.

Läheisyys edistää imetystä

Tämä on selkeä juttu. Kun vauva on nälkäinen, sillä on äiti lähellä ruokkimisen tapahtumiseksi heti, ja moni vauva ei tällöin edes ala itkeä.

Siksi vauvat, jotka nukkuvat vanhempiensa kanssa, saavat rintamaitoa pidempään.

Nämä vauvat juovat enemmän maitoa kerralla, ja ne myös imevät enemmän öisin, sillä äiti on aina lähellä. Tämä on hyödyllistä vauvalle.

Vaikka ne heräävät enemmän öisin, imetetyt vauvat nukahtavat aikaisin, ja niin myös niiden äidit. Tämä on yksinkertaisesti luonnollinen prosessi keholle.

imetys

“Kangaroo Care” eli ihokontakti

Useimmissa sairaaloissa ympäri maailmaa käytetään tätä menetelmää, eli iho vasten ihoa -menetelmää, joka on englanniksi nimeltään Kangaroo Care.

On todistettu, että se on hyödyksi monella tapaa: vauvat saavat enemmän painoa, niillä on tasaisempi sydämen lyöntinopeus, ja ne ovat rauhallisempia, paremmassa terveydentilassa ja pystyvät jättämään sairaalan aikaisemmin.

Iho vasten ihoa -menetelmä vauvanhoidossa on hyväksi jokaisen lapsen kohdalla – keskosten että normaalissa ajassa syntyneiden, ja terveiden ja sairaiden. Se on paras tapa hoitaa vauvaa.

Se on perustasolla sitä, että tarjotaan ihokontaktia, rintaruokintaa aina kun vauva sitä haluaa sekä sellaista hoitoa, jota sekä vauva että äiti tarvitsevat.

Terve lapsi tarvitsee vain kontaktin äitiin ja ruokaan.

Jos vauva on keskonen, alipainoinen tai se kärsii mistä tahansa vaivasta, ihokontakti toimii perustana, jotta vauva saisi sellaisen lääkintähoidon kuin se tarvitsee.

Mitä yhdessä nukkuminen on käytännössä?

Joissakin maissa, kuten Japanissa, yhdessä nukkuminen on normi, ja tässä maassa kätkykuoleman määrä on itse asiassa kaikkein alhaisin.

Yhdessä nukkuminen voi tapahtua samassa sängyssä, tai sitten erityisen kehdon avulla (joka kiinnitetään vanhemman sänkyyn) tai tavallisen kehdon kanssa (siten, että toinen sen sivuista on poistettu).

Se, että sängystä ei tarvitse lähteä, lisää suuresti mukavuutta, ja se myös mahdollistaa sen, että äiti ja vauva voivat nukahtaa uudestaan lähes heti.

Itse asiassa usein on niin, että äiti ei tiedä täysin, kuinka monta kertaa hän on yöllä herännyt, sillä hän ei ole herännyt täysin kertaakaan.

Hermostollinen kehitys toteutuu parhaiten vähiten syvän univaiheen aikana, ja siten yhdessä nukkuminen ei ainoastaan anna vauvalle enemmän rintamaitoa (mikä on ihanteellista sen fysiologisen suojaamisen kannalta), vaan se myös parantaa henkistä kehitystä.

Sillä vauvalla on ruokaa lähellä, se pystyy yhdenmukaistamaan hengitystänsä vanhempien hengityksen kanssa, ja se tuntee olonsa turvalliseksi huolehtijoiden ollessa niin lähellä kuin mahdollista. Vauvat, jotka nukkuvat yhdessä vanhempiensa kanssa, nukkuvat paremmin.

Tämä tarkoittaa, että sen lisäksi että vauva nukkuu paremmin, sillä on enemmän energiaa päivää varten ja se on aktiivisempi, mikä sitten mahdollistaa paremman kehityksen.

Ihminen on harjoittanut vauvan kanssa yhdessä nukkumista kaikkina aikoina – jo silloin kun asuttiin luolissa. Vasta viimeisen 150 vuoden aikana, kun taloihin on tullut useita huoneita, vauvat ovat alkaneet tulla erotetuiksi vanhemmistaan nukkumista varten.

Tiivistäen voidaan sanoa, että jos äiti tarvitsee yhtä paljon unta kuin vauva, ei kannata aikailla yhdessä nukkumisen aloittamisessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.