Isän sylissä on hyvä kasvaa - Äitiyden Ihme
 

Isän sylissä on hyvä kasvaa

Isän sylissä on hyvä kasvaa

Viimeisin päivitys: 13 heinäkuuta, 2018

Me tiedämme kaikki, että vain harvat paikat ovat niin turvallisia, rakkautta täynnä olevia ja tärkeitä lapsen kehitykselle kuin äidin syli. Mutta entä sitten isän syli – eikö sekin ole tärkeä?

Vaikka miehet eivät synnytä tai imetä, heidän läheisyytensä, rakkkaudenosoituksensa, äänensä ja jopa ihonsa ovat kaikki erittäin tärkeitä asioita vastasyntyneelle lapselle.

Nykyään on monia sairaaloita, jotka ovat ottaneet käyttöön eräät mahtavat synnytyskäytännöt, kuten esimerkiksi iho vasten ihoa -hoidon (kangaroo mother care, KMC).

Esimerkiksi kun äiti toipuu edelleen nukutuksesta keisarinleikkauksen jälkeen, isillä on mahdollisuus hoitaa lasta ihokontaktin avulla.

Joskus hiukan nolostuneina, jännittyneinä ja peloissaankin isät ottavat sitten paitansa pois ja saavat vastasyntyneen vauvansa rinnalleen.

On vain hyvin vähän niin kauniita kuvia kuin näistä tilanteista otetut. Vauva saa näin lämpötilaansa säädellyksi ja stressiänsä lievitetyksi, ja se kokee ensimmäisen ihokontaktin ihmisen kanssa, joka tulee olemaan suuri osa hänen elämäänsä.

Tämä aloite tulisi ehdottomasti ottaa käyttöön kaikissa sairaaloissa. Isän syli muuttuu turvalliseksi, lämpimäksi ja tärkeäksi paikaksi vauvan elämässä.

Nyt me kutsumme sinut tutkimaan tätä aihetta hiukan enemmän – jatka lukemista!

Isän sylissä kasvaminen

On sanottu paljon naisen hormonaalisista muutoksista, jotka hän kokee raskauden ja imetyksen aikana. Me tiedämmekin aiheesta jo kaikki, ja moni lukijoistamme on myös kokenut muutokset omalla kohdallaan.

Niin ihmeelliseltä kuin tämä voikin kuulostaa, isänkin aivoilla on oma hormonaalinen ja tunnetason vuoristoratansa tämän lapsensaamisen prosessin aikana.

Isän testosteronin määrä alenee vanhemmuuden aikana

Tämä on todella kiinnostava fakta! Tutkimuksen mukaan, joka tehtiin Northwestern-yliopistossa Illinoisin osavaltiossa Yhdysvalloissa, testosteronin tasot vähenevät merkittävästi, kun miehestä tulee isä.

 • Tämä hormoni täyttää tehtävänsä parisuhteessa seurustelun, intohimon ja intiimiyden aikana. Sen korkeimmat tasot ilmenevät kumppanin hurmaamisen varhaisina aikoina, jolloin jokainen ihminen joutuu yrittämään kaikin voimin saadakseen toisen osapuolen kiinnostuneeksi.
 • Kun pari sitten alkaa elää raskauden aikaa ja nainen lopulta synnyttää, isän aivot tarvitsevat vähemmän testosteronia. Ainoana toimintona on nyt taata lapsen turvallisuus ja selviytyminen.

“Äidinvaisto” ei ole vain naisten asia

Voidaan sanoa, että meillä on suurissa määrin jo syntyessämme luontaisesti vietti huolehtia lapsistamme, huomioida heitä ja osoittaa kiintymystä.

Jos olet mies, voit viettää suuren osan elämästäsi uskoen, että näin ei ole, mutta synnytys ja oman jälkeläisesi tunteminen käsivarsilllasi aktivoivat sen, joka tunnetaan “isyyden verkostona”.

 • Aivojen rakenteet, kuten mantelitumake, aivosaareke ja nucleus accubens -tumake, osallistuvat tähän ihmisen sisäiseen prosessiin.
 • Naisilla tämä on lähes primitiivinen vaisto, mutta miehet kehittävät tämän prosessin tuntemalla vauvansa lähellään.
 • Tutkimusten mukaan, jotka tehtiin University of Bar-IIan -yliopistossa Israelissa, miehen aivoista tulee äidillisemmät, jos hän vastaa kotona useista toiminnosta.

Sellaiset asiat kuten vauvan kanssa nukkuminen, pullon antaminen, kylvetys tai vauvan keinuttelu käsivarsillla voimistavat tätä vaistoa.

Isän ihon merkitys

Kuten tiedämme, että iho vasten ihoa -hoito toimii siten, että isällä on vauva rintaansa vasten. Tämä ihmeellinen yhteys tulee aina olemaan parempi valinta kuin kehdossa vauvan pitäminen. Näin voidaan karkottaa enemmän pelkoja kuin pelkän lakanan avulla.

Iho vasten ihoa -hoito ei enää siis ole vain äitien asia, sillä nykyisin isät tietävät, että he ovat enemmän kuin pelkkiä sivustakatsojia vanhemmuudessa.

Lapsen kasvattaminen tarkoittaa tiimityötä. Kun äiti imettää, isä voi tarjota vauvalle nukkumiseen rintakehäänsä, jotta vauva voisi tuntea sydämen tuoman turvan – sydämen, joka tulee aina olemaan läsnä hänen elämässään. Isä on usein se, joka puolustaa miltä tahansa vaaralta ja rohkaisee saavuttamaan jokaisen unelman.

Monet tutkimukset jopa suosittelevat, että tätä herkkää hoivan ja rakkauden taidetta toteutettaisiin myös keskosten hoidossa.

 • Se säätelee ruumiinlämpöä ja hengitystä.
 • Se vähentää tartuntoja.
 • Se edistää hermosolujen kypsyyttä.
 • Se parantaa vauvan levon laatua.
 • Se tarjoaa stimulaatiota kosketuksen, kuulon ja liikkeen kautta.
 • Se edistää painonnousua.
 • Vauva tulee itkemään vähemmän, ja siitä tulee myös paremmin sopeutunut kohdun ulkopuoliseen elämään.

Lopuksi haluamme vielä todeta, että on paljon puhetta äidin tärkeydestä vauvan elämässä etenkin koskien ensimmäistä vaihetta kasvatuksen prosessissa. Tällöin vauva tarvitsee vain kolmea asiaa: rintamaitoa, rakkauden osoittamista ja rutiineja.

Vaikka isä ei voikaan imettää, hän voi kuitenkin tehdä monia muita asioita ja olla arvokas lapsen terveellisen kehityksen kannalta – halauksin, rakkautta osoittamalla ja antamalla huomiotaan. Ollaan siis kaikki aktiivisia päähenkilöitä lapsemme kasvatuksessa ja hoidossa – olimmepa sitten isiä tai äitejä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.