Mitä muutoksia lapsen viides elinkuukausi tuo mukanaan? - Äitiyden Ihme
 

Mitä muutoksia lapsen viides elinkuukausi tuo mukanaan?

Mitä muutoksia lapsen viides elinkuukausi tuo mukanaan?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 27 tammikuuta, 2021

Liikkumiskyvyn lisääntyminen, kasvava sosiaalisuus ja ympäröivän maailman huomiointi ovat vain muutamia niistä merkeistä, joita saatat alkaa huomata, kun lapsesi viides elinkuukausi koittaa.

Tänään tarkastelemme lähemmin muutoksia, jotka ihmisen viides elinkuukausi tuo mukanaan.

Vauva on saanut lihaksiinsa muutaman kuukauden sisällä tarpeeksi voimaa liikkuakseen yhä helpommin ja useammin. Hän jatkaa istumaan nousemisen yrittämistä ja saattaa onnistuakin siinä saadessaan hieman tukea vanhemmaltaan tai jos on tuettuna tyynyillä.

Vauvan kehitys huomataan myös hänen tavastaan reagoida muihin ihmisiin. Lapsi haluaa huomiota muiltakin kuin vanhemmiltaan ja saattaa tehdä aloitteen kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa.

Vauvan aistien ollessa täysin kehittyneet, lapsi alkaa katsella ja kuunnella ympärillään tapahtuvia asioita. On tärkeää hyödyntää tilaisuus ja jutella lapselle, joka alkaa huomata, että hänelle puhutaan tai että hänen nimensä mainitaan. Tämä on ihanteellista aikaa keskinäiselle vuorovaikutukselle.

Mitä muutoksia lapsen viides elinkuukausi tuo mukanaan?

Listaamme muutaman yleisimmän asian, jotka vauvan viides elinkuukausi tuo mukanaan.

  • Painonnousu: Muutaman kuukauden ikäisen vauvan paino nousee noin 150 grammaa viikossa. Maailman terveysjärjestön mukaan 5 kuukauden ikäisen vauvan terve paino on tytöillä noin 6,8 kg ja pojilla 7 kg.
  • Koko: Viiden kuukauden ikäisen tyttövauvan tulisi olla 63-65 cm pitkä, kun taas poikavauvan ihanteellinen pituus on noin 65-67 cm.
  • Voima: Vauvan tulisi pystyä pitämään päätään ylhäällä pitkiä aikoja kerrallaan. Hän myös yrittää nousta istumaan ja jopa seisomaan, jos hänet asetetaan tukevalle alustalle.
Vauvan viides elinkuukausi - tunnusmerkit ja muutokset
  • Aistit: Vauvan näkökyky ja kuulo ovat terävöityneet huimasti viimeisten kuukausien aikana. Viiden kuukauden iässä lapsi kykenee erottamaan äänen tulosuunnan ja tunnistamaan kasvoja. Hän alkaa muistaa, miltä hänen oma nimensä kuulostaa.
  • Ruokavalio: Asiantuntijat suosittelevat rintamaitoa vauvan ainoaksi ravinnonlähteeksi kuudenteen ikäkuukauteen asti. Noin puolen vuoden iässä lasta voidaan alkaa tutustuttaa uusiin ruokiin.
  • Uni: Vauva nukkuu noin 8-10 tuntia yössä ja ottaa lisäksi päiväunia. Rutiinin muodostaminen on tässä vaiheessa jo paljon helpompaa.
  • Vastustuskyky: Lapsen vastustuskyky on vielä kehittymässä, joten rokotusten ottaminen ajallaan on tärkeää. Mahdollinen kuume on merkki siitä, että lapsen keho kamppailee tartuntaa vastaan. Kuume tarkoittaa, että vauvan vastustuskyky toimii. Tämä saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta lapsen naurattaminen ja viihdyttäminen auttaa häntä tervehtymään kevyestä kuumeesta.

Lemmikit ja leikit

Onko lapsi valmis viettämään aikaa lemmikkien kanssa? Jos kotona oli jo lemmikki lapsen syntyessä, eläin on todennäköisesti tähän mennessä tottunut vauvan läsnäoloon ja mahdollisesti tavallista vähempään huomioon.

Kontakti lemmikin kanssa aikuisen valvonnassa auttaa lasta oppimaan eläinten oikeanlaista kohtelua. Aikuisen tulee  varmistaa, että eläin ei satuta tai pelästytä lasta, tai toisinpäin. Tutkimusten mukaan eläimistä on monia hyötyjä kasvavalle lapselle.

Asiantuntijat suosittelevat viiden kuukauden ikäisille lapsille leikkiä, jossa vauva asetetaan selinmakuulle ja hänelle näytetään lelua. Lapsi ottaa leluun katsekontaktin ja kurottelee käsiään tarttuakseen esineeseen. Lelua siirretään puolelta toiselle niin, että lapsi kääntyilee ja liikkuu. Tämä yksinkertainen harjoitus auttaa kehittämään lapsen lihaksia ja stimuloimaan hänen aistejaan.

Vauvan vaikutus parisuhteeseen

Uuden vauvan syntymä on onnen, jännityksen ja epävarmuuden pyörremyrsky. Kuukausien viilettäessä ohi vanhemmat kuitenkin tottuvat lapsesta huolehtimiseen. Vanhemmat oppivat, vauva kasvaa ja koko perhe kartuttaa kokemuksia. Tämä tarkoittaa, että kodin sisällä on nyt mahdollista luoda tiettyjä rutiineja.

Pieni rentoutuminen ja panostaminen parisuhteeseen ei ole koskaan huono ajatus, eikä etenkään tässä vaiheessa, kun parisuhde on saattanut jäädä taka-alalle muutamaksi kuukaudeksi.

Vauva voidaan jättää isovanhemman tai muun luotettavan henkilön osaaviin käsiin vanhempien lähtiessä ulos syömään, elokuviin tai edes lyhyelle kävelylle. Akkujen lataaminen ja positiivisena pysyminen tekee hyvää niin vanhemmille kuin lapsillekin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.