Opeta lapsi istumaan oikeanlaisten harjoitusten avulla - Äitiyden Ihme
 

Opeta lapsi istumaan oikeanlaisten harjoitusten avulla

Istuminen ilman apua on askel oikeaan suuntaan vauvan lihaksiston ja motoriikan kehityksessä.
Opeta lapsi istumaan oikeanlaisten harjoitusten avulla
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Opeta lapsi istumaan ja unohda myytit siitä, että tämä vaikuttaisi lapsen selkärankaan haitallisesti. Rohkaise lasta hellästi, samalla tavoin kuin kehoitat häntä nostamaan päätään ja kääntymään pinnasängyssään.

Kunhan et pakota vauvaa ja suoritat oikeanlaiset harjoitukset, lapsesi ei ole vaarassa opetellessaan tätä uutta taitoa ja siirtyessään uudelle tasolle motoristen taitojen kehityksessä.

Opeta lapsi istumaan erilaisten harjoitusten avulla

Lasten kehitys tapahtuu vaiheittain, ja yksi erittäin tärkeä vaihe on istumaan oppiminen ilman tukea tai vanhempien apua.

Lastenlääkärit suosittelevat kokeilemaan erilaisia lantiota ja olkapäitä vahvistavia sekä tasapainoa harjoittavia pelejä ja harjoituksia, kun lasta opetetaan istumaan ilman tukea.

Kuuden kuukauden iässä lapsesi tulisi pystyä vatsalla maatessaan nostamaan selkäänsä, kääntämään päätään ja pyörähtämään ympäri. Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että on sopiva aika alkaa opettaa vauvalle istumista.

Opeta lapsi istumaan alla esittelemiemme harjoitusten avulla.

1. Istuta lapsi syliisi

Aina kun pystyt, ota vauva istumaan syliisi ja anna lapsen nojata itseesi. Pidä lasta käsistä, jotta hän tuntee olonsa turvalliseksi, ja esimerkiksi laula tehdäksesi vauvan olo mukavaksi.

On tärkeää, että lapsi istuu oikein, joten varmista, että hänen asentonsa on mahdollisimman suora.

2. Käännä harjoitus leikiksi

Nosta lastasi kainaloista ja leiki hänen kanssaan samalla, kun asetat hänet istumaan. Ota iloinen ilme aina, kun asetat lapsen istuvaan asentoon.

Tämän jälkeen pysähdy, valmistele lapsi ja auta hänet makuulle. Palauta lapsi istuvaan asentoon, jälleen pitäen iloinen ilme kasvoillasi ja jutellen pehmeästi. Lapsi ymmärtää, että kyseessä on leikki, ja oppii näin sopeutumaan uuteen asentoon paremmin.

Opeta lapsi istumaan erilaisten harjoitusten avulla

3. Anna lapsen yrittää itse

Aseta vauvasi makaamaan selälleen. Taputa käsiäsi yhteen, jotta vauva innostuu ja antaa sinulle jakamattoman huomionsa. Ota kiinni lapsen pienistä käsistä ja irrota otteesi rohkaisevia sanoja puhellen. Tämä innostaa lastasi ja saa hänet haluamaan pitämään sinusta kiinni.

Kun huomaan lapsen pitävän tiukasti kiinni itsestäsi, kokeile nostaa häntä lattialta vähän kerrallaan, niin kauan kuin lapsi itse yrittää nousta.

Lapsen ei ole pakko nousta kokonaan istuma-asentoon harjoituksen aikana. On tarpeeksi, että vauva pyrkii nousemaan makuulta istumaan.

4. Vuorottele istumista ja makaamista

Aseta vauvasi makaamaan selälleen. Nosta lapsi istuma-asentoon pitäen häntä käsistä kiinni. Tue istuvaa lasta muutaman sekunnin ajan ja auta hänet sitten takaisin makuulle.

Toista nämä askeleet kymmenen kertaa peräkkäin ja samanaikaisesti laula tai laske yhdestä kahteen – yksi, kun lapsi istuu, kaksi, kun hän makaa.

Opeta lapsi istumaan

5. Aseta lapsi istumaan häntä samalla tukien

Istuta lapsesi kovalle alustalle ja työnnä hellästi hänen käsivarsiaan eteenpäin niin, että lapsen kämmenet osuvat maahan. Tue lasta vyötäröltä ja anna hänen istua tässä asennossa muutaman sekunnin ajan.

Tämä harjoitus suoritetaan vasta, kun kaikki aikaisemmat esittelemämme harjoitukset on tehty. Tässä vaiheessa lapsen tulee jo kokea istuma-asento miellyttäväksi ja ymmärtää, mitä istuminen on.

Opeta lapsi istumaan

Opettaessa lasta istumaan, on tärkeää, että vauva tuntee koko ajan olonsa mukavaksi ja pysyy kiinnostuneena harjoitusta kohtaan.

Opeta lapsi istumaan antamiemme vinkkien avulla, mutta jos huomaat hänen itkevän tai tuntevan olonsa epämukavaksi, keskeytä harjoitus – lasta ei tule missään vaiheessa pakottaa istumaan. Jatka harjoitusta toisella kertaa ja leiki lapsen kanssa hänen lempilelullaan istumaan opettelun sijaan.

Jokainen motorisen kehityksen vaihe tulee saavuttaa vähitellen ja lapsen suostumuksella.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.