Luuston kehittyminen vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana
 

Luuston kehittyminen vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana

Luuston kehittyminen vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana

Viimeisin päivitys: 03 maaliskuuta, 2019

Ihmisen luut eivät ole vielä täysin kehittyneet syntymän hetkellä, vaan luuston kehittyminen jatkuu koko lapsuuden ajan. Oletko kiinnostunut kuulemaan, miten lapsen luuston kehittyminen tapahtuu hänen ensimmäisten elinkuukausiensa aikana?

Vauvan luusto alkaa muodostua sikiöaikana kohdussa. Sikiön luut alkavat kehittyä raskausviikkojen 15 ja 20 välillä. Luuston rakenne on täysin muodustunut seitsemännen raskauskuukauden tienoilla. Niihin aikoihin sikiöllä on kokonainen, pehmeä ja joustava luusto, mikä mahdollistaa sen, että vauvalla on mukava olla kohdussa aina synnytykseen asti.

Luuston kehittyminen ei kuitenkaan pääty tähän, sillä syntymän jälkeen luusto jatkaa nopeaa kehittymistään.

Vauvan luusto

Ihmisellä on syntyessään 270 luuta. Tämä luku muuttuu, kun osa kallon luista yhdistyy ja ranteisiin muodostuu uusia luita. Luuston ollessa täysin kehittynyt, aikuisella on 206 luuta.

Luuston kehittymistä tapahtuu läpi elämän, mutta se on erityisen nopeaa ensimmäisten elinkuukausien ja etenkin kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Luut muodostuvat verisuonista, hermoista, kollageenista ja elävistä soluista, joita kutsutaan luunemosoluiksi. Luunemosolut muodostavat luun ja luunsyöjäsolut ruokkivat luita.

Nämä elävät solut mahdollistavat luiden kyvyn jatkuvaan uudelleenmuotoutumiseen. Luunsyöjäsolut poistavat vanhoja luusoluja ja korvaavat ne uudella, kestävämmällä ja tiheämmällä, luukudoksella. Tämän ansiosta keho kasvaa. Yksilön kasvuun vaikuttavat monet tekijät aina syntymästä lähtien.

Luuston kehittyminen ensimmäisten elinkuukausien aikana

Seuraavat tekijät vaikuttavat lapsen luuston kehittymiseen tämän ensimmäisten elinkuukausien aikana.

1. Perimä

Geneettinen potentiaali on perinnöllinen tekijä, joka voi vaikuttaa jopa 80%: sesti vauvan kehitykseen, jos siihen ei vaikuta ulkoiset tekijät. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos vanhemmat ovat pitkiä, niin suurella todennäköisyydellä myös lapsesta tulee pitkä. Sama pätee silloin, jos vanhemmat ovat pienikokoisia. Tämä tekijä alkaa vaikuttamaan lapsen kehitykseen toisen ikävuoden jälkeen.

Lapsen luuston kehittyminen jatkuu syntymän jälkeenkin

2. Ravinto

Tärkeä tekijä, joka vaikuttaa kehitykseen jo sikiövaiheessa, on ravinto. Äidin tasapainoinen ruokavalio raskauden aikana takaa sen, että sikiö saa tarvittavia ravintoaineita istukan kautta. Tämä tekijä liittyy suoraan sikiön kasvuun ja lapsen aineenvaihduntaprosesseihin tulevaisuudessa.

Syntymän jälkeen vauvan tulisi saada rintamaitoa ainakin kuuden kuukauden ikäiseksi saakka. Imetysaikana äidin tulisi nauttia täysipainotteista ravintoa, jotta lapsi saisi rintamaidon mukana kaikki tarvittavat ravintoaineet kehittyäkseen.

Kun vauva kasvaa, tarvitsee hän rintamaidon lisäksi muutakin ravintoa.

3. Kiintymys

Tämä tekijä on hyvin tärkeässä asemassa lapsen kasvun kannalta. On todistettu, että ilman kiintymyksen osoituksia jäävä lapsi kasvaa vähemmän.

Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että lapsi on masentunut, ahdistunut ja stressaantunut. Tämä kaikki vaikuttaa pitkällä aikavälillä lapsen aivoihin niin, että ne alkavat erittää suuria määriä hormonia nimeltä somatostatiini. Somatostatiini vaikuttaa optimaalisen kehityksen kannalta olennaiseen kasvuhormonien eritykseen.

Ihmisellä on syntyessään 270 luuta. Tämä luku muuttuu, kun osa kallon luista yhdistyy ja ranteisiin muodostuu uusia luita. Luuston ollessa täysin kehittynyt, aikuisella on 206 luuta.

4. Uni

Lepo on äärimmäisen tärkeää kasvun kannalta. Yön aikana erittyy suurin määrä kasvuhormonia, sen takia lapsen suositellaankin menevän nukkumaan ajoissa.

5. Fyysinen aktiivisuus

Fyysinen aktiivisuus pitää niin kehon kuin mielenkin terveenä. Vauvan on tärkeää liikuskella ympäriinsä, jotta hänen luunsa ja lihaksensa kasvattavat kestävyyttä.

Lapsen olisi hyvä leikkiä ulkona päivittäin ainakin puolen tunnin ajan.

Vastasyntyneellä vauvalla on 270 luuta

Fyysinen aktiivisuus pitää kehon hyvässä kunnossa. Myös auringonvalo on hyväksi lapsen kehitykselle, sillä sen avulla keho imee itseensä D- vitamiinia, joka on tärkeää kasvun ja luuston oikeanlaisen kehityksen kannalta.

Loppuyhteenvetona voimme todeta, että luuston kehittyminen vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana on tärkeä osa pienokaisen kokonaisvaltaista kehitystä.

Tämän kehitysvaiheen sekä lapsen loppuelämän ajan vanhempien tulisi tarjota kaikki tarvittavat työkalut, jotta tämä kehitysprosessi tapahtuisi niin kuin pitääkin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.