Ensimmäiset viikot vauvan kanssa - mitä äiti tarvitsee? - Äitiyden ihme
 

Ensimmäiset viikot vauvan kanssa - mitä kaikkea tulet tarvitsemaan?

Ensimmäiset viikot vauvan kanssa - mitä kaikkea tulet tarvitsemaan?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskauden aikana olet luultavasti miettinyt, millaista elämäsi tulee olemaan vauvan saavuttua kotiin. Totuus on, että tulet tarvitsemaan kärsivällisyyttä tottuaksesi uuteen elämääsi lapsen kanssa. Ensimmäiset viikot vauvan kanssa ovat kaikkea muuta kuin yksinkertaisia.

Ensimmäiset viikot vauvan kanssa

Tunsitpa itsesi kuinka valmistautuneeksi tahansa, ja vaikka odottaisit vauvan kotiin tuomista kuin kuuta nousevaa, on olemassa muutama mielessä pidettävä asia, jotka auttavat sinua selviämään ensimmäisistä lapsen kanssa viettämistäsi viikoista.

Saatat päästä hyvään vauhtiin nopean synnytyksestä toipumisen avulla, ja koet itsesi energisemmäksi kuin raskauden viimeisten viikkojen aikana. Etkä luultavasti pysty pyyhkimään hymyä kasvoiltasi katsellessasi vauvaasi – vaikka kotisi olisi kuin pommin jäljiltä.

Olet kiinnostuneempi ottamaan valokuvia kuin pyyhkimään pölyä, mikä on normaalia. Olet luultavasti täysin lapsesi pauloissa, samalla tavoin kuin rakastuessasi.

Päivien edetessä saatat kuitenkin huomata tilanteen muuttuneen, ja on aika pysähtymiselle ja tilannekatsaukselle. Huomaat, että koko elämäsi pyörii imetyksen tai äidinmaidon korvikkeen, röyhtäyttämisen, vaipanvaihdon, lapsen itkun ja vähäisen unen ympärillä.

Saatat myös huomata muutoksen mielialassasi ja ajoittaisen tarpeen itkeä.

Ensimmäiset viikot vauvan kanssa

Vastasyntyneen hoitaminen ei ole helppoa – pyydä apua

Sillä ei ole väliä, onko kyseessä esikoisesi vai oletko saanut lapsia jo aikaisemmin. Oletpa tehnyt minkälaisia suunnitelmia ja valmisteluja tahansa, elämäsi tulee muuttumaan, eivätkä ensimmäiset viikot vauvan kanssa välttämättä ole helppoja. Ensimmäiset lapsen kanssa kotona vietetyt viikot saattavat olla vuoristorataa niin fyysisesti kuin emotionaalisestikin.

Ensimmäinen asia, jonka tarvitset vauvan syntymän jälkeisten viikkojen aikana, on perheesi ja parhaat ystäväsi ympärillesi. Ne ihmiset, jotka ovat valmiit auttamaan ilman, että odottavat mitään vastineeksi. He auttavat vain saadakseen sinut hymyilemään, ja koska tietävät sinun tarvitsevan apua.

Kyseessä voi olla äitisi, isäsi, anoppisi, appiukkosi, paras ystäväsi, siskosi tai veljesi… kuka tahansa, kenen tiedät auttavan puhtaasta auttamisen halusta.

Avun pyytämisen lisäksi on tärkeä noudattaa myös muita neuvoja, jotka voivat helpottaa ensimmäisiä lapsen kanssa kotona vietettyjä viikkoja.

Lähde ulos

Vaikka sinua ei huvittaisi, lähde ulos. Aina parempi, jos pystyt lähtemään yksin. Raikas ilma ja yksinkertainen kävelylenkki voivat tehdä ihmeitä mielialallesi. Huomaat muutoksen jo puolen tunnin ulkoilun jälkeen.

Tulet viettämään tunteja ja tunteja lapsesi kanssa, joten jätä hänet hetkeksi kumppanisi tai muun luotettavan aikuisen hoiviin. Hengitä syvään, anna luonnon ladata akkusi ja palaa kotiin lapsesi luokse hymy kasvoillasi.

Muita ensimmäisten viikkojen aikana tarvitsemiasi asioita

Tulet tarvitsemaan monia asioita vauvan ensimmäisten elinviikkojen aikana, mutta useimmat näistä asioita eivät ole materiaa. Tarvitset muutakin kuin vaatteita, ruokaa, vaippoja ja vauvanvaunut. Sinulla on muitakin tarpeita selvitäksesi näistä ensimmäisistä viikoista.

  • Lähde ulos syömään ja nauti eteesi kannetusta ateriasta.
  • Pyydä läheistäsi valmistamaan ja pakastamaan aterioita, jotta sinulla on aina jotain valmista syötävää.
  • Nauti kuumasta vaahtokylvystä.
  • Pidä huolta itsestäsi ja nauti itsestäsi sekä äitiydestä.
  • Katsele lapsesi nukkumista.
  • Huolehdi sinun ja kumppanisi välisestä suhteesta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.