Oikeaoppinen ruokavalio lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana
 

Oikeaoppinen ruokavalio lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana

Oikeaoppinen ruokavalio lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana

Viimeisin päivitys: 24 tammikuuta, 2019

Ruokavalio on avainasemassa lapsen terveen kasvun ja kehityksen sekä yleisen terveyden kannalta, ja tämä pätee etenkin ensimmäisten 12 elinkuukauden kohdalla. Ongelma piilee siinä, että vanhemmat eivät aina tiedä, mitä ravintoa lapset todella tarvitsevat. Tänään kerromme, minkälainen on oikeaoppinen ruokavalio lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana.

Esimerkiksi äidin nauttima kahvi voi häiritä imetettävän vauvan nukkumista. Tällaisia aineita on tärkeää käyttää kohtuudella. On monia muitakin näkökulmia, joita äidin kannattaa pitää mielessä omaan ruokavalioonsa liittyen vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Oikeaoppinen ruokavalio lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana

Kuten tiedämme, lapset tarvitsevat melko kontrolloidun ruokavalion, joka koostuu pääasiassa äidinmaidosta, kunnes lapsi on kehittynyt tarpeeksi kokeillakseen uusia ruokia. Vanhempien on tärkeää ottaa huomioon, millainen lapsen oikeaoppinen ruokavalio on.

0-6 kuukautta

Tässä vaiheessa vauvan kasvua rintaruokinnalla on erittäin tärkeä rooli, sillä se tarjoaa kaikki ravintoaineet, joita pienokainen tarvitsee.

Lääkärit suosittelevat, että äidit ottavat tämän vaiheen aikana vähintään 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä.

“Vauvan imettäessä ei ole mitään syytä antaa vauvalle mitään ylimääräisiä nesteitä kuten vettä.”

4-6 kuukautta

Kun vauva saavuttaa neljän kuukauden iän, asiantuntijat suosittelevat, että ruokavalioon lisätään muutama kiinteä ruoka-aine. Tämä kannattaa tehdä niin kuin lastenlääkäri suosittelee.

Tärkein asia, jonka voit tehdä tämän vaiheen aikana, on monipuolistaa vauvan ruokavaliota lisäämällä siihen hedelmiä ja kasviksia.

6-8 kuukautta

Kun vauva täyttää kuusi kuukautta, hän voi edelleen jatkaa rintamaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta koostuvaa ruokavaliotaan. Vauvan pitäisi kuitenkin saada myös kiinteitä elintarvikkeita kuten hedelmiä ja kasviksia.

Mikäli vauva hyväksyy nämä ruoka-aineet ilman minkäänlaisia ongelmia, voit myös yrittää lisätä ruokavalioon kanaa, pastaa ja kalaa. Ruoka-aineet, joita vauvan voi olla vaikeaa niellä, voidaan pilkkoa pieneksi.

Imettävä äiti

8-12 kuukautta

Tämä on vaihe, jolloin vauva voi alkaa syömään monipuolisempaa ruokavaliota. Vauva alkaa tällöin myös sopeutua syömään kolme kertaa päivässä.

Voit lisätä ruokavalioon kanaa, riisiä, kasviksia, kananmunia sekä muita proteiinin lähteitä.

On tärkeää muistaa, että tässä vaiheessa lapsi ei vieläkään saa juoda lehmänmaitoa tai syödä siitä tehtyjä maitotuotteita. Lapsi voi alkaa kokeilemaan maitotuotteita ensimmäisen syntymäpäivänsä jälkeen.

Vinkkejä vauvan ruokintaan ensimmäisen vuoden aikana

Monet äidit eivät tiedä, että tietyt tavat ja ruoka-aineet voivat vaikuttaa lapseen imetyksen aikana. Kahvi esimerkiksi voi aiheuttaa unettomuutta ja vaikeuttaa vauvan nukahtamista.

Tästä syystä äidin on tärkeää tietää, mitkä ruuat ja tavat voivat vaikuttaa vauvan terveyteen.

  • Imettämisen aikana vauva saa kaikkea sitä, mitä me kulutamme. Siksi äitien tulisi välttää alkoholia, kahvia, viiniä, artisokkaa, kurkkua, paprikaa, kukkakaalia sekä lääkkeitä, joita lääkäri ei ole erikseen määrännyt.
  • Vauvan pitäisi saada paljon vettä, etenkin kuumina päivinä.
  • Äidin tulisi levätä riittävästi imetyksen aikana. Stressi ja väsymys voivat vaikuttaa maidontuotantoon.
  • Vauvaa tulisi syöttää rauhallisessa ympäristössä, joka ei tuota stressiä. Tämä parantaa vauvan ruuansulatusta.
Imettämisen hyötyjä

Imettämisen hyödyt

On erittäin tärkeää, että vauva saa rintamaitoa vähintään ensimmäisten kuuden elinkuukautensa ajan. 

Sen lisäksi, että äidinmaito auttaa vahvistamaan vauvan immuunijärjestelmää ja estää vauvaa tulemasta helposti kipeäksi, rintamaidolla on Kmyös monia muita hyötyjä. Tässä muutamia niistä:

  • Rintamaito auttaa vahvistamaan vauvan näläntunteen sääntelyä.
  • Imettäminen vähentää synnytyksen jälkeistä jälkivuotoa. Se myös auttaa kohtua palaamaan takaisin raskautta edeltäneeseen kokoonsa.
  • Imettäminen auttaa äitiä pääsemään nopeammin takaisin raskautta edeltäneeseen kehonpainoonsa. Tämä tapahtuu siksi, että raskauden aikana kehoon varastoitu rasva muuntuu energiaksi, jota käytetään tuottamaan rintamaitoa.
  • Se vahvistaa äidin ja lapsen välistä sidettä.

Oikeanlainen ravinto vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana mahdollistaa sen, että vauvasta kasvaa vahva ja terve. Se myös auttaa vauvan kehitystä.

On tärkeää, että vanhemmat ovat hyvin tietoisia ruoka-aineista, joita heidän vauvansa ei pysty nauttimaan ennen tiettyä ikää. Tällöin vanhemmat auttavat lasta muodostamaan ruokavalion, joka ei vahingoita lasta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.