Vauvan kuudes elinkuukausi ja puolikiinteiden ruokien esittely
 

Vauvan kuudes elinkuukausi ja puolikiinteiden ruokien esittely

Vauvan kuudes elinkuukausi on kiehtovaa aikaa. Vanhemman apu on tässä elämänvaiheessa avain vauvan kehitykseen.
Vauvan kuudes elinkuukausi ja puolikiinteiden ruokien esittely

Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2018

Vauvan kuudes elinkuukausi on virstanpylväs, joka tuo mukanaan monia uusia kokemuksia. Lapsi on esimerkiksi valmis aloittamaan kiinteiden ruokien syömisen. Hänen hampaansa ovat puhkeamassa, ja muutaman yrityksen jälkeen hän osaa nousta jaloilleen.

Tämä on unohtumatonta aikaa! Salli meidän toimia oppaanasi niissä muutoksissa, joita lapsen kuudes elinkuukausi tuo mukanaan.

Kuudes elinkuukausi tuo mukanaan muutoksia

Etenkin esikoisen kohdalla kaikenlaiset lapseen liittyvät muutokset voivat huolestuttaa, mutta useimmiten vanhemmat ymmärtävät pienellä opastuksella, että heillä ei ole mitään pelättävää. Vauvan kuudes elinkuukausi on aikaa, jolloin vanhemmat alkavat huomata lapsessa monenlaisia muutoksia, joista listasimme tärkeimmät alle.

Paino ja koko

Puolivuotiaiden vauvojen terve paino voi vaihdella suuresti. Älä murehdi, jos lapsesi on hieman keskimääräistä painavampi tai kevyempi. Tässä iässä suurin osa vauvoista painaa 6-8 kg ja heidän pituutensa vaihtelee 63-70 cm:n välillä.

Liikkeet

Eräs jännittävimmistä muutoksista lapsen saavuttaessa puolen vuoden iän, on vauvan lisääntyvä kyky fyysisten liikkeiden suorittamiseen. Lapsi alkaa nostella leluja, siirtää niitä kädestä toiseen tai jopa heitellä niitä ympäriinsä.

Saatat myös huomata lapsen yrittävän nousta itsekseen jaloilleen huonekalusta tukea ottaen. 

Vauvan kuudes elinkuukausi ja puolikiinteiden ruokien aloitus

Ruokavalio

Suurin osa vanhemmista odottaa innolla lapsen ruokavalion laajentamista erilaisilla ruoilla. On ilo katsella lapsen reaktioita hänen maistellessaan uusia makuja ja koostumuksia. Ennen kuin annat lapselle puolikiinteitä ruokia, varmista neuvolan hoitajalta tai lääkäriltä, että aika on oikea ruokavalion laajentamiselle.

Saatuasi ammattilaisen hyväksynnän, voit alkaa esitellä lapselle uusia ruokia. Vauva alkaa pikkuhiljaa arvostaa uusia makuja, koostumuksia ja muita aistimuksia, jotka stimuloivat hänen aistejaan.

Mikä on paras tapa tutustuttaa vauva uusiin ruokiin? Hedelmäsoseet ja muusatut kasvikset toimivat ihanteellisena täydennyksenä rintamaidolle. Kokeiltuasi uutta ruokaa, tarkkaile vauvaa kahden seuraavan päivän ajan ja varmista, ettei hän kärsi epätavallisista oireista, jotka voivat viitata allergiaan.

Ensimmäiset hampaat

Myös lapsen ensimmäiset hampaat alkavat puhjeta näinä aikoina, mikä on osalle vauvoista hyvin epämiellyttävää. Ensimmäisenä puhkeavat alaetuhampaat.

Tässä vaiheessa vanhempien on pysyttävä kärsivällisenä lapsen kanssa. Hampaiden puhkeaminen voi olla kivuliasta ja aiheuttaa ahdinkoa.

Huomaat kyllä, kun lapsesi ensimmäiset hampaat tekevät tuloaan. Lapsi luultavasti kuolaa tavallista enemmän ja laittaa suuhunsa kaiken mahdollisen lievittääkseen ienten kipua ja epämiellyttävää tunnetta. Lapsi saattaa myös olla jonkin aikaa äkäinen, ja hänelle voi nousta kevyt kuume.

Mitä syöttää kuusikuukautiselle vauvalle?

On hyödyllistä lukea terveellisestä ruokavaliosta ja selvittää, mitkä ruoat sopivat lapselle parhaiten. Kannattaa pitää mielessä, että tämä on lapselle uuteen sopeutumisen aikaa.

Anna vauvalle hieman kiinteää ruokaa osana laajennettua ruokavaliota, mutta älä lopeta imettämistä tai äidinmaidonkorvikkeen antamista.

  • Aloita hedelmillä, kuten muusatulla banaanilla, omenasoseella tai persikka- tai päärynäpyreellä.
  • Lisää ruokavalioon joitain kasviksia, esimerkiksi muusattua porkkanaa tai kurpitsaa.
  • Jos vauva hyväksyy kasvikset, hänet kannattaa tutustuttaa terveellisiin palkokasveihin.
  • Anna lapselle viljaa, kuten riisiä, ohraa tai kauraa.
  • Voit myös lisätä ruokalistaan hiukan makeuttamatonta jogurttia.
  • Lisää lapsen ruokaan muutama pisara öljyä, joka sisältää hyödyllisiä rasvoja, jotka tukevat hermoston kehitystä.
  • Jos haluat kokeilla muun tyyppisiä ruokia, keskustele neuvolahoitajan tai lääkärin kanssa ennen niiden tarjoamista vauvalle.
Vauvan kuudes elinkuukausi ja puolikiinteiden ruokien aloitus

Muita vinkkejä kuudennelle elinkuukaudelle

Varmistaaksemme vauvasi kuudennen elinkuukauden olevan upea kokemus, listaamme vielä muutamia mielessä pidettäviä asioita:

  • Lapsi tekee välillä yhtäkkisiä, yllättäviä liikkeitä. Älä säikähdä tätä, vaan varmista ainoastaan, että lapsen lähellä ei ole vaarallisia esineitä. Muussa tapauksessa anna hänen tutkia ja kokeilla asioita.
  • Huomaat pian vauvan asettuvan ryömimisasentoon. Yritä olla huutamatta, vaikka kyseessä olisikin ilon kiljahdus. Tämä voi säikäyttää vauvan, ja pahimmillaan hän ei enää yritä ryömiä.
  • Älä lisää vauvan ruokiin suolaa tai sokeria ennen kuin hän on täyttänyt vuoden. Liika sokeri aiheuttaa ylipainoa, hampaiden reikiintymistä sekä monia muita vaivoja. Vauvat ovat myös tottuneet mietoon maidon makuun suolaisen ruoan sijaan.
  • Pidä hunaja poissa vauvan ruokavaliosta, kunnes ammattilainen kertoo sen nauttimisen olevan turvallista. Yleensä suositellaan, että alle 1-vuotiaat lapset eivät syö hunajaa. Hunaja voi sisältää Clostridium botulinum -bakteerien itiöitä, jotka voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa botulismia.
  • Tarkkaile lapsen suolen toimintaa. Uusien ruokien lisääminen vauvan ruokavalioon voi aiheuttaa ummetusta.
  • Käytä lapsen ruokkimiseen sopivia ruokailuvälineitä. Tällä tavoin estät tavaroiden rikkoutumisen ja loukkaantumiset.
  • Ole kärsivällinen, äläkä pakota lasta syömään. Vauva tulee sotkemaan itsensä, leikkimään ruoalla ja sylkemään osan ruoasta suustaan. Lapsi ei osaa syödä heti nopeasti ja siististi, joten anna hänelle aikaa.

Ennen kaikkea nauti tästä ajasta lapsesi kanssa. Vauva kasvaa isoksi ja itsenäiseksi ennen kuin huomaatkaan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • First Nations Health Authority, Health through wellness. A guide to your baby’s first foods. 2018.
  • Health Canada, et al. (2014). Nutrition for healthy term infants: Recommendations from six to 24 months. Health Canada. Accessed April 28, 2014.
  • Yu C, Binns C, Lee A. The early introduction of complementary (solid foods: a prospective cohort study of infants in Chengdu, China. Nutrients 2019, 11, 760; doi:10.3390/nu11040760

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.