Pienten lasten ummetus - kuinka lievittää vaivaa? - Äitiyden Ihme
 

Pienten lasten ummetus - kuinka lievittää vaivaa?

Pienten lasten ummetus - kuinka lievittää vaivaa?

Viimeisin päivitys: 22 lokakuuta, 2018

Ummetus on yleinen ongelma vauvojen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Paitsi, että vaiva on epämukava lapselle, siitä voi koitua vakavampia ongelmia, mikäli tilanteeseen ei löydetä helpotusta. Tässä artikkelissa selvitämme, kuinka pienten lasten ummetus hoidetaan.

Jos lapsesi on ulostanut normaalin määrän aiempaan verraten, mutta osoittaa tästä huolimatta merkkejä epämukavasta olosta, saattaa hän kärsiä ummetuksesta. Lapsi voi ilmaista epämukavaa oloaan esimerkiksi itkemällä tauotta tai yrittämällä ulostaa ilman tulosta.

Vanhempina on meidän tehtävämme auttaa lasta pääsemään ongelmasta eroon. Jos uloste ei pääse poistumaan suolesta, se kuivuu ja kovettuu, mikä voi aiheuttaa kipua siinä vaiheessa, kun uloste lopulta tulee ulos.

Ummetuksesta kärsiminen saattaa aiheuttaa myös koliikkia, eli runsasta selittämätöntä itkuisuutta. Koliikista voi pahimmillaan muodostua krooninen ongelma.

Pienten lasten ummetus - kuinka lievittää vaivaa?

Kuinka pienten lasten ummetus hoidetaan?

Ummetus liitetään useimmiten vauvan ruokavalioon. Ummetusta esiintyy etenkin ensimmäisten elinkuukausien aikana, jolloin vauvan elimistö ei ole vielä tarpeeksi kypsä muodostaakseen normaalia ulostetta.

Ongelma voi johtua myös siitä, että äidinmaito ei jostain syystä sovikaan imetettävälle vauvalleJos imetät lastasi, muista pitää huolta siitä, että vauva syö riittävän usein ja saa tarpeeksi maitoa.

Jos syötät vauvallesi äidinmaidonkorviketta, varmista, ettei korvike aiheuta lapselle vatsavaivoja. Samoin tarjottaessa vauvalle kiinteää ruokaa, tulee varmista, ettei ruoka aiheuta ummetusta.

Jos huomaat, että lapsesi ei ole ulostanut kahteen päivään, on aika ottaa yhteyttä lääkäriin ja selvittää ongelman syy. Ummetuksen hoitoon ja sen aiheuttaman epämukavan olon helpottamiseen on onneksi olemassa myös kotikonsteja.

 • Lastenlääkärit kannustavat äidinmaidonkorviketta käyttäviä vanhempia lisäämään korvikkeeseen hieman enemmän vettä.
 • Jotkut äidit ovat huomanneet vauvan vatsan alueen ja selän hellän hieromisen helpottavan lapsen oloa. Joskus myös lapsen polvien taivuttelu helpottaa.
Lapsen ummetuksen hoito
 • Lapselle voi yrittää juottaa pieniä määriä kädenlämpöistä vettä tai appelsiinimehua tai syöttää pienen määrän luumua.
 • Joskus äidinmaidonkorviketta syövillä lapsilla on ongelmia sietää maitoproteiinia, jolloin pitkään jatkunutta ummetusta kannattaa hoitaa vaihtamalla maitotuotteet esimerkiksi soijapohjaisiin vaihtoehtoihin.
 • Lämmin kylpy saattaa helpottaa ummetuksesta kärsivän vauvan oloa.
 • Jos lapsesi syö jo kiinteää ruokaa, ota tavaksi täysviljatuotteiden säännöllinen syöttäminen. Ruoka-aineiden kuten porkkanan ja riisin on todettu lisäävän joissain tapauksissa ummetuksen riskiä.
 • Älä koskaan anna lapsellesi laksatiivia ilman, että keskustelet ensin lääkärisi kanssa. Lastenlääkäri saattaa tilanteeseen tutustuttuaan määrätä vauvalle lapsille sopivaa lääkettä.

Todennäköisesti lapsesi olo helpottaa yllä mainituin kotikonstein. Täytettyään neljä kuukautta, lapsen riski kärsiä ummetuksesta pienenee huomattavasti. Kun lapsen elimistö kasvaa ja alkaa tottua ruoan sulattamiseen, hänellä on vähemmän suolistoon liittyviä ongelmia, kuten ummetusta.

Jos koet lapsesi ummetuksen olevan krooninen ongelma, on aina parasta olla yhteydessä lääkäriin. Jos lapsellasi esiintyy ummetuksen lisäksi mitään seuraavista oireista, ole välittömästi yhteydessä lääkäriin varmistaaksesi, että kyse ei ole mistään vakavammasta:

 • Jos vauva on alle neljän kuukauden ikäinen, eikä ole ulostanut 24 tunnin aikana kertaakaan
 • Jos vauva on menettänyt huomattavasti painoa
 • Jos huomaat vauvan ulosteen joukossa verta
 • Ruokahaluttomuus
 • Kotihoidosta huolimatta ongelma jatkuu

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.