Vauvan ienkipu hampaiden puhkeamisen yhteydessä - Äitiyden Ihme
 

Vauvan ienkipu hampaiden puhkeamisen yhteydessä

Vauvat kärsivät ienkivusta hampaiden puhkeamisen yhteydessä. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit helpottaa lapsen kipua ja epämukavaa oloa.
Vauvan ienkipu hampaiden puhkeamisen yhteydessä

Viimeisin päivitys: 04 lokakuuta, 2018

Vauvan ienkipu on seurausta pitkästä ja usein tuskallisesta hampaiden puhkeamisen prosessista, jonka kaikki lapset joutuvat käymään läpi elämänsä ensimmäisten kuukausien aikana. Vaikka vauvan ensimmäisen hampaan ilmestymishetkeä ei voida ennustaa tarkasti, suurimmalla osasta lapsista ensimmäinen hammas puhkeaa noin seitsemän kuukauden iässä.

Lapsen kaikkien maitohampaiden tulisi olla puhjenneet 2,5 ikävuoteen mennessä. Hampaiden puhkeamisen aikaiset oireilut vaihtelevat lapsittain; osa vauvoista osoittaa erilaisia oireita useamman kuukauden ajan, osa ainoastaan muutamana päivänä ennen hampaan puhkeamista.

Seuraavaksi esittelemme muutamia vinkkejä, joilla vauvan hampaiden puhkeamiseen liittyvää ienkipua voidaan lievittää. On erittäin tärkeää, että keskustelet neuvolahoitajasi tai lastenlääkärin kanssa, jos lapsellasi on ienkivun lisäksi muita oireita kuten kuumejaksoja, erittäin voimakasta arkuutta ärtyneellä suun alueella tai ongelmia syömisen kanssa.

Hampaiden puhkeaminen ja vauvan ienkipu

Hampaiden puhkeaminen voi olla kivulias prosessi ja aiheuttaa itkua, kuolaamista ja muuta normaalista poikkeavaa käytöstä vauvan yrittäessä hallita kipua.

Vauvan ienkivusta ei kuitenkaan kannata huolestua liikaa, sillä kyseessä on normaali hampaiden puhkeamiseen liittyvä oire, jonka lähes kaikki lapset käyvät läpi. Sen sijaan verta vuotavat ikenet saattavat olla huolestuttava merkki. Ikenet voivat vuotaa verta hampaiden rikkoessa niiden herkkää kudosta, mutta vuoto saattaa johtua myös tulehdusta aiheuttavista bakteereista.

Muita hampaiden puhkeamiseen liittyviä oireita ovat suun arkuus, turvotus, mustelmat ja ienkipu.

Vauvan ienkipu hampaiden puhkeamisen yhteydessä

Vauvan ikenet voivat vuotaa verta, kun hampaat rikkovat niiden herkkää kudosta. Vuoto voi kuitenkin johtua myös tulehdusta aiheuttavista bakteereista.

Vauvan ienkivun rauhoittaminen

On monia asioita, joita voit kokeilla rauhoittaaksesi lapsesi kipua ennen särkylääkkeisiin tai kipugeeleihin turvautumista. Alla näet muutamia tapoja rauhoittaa vauvan ienkipu:

  • Hankaa puhtaalla sormella tai märällä harsolla vauvasi kipeitä ikeniä puuduttaaksesi niitä hetkellisesti. Vauvat pitävät tämänkaltaisesta paineesta ikenissään, koska se vie aivojen huomion pois hampaiden puhkeamisen aiheuttamasta kivusta.
  • Anna vauvallesi purulelu. Silikonipohjaiset kiinteät purulelut ovat parempia vaihtoehtoja kuin nesteellä täytetyt lelut, koska ne eivät vuoda, ja ne voidaan steriloida.
  • Jos vauvasi on yli 6 kuukautta vanha, voit antaa hänen pureskella kylmiä, pehmeitä ruokia kuten banaania, kurkkua tai maustamatonta ​​jogurttia. Älä anna lapselle kovia ruokia, koska ne voivat hajota palasiksi ja saada vauvan tukehtumaan.
  • Älä koskaan kiinnitä mitään kipua rauhoittavaa esinettä vauvan kaulan ympärille helpottaaksesi esineen käyttöä, sillä tämä aiheuttaa aina kuristumisvaaran.
  • Voit myös kokeilla antaa lapselle pieniä määriä kylmää vettä.

Toisaalta reseptivapaat kipulääkkeet, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, voivat lievittää ienkipua huomattavasti. Tällaisten lääkkeiden annostelussa tulee olla erittäin tarkka ja ottaa huomioon vauvan paino. Keskustele aina terveysalan ammattilaisen kanssa ennen kuin annat lapselle lääkkeitä tai homeopaattisia valmisteita tai käytät kipua lievittäviä geelejä.

Vauvan ienkipu hampaiden puhkeamisen yhteydessä

Milloin on aika lähteä sairaalaan?

Jos lapsella ei ole muita oireita kuin ikenien turvotusta ja muita  tyypillisiä hampaiden puhkeamiseen liittyviä vaivoja, ei ole syytä huoleen. Jos huomaat vauvan kärsivän muista oireista tai käyttäytyvän normaalista poikkeavalla tavalla, vie lapsi välittömästi lääkäriin.

Suosittelemme ottamaan yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin myös, jos huomaat lapsen kärsivän yhdestä tai useammasta seuraavista oireista:

  • Ongelmat syömisessä
  • Lapsen luonteessa tapahtuu äkillinen muutos
  • Lapsella on verta navassaan
  • Korkea kuume
  • Ripuli, ummetus, nestehukka tai oksentelu

Muista myös, että hieroessasi vauvasi ikeniä, huomaat samalla, johtuuko vauvan kipu hampaiden puhkeamisesta vai ei. Useimmissa tapauksissa ei tarvitse huolestua liikaa. Hampaiden puhkeaminen on luonnollista ja tapahtuu ajan myötä kaikille.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.