Vastasyntyneen elämä: 13 mielenkiintoista faktaa - Äitiyden Ihme
 

Vastasyntyneen elämä: 13 mielenkiintoista faktaa

Vastasyntyneen elämä: 13 mielenkiintoista faktaa
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tällä kertaa katsomme eräitä mielenkiintoisia faktoja vastasyntyneen elimistöön liittyen. Samalla saat selville, mitkä vauvan kehitystä koskevat myytit on näissä asioissa syytä unohtaa. Kun olet päässyt loppuun, vauvasi näyttäytyy entistä kiinnostavampana!

Kun sinusta tulee ensi kertaa äiti, saat löytää kokonaisen universumin täynnä yllättäviä kokemuksia, ja ajan edetessä opit nauttimaan lukuisista uusista asioista vauvasi kanssa ollessasi.

Jos olet jo äiti, ja jos sinulla on useampi kuin yksi lapsi, tiedätkin, että jokainen lapsi kehitty ja käyttäytyy hyvin eri tavoin.

Vauva on jotakin, jota kannat sisälläsi yhdeksän kuukauden ajan, käsivarsillasi kolmen vuoden ajan ja sydämessäsi siihen päivään asti kun kuolet. – Mary Mason

Kaikkein mielenkiintoisimmat faktat vastasyntyneistä

1. Ruston kehittyminen

Kun vauva syntyy, hänellä on rustoa, joka kehittyy myöhemmin polvilumpioiksi. Tämä kiinteä ja joustava sidekudos on hyvin tärkeä tekijä, kun lapsi oppii liikkumaan noin kuuden kuukauden iässä.

2. Suuren kontrastin näkö

Vastasyntyneet pystyvät keskittämään näkönsä vain maksimissaan noin 25 sentin etäisyydelle kasvoistaan. Ne kuvat, jotka vastasyntyneet näkevät parhaiten, ovat suuren kontrastin mustavalkoiset kuvat. Heidän silmiensä solut eivät vielä kykene erottamaan värejä.

3. Syntymäpaino

Poikavauvat painavat yleensä enemmän kuin tyttövauvat. Syntymäpaino on pojilla yleensä noin 2,8-4,8 kg ja tyttövauvoilla 2,8-4,6 kg.

vastasyntyneet

4. Luiden lukumäärä

Kun vauva syntyy, sen luusto ei vielä ole täysin kehittynyt. Syntyessään vauvalla on 300 luuta, ja ajan kuluessa jotkut näistä luista yhdistyvät ja muodostavat monimutkaisempia rakenteita. Aikuisena ihmisellä on 206 luuta kehossaan.

5. Makuaisti

Vastasyntyneellä on yli 10 000 makunystyrää kielessään, mikä on paljn suurempi määrä kuin aikuisella. Näistä makunystyröistä normaalisti katoaa tietty määrä aikuisuuteen mennessä.

6. Unirutiinit

Kaiken kaikkiaan vastasyntyneeen tulisi nukkua noin 15-17 tuntia vuorokaudessa. Toisin kuin aikuiset, vauvat kuitenkin nukkuvat lyhyitä jaksoja. Heidän nokosensa kestävät noin 2-4 tuntia ensimmäisten viikkojen aikana. Myöhemmin lapsen unirytmi tulee vähitelleen vakiintumaan pitkäjaksoisemmaksi.

7. Sydämen syke

Eräs vastasyntyneiden mielenkiintoisista piirteistä on se, että sydämen syke on paljon nopeampi kuin saatamme luulla. Vauvan sydän lyö 130-160 kertaa minuutissa.

Tämä on lähes kaksi kertaa se määrä, jonka normaalin aikuisen sydän lyö minuutissa.

8. Kuuloaisti

Vauvat syntyvät melko hyvin kehittyneen kuuloaistin kera. Ne pystyvät heti tunnistamaan, mistä tietty ääni tulee. Tämä kyky on aktiivinen vauvan aivoissa ensimmäisen kymmenen minuutin kuluttua syntymästä.

9. Hengitys ja nieleminen

Toisin kuin aikuiset, vauvat pystyvät tekemään kahta hyvin tärkeää aktiviteettia samalla kertaa. Tämä auttaa niitä saamaan ravintoa, ja kyseiset toiminnot ovat hengitys ja nieleminen. Tämä kyky katoaa noin seitsemän kuukauden iässä.

10. Hiusten väri ja laatu

Ne hiukset, jotka vauvallasi on syntyessään, voivat olla erilaiset väriltään ja laadultaan verrattuna siihen tukkaan, joka lapsella on myöhemmin. Hiukset voivat irrota ensimmäisten elinviikkojen aikana, ja ne kasvavat takaisin ensimmäisen vuoden aikana. Tukan väri, paksuus ja laatu voivat vaihdella vastasyntyneillä.

vastasyntyneen elämä

11. Refleksit eli heijasteet

Nämä ovat automaattisia reaktioita vauvan kehossa ulkoisiin stimuloinnin lähteisiin. Vastasyntynellä niitä on useita. Vauva syntyy 70:n primitiivisen heijasteen kera, ja nämä tulevat katoamaan, kun vauva kehittyy.

12. Maailman tutkiminen

Pikkuiset tutkivat ymäristöään kosketusaistinsa avulla. Kaikkein herkin osa niiden kehossa on suu, ja siksi vauvat tuppaavat laittamaan sinne erilaisia asioita.

13. Silmien väri

Monella vauvalla on syntyessä siniset silmät, ja niiden väri voi muuttua myöhemmin. Tämä johtuu siitä, että melaniini (se pigmentti, josta silmät saavat värinsä) ei vielä ole kehittynyt kunnolla. Lapsen lopullinen silmien väri tulee ilmaantumaan noin kuuden kuukauden iässä.

Nämä ovat vain muutamia niistä lukuisista kiinnostavista asioista, jotka kuuluvat vastasyntyneen vauvan elämään. Nauti tästä ihmeellisestä vaiheesta lapsesi kehityksessä, ja varmista että et jätä huomiotta näitä kiintoisia pieniä yksityiskohtia!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.