Näin saat vauvan nukkumaan: 7 vaihetta - Äitiyden Ihme
 

Näin saat vauvan nukkumaan: 7 vaihetta

Näin saat vauvan nukkumaan: 7 vaihetta
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 03 elokuuta, 2018

Yksi vaikeimmista äitiyden alkuvaiheen asioista on vauvan saaminen nukkumaan, ja joidenkin lasten kohdalla tämä on lisäksi vaikeampaa kuin toisten.

Monelle vauvalle on hyvin tavallista herätä aikaisin aamulla itkemään ilman mitään ilmeistä syytä. Siksi onkin tärkeää tietää, mitä tekniikoita voidaan käyttää, jos omalla lapsellasi on vaikeuksia nukkua.

Se, että vauvalla on hankaluuksia nukkua, ei yleisesti ottaen tarkoita sitä, että kyseessä olisi jokin vakava ongelma. Joillekin lapsille tämä on normaalia myös silloin, kun ikää on jo enemmän.

Jos kuitenkin otat seuraavat vaiheet mukaan jokaisen yösi rutiineihin ja mikäli teet ne samassa järjestyksessä, lapsesi voi nukahtaa paljon nopeammin ja nauttia paremmasta levosta.

7 vaihetta, jotta saat vauvasi nukkumaan helpommin

1. Kylvetä hänet kuumassa vedessä

Yksi parhaista tavoista saada vauva rentoutumaan on tämä, eli kylvyn antaminen pienessä määrässä kuumaa vettä. Ennen kuin laitat vauvan ammeeseen, on kuitenkin hyvin tarkistaa, että vesi on enintään 37-asteista, jotta voisit välttää ihon palamisen.

Kun vauva on vedessä, anna hänen loiskia niin reippaasti kuin hän haluaa, jotta hän voisi päästä mahdollisimman suurissa määrin eroon energiastaan. Ala keinuttaa vauvaa hyvin hellävaraisesti, ja jos hän on hyvin levoton, laita veteen kaksi pussia kamomillaa, sillä tämä kasvi toimii luonnollisena lihasten rentouttajana.

vauvan uni

2. Rentouttava hieronta

Seuraava vaihe, jotta saisit vauvasi nukkumaan, on rentouttava hieronta. Viiden minuutin vedessä olon jälkeen vot ottaa hänet pois ja kuivata hellävaraisesti pehmeällä pyyhkeellä.

Tämän jälkeen tee hierontaa laittamalla kämmenesi vauvan rinnalle. Hiero hyvin hellävaraisesti, ja sitten liu’uta kädet sivuille. Käännä hänet ja anna käsien mennä niskasta selkään hyvin helävaraisesti – muista, että ei koskaan tulisi kohdistaa painetta vauvan selkärankaan.

3. Laita vauvallesi mukava uniasu

On hyvin tärkeää, että vauvasi ei saa yöllä kylmää. Tämä on yksi niistä asioista, jotka lisäävät riskiä kätkytkuolemasta, ja lisäksi se aiheuttaa ongelmia nukahtamisen suhteen.

Parasta mitä voit tehdä, on laittaa vauva ohueen pyjamaan, joka on valmistettu kosteutta poistavasta kankaasta.

4. Päivän viimeinen ruokinta

Kuten lähes kaikki muutkin vastasyntyneet, vauvasi varmaankin rakastaa päivän viimeistä ruokintaa. On normaalia, että kaiken päivän energisuuden jälkeen vauva haluaa tyydyttää nälkäänsä rauhallisesti äidin sylissä.

Kun näin käy, on hyvin tärkeää että puhut vauvallesi matalalla äänellä, ja hyväile hänen kasvojaan ja selkäänsä.

5. Auta häntä röyhtäisemään

Kun vauva lopettaa syömisen, hänen täytyy röyhtäistä, jotta olo olisi mukavampi nukkuessa. Laita vauvasi olkapäällesi ja taputa hyvin hellävaraisesti hänen selkäänsä. Voit myös laittaa hänet syliisi kasvot alaspäin suunnattuina ja sitten taputella selkää.

Jos hän ei röyhtäise, hän ei pysty nukahtamaan ongelmitta, ja sinun täytyy kenties herätä useamman kerran yön aikana auttaaksesi vauvaasi.

miten saada vauva nukkumaan

6. Tuuudita ja laula

Seuraava vaihe, jotta saisit vauvasi nukkumaan, on keinuttaa häntä ja laulaa. Kun olet vaihtanut vaipan, sulje huoneen verhot ja pidä vauvaa sylissä hetken verran.

Tämä tuudittaminen helpottaa päivän aktiviteeteista siirtymistä yön lepoon. Mukauta hitaasti liikettä ja hengityksesi rytmiä, jotta vauva voi rentoutua, ja laula samalla.

Laulut nukkumaanmenon hetkellä saavat aikaan sen, että vauvan elimistössä vapautuu oksitosiinia, ja tämä on hormoni joka saa aikaan tyyneyttä ja hyvinvointia.

7. Laita vauva sänkyynsä

Kun vauva on juuri nukahtamasa, laita hänet hyvin hellävaraisesti sänkyyn ilman, että teet tässä vaiheessa mitään äkillisiä liikkeitä. Siten siirtymä uneen on hyvin rentouttava kokemus.

On tärkeää, että et unohda laittaa hänen viereensä mukaan kangasta, jossa on sinun tuoksusi, sillä tämä saa hänet tuntemaan olonsa varmemmaksi.

Näiden hyvien tekniikoiden avulla vauvasi tulee kokemaan paljon vähemmän ongelmia unensaannissa, ja on todennäköisempää, että hän nukkuu yön lävitse.

Muista, että näitä vaiheita tulee toistaa joka päivä, jotta lapsesi tottuu niihin ja jotta hän lopulta omaksuu ne itselleen tavoiksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.