Muista nämä 8 asiaa mennessäsi katsomaan vastasyntynyttä sairaalaan
 

Muista nämä 8 asiaa mennessäsi katsomaan vastasyntynyttä sairaalaan

Yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen on normaalia, että sukulaiset ja ystävät haluavat tavata vastasyntyneen lapsen. Mutta mitä heidän olisi hyvä tietää ennen kuin he lähtevät tapaamaan vastasyntynyttä sairaalaan?
Muista nämä 8 asiaa mennessäsi katsomaan vastasyntynyttä sairaalaan

Viimeisin päivitys: 23 toukokuuta, 2019

Lähtiessäsi katsomaan vastasyntynyttä sairaalaan, sinun on hyvä olla tietoinen muutamasta asiasta, jotta et häiritse vauvan rauhaa tai perheen sopeutumista uuteen tilanteeseen. Lapsen syntymä tuo paljon iloa myös sukulaisille ja ystäville, jotka luonnollisesti haluaisivat tavata pienen ihmisen mahdollisimman pian syntymän jälkeen. Runsaat vierailut sairaalassa saattavat kuitenkin väsyttää ja stressata tuoreita vanhempia.

Seuraavaksi esittelemme muutamia hyödyllisiä neuvoja, jotka voit ottaa käytäntöön, kun menet katsomaan vastasyntynyttä sairaalaan.

Muista nämä 8 asiaa mennessäsi katsomaan vastasyntynyttä sairaalaan

Jos sukulaisesi tai ystäväsi on juuri synnyttänyt, saatat haluta tavata vauvan mahdollisimman pian. Vanhemmat tarvitsevat kuitenkin aikaa sopeutuakseen heille uuteen tilanteeseen. Sinun tulee olla tietoinen tietyistä asioista vieraillessasi perheen luona sairaalassa. Pyri esimerkiksi välttämään sopimattomia kommentteja, äläkä anna neuvoja pyytämättä.

1. Ilmoita perheelle tulostasi

Älä ilmaannu sairaalaan yllättäen. Selvitä tuoreilta vanhemmilta etukäteen, voiko sairaalassa ylipäätään vierailla ja sopiiko vierailu perheelle. Jotkut vanhemmat päättävät ottaa vieraita vastaan vasta kotona, ja tätä päätöstä tulee kunnioittaa.

Ennen kuin menet katsomaan vastasyntynyttä sairaalaan, ilmoita tulostasi perheelle

2. Vierailun sopiva ajoitus

Älä mene sairaalaan ensimmäisen synnytyksen jälkeisen vuorokauden aikana, ellet kuulu lähimpiin perheenjäseniin. Ensimmäisen päivän aikana äiti tarvitsee lepoa ja vastasyntynyt aikaa oppiakseen imemään rintamaitoa. Tässä vaiheessa vanhemmat luultavasti haluavat rauhassa tutustua uuteen tulokkaaseen.

Vierailun ei kannata tapahtua ilta-aikaan, sillä lapsen terveiden unirutiinien luominen pyritään aloittamaan jo synnytyslaitoksella. Vierailun ei tulisi kestää 20-30 minuuttia kauempaa. Tämä on riittävä aika vauvan tapaamiseen ja onnitteluiden jakamiseen.

3. Ole tarkkana hajujen kanssa

Mitä tulee vierailuun tuoreen perheen luona, erilaiset hajut jätetään usein huomiotta. Muista, että sekä äiti että vauva ovat todella herkkiä hajuille lapsen ensimmäisten elinpäivien aikana. Älä siis käytä hajusteita tai voimakkaasti tuoksuvia voiteita mennessäsi katsomaan vastasyntynyttä sairaalaan.

4. Pidä huoli hygieniasta ja puhtaudesta

On todella tärkeää pitää hygieniasta hyvää huolta, kun olet vauvan läheisyydessä. Muista siis pestä kätesi ennen kuin saavut huoneeseen. Älä myöskään käytä samoja vaatteita, jotka ovat olleet päälläsi koko päivän töissä.

Älä tupakoi ennen kuin menet katsomaan vauvaa, ja jos sairastat flunssaa tai muita tarttuvia tauteja, lykkää vierailua, kunnes olet täysin terve.

5. Ei liikaa ihmisiä huoneeseen

Huoneessa ei ole hyvä olla 6-8 ihmistä enempää kerrallaan. On parempi odottaa vuoroaan ja saapua huoneeseen 2-3 hengen ryhmissä. Näin vältytään melulta ja liialta hälinältä, joka voi olla liikaa vastasyntyneelle ja äidille.

6. Älä vaadi vauvaa syliin

Vastasyntyneelle on tärkeintä olla lähellä äitiä, eikä kiertää muiden ihmisten sylissä ympäri huonetta. Jos vauva on rauhallinen vanhempiensa seurassa, syö tai on unessa, älä vaadi häntä syliisi.

Vastasyntyneen rauhaa ei tule häiritä

7. Älä unohda perheen vanhempia sisaruksia

Jos perheessä on vanhempia sisaruksia, jotka ovat läsnä vierailun aikana, älä jätä heitä huomiotta. Perheen muille lapsille voidaan esimerkiksi viedä pieni lelu lahjaksi. Jos vanhemmat tarvitsevat apua vanhempien sisarusten hoitamisessa, voit tarjoutua auttamaan myös tässä.

8. Ole tarkkana lahjojen kanssa

Ennen kuin menet katsomaan vastasyntynyttä sairaalaan, voit kysyä perheen läheisiltä vinkkiä, mikä olisi hyvä lahja sekä vanhemmille että vauvalle. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi jokin asuste, vaate, lelu tai tuttipullo.

Vanhemmat jakavat mielellään tämän ihmeellisen kokemuksen kanssasi, mutta he voivat olla väsyneitä ja tarvita yksityisyyttä. Anna heidän siis ottaa rennosti ja tutustua uuteen tulokkaaseen omassa rauhassaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Doménech, E., & Rodríguez-alarcón, N. G. J. (2008). Cuidados generales del recién nacido sano. Asociación Española de Pediatría, 20–28.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.