Ei-toivotut neuvot lastenkasvatuksessa - Äitiyden Ihme
 

Ei-toivotut neuvot lastenkasvatuksessa

Ei-toivotut neuvot lastenkasvatuksessa
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Odottaessasi ensimmäistä lastasi, ei-toivotut neuvot läheisiltäsi tulevat tutuiksi. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, joiden avulla opit suhtautumaan pyytämättömiin neuvoihin menettämättä malttiasi.

Useimmat esikoistaan odottavat äidit kokevat neuvojen tulvan perheenjäseniltään ja ystäviltään. Joskus läheisten suositukset saattavat hämmentää sinua, varsinkin silloin, kun ne ovat ristiriidassa lääkärin antamien suositusten kanssa.

“Vauva ei ole turvassa”, “Älä anna hänen ryömiä”, “Syö mitä haluat ja milloin haluat”, “Älä anna lapsesi itkeä” sekä “Älä imetä vaan käytä tuttipulloa, jotta saat nukutuksi” ovat esimerkkejä lauseista, joita saatat kuulla usein.

Edellä mainitut ovat tiukassa istuvia ja harhaanjohtavia neuvoja, joita tuoreet äidit saattavat saada. Anopit, kälyt, äidit, siskot, kaverit ja läheiset ystävät hämmentävät äitiä näillä kokemuksilla ja suosituksilla.

Toinen tyypillinen neuvoja on kaikkitietävä vanhempi, joka uskoo itse tietävänsä kaiken lasten kasvatuksesta, ja on vakuuttunut siitä, että muut ovat väärässä.

Ei-toivotut neuvot ongelmana

Äitiyden myötä joudut sopeutumaan uuteen todellisuuteen kohtaamalla pelkoja, epäilyksiä ja haasteita. Kun siihen lisätään vielä ei-toivotut neuvot, hämmennyt entisestään.

Asiat muuttuvat monimutkaisiksi, kun lääketieteellinen tieto ja läheisten neuvot ovat ristiriidassa. Haastavaksi asian tekee se, ettet tiedä, miten näihin neuvoihin suhtautua – et halua loukata neuvoja antanutta läheistäsi tai ajautua riitaan hänen kanssaan.

Ei-toivotut neuvot lastenkasvatuksessa

On kuitenkin olemassa keinoja, joiden avulla käsittelet ei-toivottuja neuvoja. Seuraavassa esittelemme neljä vaihtoehtoa, jotka auttavat ratkaisemaan tämän monimutkaisen ja ahdistavankin tilanteen.

4 vinkkiä ei-toivottujen neuvojen käsittelemiseen

Etsitkö oikeaa tapaa käsitellä lastenkasvatukseen liittyviä neuvoja, joita olet saanut pyytämättä? Pelkäätkö, mitä saattaa tapahtua, jos torjut saadut neuvot? Ei hätää, ota talteen seuraavat vinkit.

  • Ilmaise itseäsi. Kerro oma mielipiteesi ja tietosi asiasta. Ei ole väärin ilmaista omaa vastakkaista mielipidettä annetusta neuvosta, tai sanoa, ettet aio hyödyntää neuvoa jatkossa. Mitään pahaa ei tapahdu, jos keskustelet kunnioittavasti – näin myös vältyt riidalta.
  • Selitä, miksi et aio noudattaa annettua neuvoa. Tämä osoittaa, että kuuntelet kyllä neuvojaa, mutta vertaat saamaasi tietoa aiemmin omaksumaasi tietoon asiasta, etkä näin aiheuta ärsyyntymystä neuvojassa. Kiitä neuvosta ja kerro, että aiot seuraavalla lääkäritapaamisella keskustella asiasta lääkärin kanssa.
  • Arvioi. Sen sijaan, että suutut neuvosta, ota huomioon, että ei-toivottu neuvo voi olla myös hyödyllinen. Saatat saada läheisiltäsi myös hyviä, viisaita ja rakentavia vinkkejä, jotka eivät ole pahasta, vaan saattavat opettaa sinulle jotakin ja olla käytännössä toimivia. Älä siis vastusta kaikkia saamiasi neuvoja vain, koska et niitä pyytänyt. On olennaista pitää mieli avoinna ja kuunnella – jos vaikka saatkin tietoa, joka auttaa lapsesi kasvattamisessa ja hoidossa.
  • Hymyile. Vaikka olisitkin ärsyyntynyt saadessasi neuvoja pyytämättäsi, on tärkeää kiittää neuvosta ja hymyillä. Täten vältyt turhalta syyllisyyden tunteelta ja neuvojallekin jää hyvä mieli.

Muista, että sinä olet lapsesi äiti, ja sinulla on oikeus kasvattaa lapsesi niin kuin oikeaksi koet. Tee aina niin kuin koet lapsesi parhaaksi – kuuntele siis sydäntäsi ja jätä muut neuvot huomiotta.

Ei-toivotut neuvot lastenkasvatuksessa

Neuvojen saaminen pyytämättä saattaa olla rasittavaa. On kuitenkin tärkeää ymmärtää neuvojan tarkoitusperät – neuvoiko hän hyvää hyvyyttään vai kritisoidakseen sinua? Vastaamalla tähän kysymykseen selviää, miten toimia silloin, kun sukulaiset ja läheiset antavan lastenhoitoneuvoja pyytämättä.

Vedä syvään henkeä ja ole kiitollinen, että ympärilläsi on ihmisiä, jotka haluavat lapsesi ja sinun parastasi. Loppujen lopuksi kuitenkin vain sinä tiedät, mikä on parasta juuri sinun lapsellesi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.