Lapsen merkitys tädille, enolle ja sedälle - Äitiyden Ihme
 

Lapsen merkitys tädille, enolle ja sedälle

Lapsen merkitys tädille, enolle ja sedälle
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Sanotaan, että lapsen tädit, enot ja sedät ovat kuin lapsen toiset vanhemmat tai parhaat ystävät. Mutta mikä on lapsen merkitys hänen vanhempiensa sisaruksille?

Äitiys ja isyys ovat ainutlaatuisia kokemuksia niiden sisältämän taianomaisen lapseen luodun suhteensa ansiosta.  Mutta on olemassa myös muita lapselle merkittäviä ihmissuhteita. Voisimme puhua myös isovanhempien ja lastenlasten välisestä yhteydestä, joka muokkaa lapsuutta. Mutta tällä kertaa haluamme puhua siitä, millainen on lapsen merkitys tädeille, enoille ja sedille. 

Epäilemättä tädin, enon tai sedän rooli on rikastuttava kokemus, sillä sisaren- tai veljenlapsi on kuin oma lapsi, jota ei koskaan saanut. Tämä pieni ihmisolento muuttaa elämämme ja täyttää sen loputtomalla rakkaudella. Lapsi tuo meidät lähemmäksi lapsuuden ihmeitä ja valmistaa meitä tulevaisuuteen.

Sisaren- tai veljenlapsi tuo meille mittaamattoman tärkeää onnea ja iloa. Tädit, enot ja sedät nauttivat lapsen seurasta kuin kyseessä olisi heidän oma lapsensa. He jakavat seikkailut ja salaisuudet lapsen kanssa. Tämä pienokainen saa tätinsä, enonsa ja setänsä tuntemaan itsensä erityiseksi, ja lapsi myös lähentää vanhempansa ja tämän sisaruksen suhdetta.

Lapsen merkitys tädille, enolle ja sedälle

Lapsen merkitys tädille, enolle ja sedälle on suunnattoman suuri – suurempi, kuin moni voisi kuvitellakaan. Pienokainen tajoaa sukulaisilleen ihania asioita ja tunteita:

  • Aitoa iloa! Sisaren- tai veljenlapsi on kuin oma lapsi, mutta ilman vanhemmuuden tuomaa vastuuta. On kyse upeiden hetkien jakamisesta, sillä vanhemmat hoitavat kovimman työn lapsen kanssa. Täti, eno ja setä eivät joudu kestämään lapsen painajaisia, kiukkukohtauksia, vaikeita ruokailuhetkiä tai ärtyneisyyttä.
  • Elä lapsuutesi uudelleen. Tätinä, enona tai setänä oleminen on kuin palaisi ajassa taaksepäin ja tuntisi, millaista on olla jälleen lapsi. Näinä hetkinä tädistä, enosta tai sedästä tulee paras kumppani seikkailuihin ja hassutteluihin. Huomaat, että tätinä, enona tai setänä sinulla on enemmän huumorintajua, ja kaikki puuha lapsen kanssa on huumorilla ja ilolla varustettua, jättäen pelot ja ennakkoluulot taakse.
  • Heikko kohta. Lapsen merkitys tädille, enolle ja sedälle on suuri, sillä lapsi on heidän heikko kohtansa. Nämä sukulaiset tekisivät empimättä mitä vain lapsen puolesta. Heidän on mahdotonta kieltäytyä lapsen pyynnöstä, oli kyseessä sitten kuinka epätavallinen asia tahansa – tärkeintä on nähdä lapsen huulilla leveä ja onnellinen hymy.
Lapsen merkitys tädille ja enolle

Lapsen ja tädin, enon tai sedän välinen erityinen suhde

  • Vastavuoroisella ymmärryksellä sinetöity yhteys. Lapsen mielestä ei ole olemassa parempaa leikkikaveria kuin täti, eno tai setä. He ovat ainoat aikuiset lapsen elämässä, jotka tietävät jotain, mitä edes lapsen omat vanhemmat eivät tiedä. Nämä ihmiset ovat lapsen uskottuja, ja heille kerrotaan kaikkein hullunkurisimmatkin salaisuudet. Tämä luo heidän välilleen taianomaisen yhteyden.
  • Parasta lohdutusta suruun. Miten olisikaan mahdollista vajota synkkiin ja negatiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin viettäessäsi aikaa sisaren- tai veljenlapsesi seurassa? Hän tuo elämään suurta iloa, onnea ja uutta energiaa, joka auttaa unohtamaan murheet ja huolet. Lapsella on arvokas kyky poistaa tädin, enon tai sedän huono tuuli ja häivyttää kiireisen päivän aiheuttama väsymys.
  • Lapsi vahvistaa vanhempansa suhdetta tämän sisaruksiin. Kiitos tämän pienen ihmisen, perhesuhteiden vahvistaminen on helppoa ja luonnollista. Kun lapsi on kuvioissa mukana, tulee väistämättä soiteltua sisaruksille enemmän ja käytyä useammin heidän luonaan. Perhe on loistava tekosyy nähdä sisaren- tai veljenlasta useammin!

Muita syitä rakastaa sisaren- tai veljenlasta

Edellä mainittujen ja monien muiden syiden vuoksi sisaren- tai veljenlapsi saa tädin, enon ja sedän tuntemaan itsensä erityiseksi ja onnelliseksi. Samoin nämä sukulaiset ovat tärkeitä lapsen elämässä. Lapsi antaa heille vastavuoroisesti kiitollisuuden osoituksena arvoikkaimman mahdollisen asian – ehdottoman rakkautensa.

Lapsen suhde sukulaisiin

Piirustus, hauska tarina, halaus tai suukko ovat vain muutamia esimerkkejä lapsen tavoista osoittaa kiintymystäänNämä tavat osoittavat, kuinka suuri merkitys tädillä, enolla ja sedällä on lapsen elämässä. Suuresti ihannoiden lapsi tulee aina kuuntelemaan, ymmärtämään sekä puolustamaan kynsin ja hampain tätiänsä, enoansa ja setäänsä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.