Mitä vauva kuulee, jättää jäljen hänen aivoihinsa - Äitiyden Ihme
 

Mitä vauva kuulee, jättää jäljen hänen aivoihinsa

Mitä vauva kuulee, jättää jäljen hänen aivoihinsa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 20 heinäkuuta, 2018

Vauvat ovat kaikkein vastaanottavaisimpia olentoja maailmassa. Ne tarvitsevat stimulaatiota, rakkautta, hyväilyä ja ennen kaikkea sanoja. Kaikki, minkä vauva kuulee, jättää pysyvän jäljen hänen aivoihinsa. Siten meidän tulisi olla ikään kuin mahtavia arkkitehtejä sellaisessa rakkaudessa, joka voidaan ymmärtää äänensävystämme. Meidän tulisi opastaa vauvoja lämpimällä äänellä, joka syleilee ja stimuloi.

Ne, jotka ajattelevat että vastasyntyneelle puhuminen on hölmöä, ovat aivan väärässä. Puhumattomuus luo vajaavaisuuksia, sillä se laittaa jarrut pohjaan lapsen viestinnän prosesseissa, joita hän tarvitsee kehittyäkseen.

Vauvoille tulisi puhua kasvotusten. Meidän tulisi puhua heille paljon, laulaa, kuiskata ja kertoa tarinoita. Huolimatta siitä, että he eivät vielä voi ymmärtää sanomiemme sanojen merkityksiä, he ovat taidokkaita tunteiden tulkitsijoita. He ovat kuin pieniä kielen prosessin pioneereja.

Vauvat alkavat hitaasti ymmärtää tiettyjen sanojen merkitystä, kun päivät ja kuukaudet kuluvat. Ennen kuin me huomaammekaan, he ymmärtävät jo lauseita ja alkavat viestiä itsekin. Tämän fantastisen prosessin tulee tapahtua suotuisassa, rakkautta osoittavassa ja tutussa ympäristössä.

Vaikka emme puhuisi suoraan vastasyntyneille, kaikki vauvan kuulema tulee tallentumaan hänen aivoihinsa, jotka ovat jatkuvassa kehityksessä. Siksi sinun ei koskaan kannata pohtia, onkohan puhuminen hyväksi – se on! Jos olet vanhempi, joka ei koskaan lakkaa puhumasta vauvallesi, hän on hyvin onnekas.

Nyt kerromme tarkemmin, miksi näin on – miksi siis vauvalle kannattaa puhua?

Rutiinit ovat ihanteellisia hetkiä viestinnän edistämiseksi

Me olemme kaikki varmasti tietoisia siitä, että vastasyntyneet viettävät suurimman osan ajastaan nukkuen. Heidän ensimmäiset viikkonsa ja kuukautensa sisältävät silti loistavia hetkiä sillekin, että voimme saada alkuun sen taianomaisen prosessin, jossa lapsen aivoja stimuloidaan kielellä.

  • Imetys on ehdottomasti paras tilanne – se on kaikkein taianomaisin ja merkittävin hetki vauvalle puhumiseen.
  • Varmista, että äänesi sävy on lämmin ja myönteinen, ja käytä aina myönteiseltä kuulostavaa intonaatiota.
  • Yritä säilyttää katsekontakti, kun vaihdat vauvan vaipat, laitat hänellle vaatteet päälle ja kun otat ne pois.
  • Kylpyhetki on rentouttava tilanne, jolloin vauva on vastaanottavainen vanhempien äänille ja eleille.
  • Jos pystyt saamaan aikaan hymyn vauvallasi, voit olla varma sitä, että olet saanut aikaan positiivisen ja rakkautta sisältävän jäljen vauvasi aivoissa.

Äidin ääni ohjaa vauvaa

Äidin äänellä on suuri kyky. Se on aina ollut läsnä, jo kauan ennen kuin vauva syntyy maailmaan. Lapsi on jo viettänyt yhdeksän kuukautta sen naisen kohdussa, joka nyt keinuttaa, ruokkii ja hoitaa häntä.

  • Kun vauvat syntyvät, ne tunnistavat jo äidin äänen. Lapsivesi on loistava äänen välittäjä, ja siten heti kun sikiö alkaa kehittää kuuloaistiaan, sen äidin ääni on seurana joka ikinen päivä.
  • Vauvat eivät ymmärrä sanastoa, sen me kaikki jo tiedämme. Mutta kuten tämän artikkelin alussa mainitsimmekin, puhumiseen liittyvän prosessin tarkoituksena ei ole se, että vauva ymmärtää sen semanttiikan, joka lauseisiin sisältyy.
  • Hän tulee nauramaan ja joskus myös pelästymään, kun äänesi nousee.

Mahtavat äidit ja loistava isät ovat niitä, jotka kasvattavat rakkaudella. He jättävät rakkauden jälkiä vauvan aivoihin.

Sanojen tulee olla eleiden kera sanottuja

Vauvasi kanssa kommunikoinnin tulisi vahvistua eleillä ja sopivallaäänensävyllä. Tällä tavoin voit vahvistaa sekä sanallista että ei-sanallista kieltä. Samalla eleet ovat loistavia mielialan parantajia.

  • Älä koskaan unohda hymyillä, kun puhut vauvallesi, ja yritä aina pitää katsekontakti.
  • Kannattaa myös ottaa käyttöön pienet reaktioajat, mikä tarkoittaa, että odotat vauvasi reaktiota. Odota, että hän ääntelee, avaa silmiään, päästää pienen inahduksen tai jopa hymyilee. Tällä tavalla voit myös opettaa vauvaasi puhekuvioiden osalta.

On myös hyvin tärkeää, että yrität ymmärtää vauvasi viestinnällistä prosessia. Vauvat elehtivät, hymyilevät ja päästävät erilaisia ääniä. Toinen tapa vahvistaa kieltä on imitoida vauvan eleitä ja ääniä. Tällä tavalla voit saada hänet tuntemaan, että ymmärrät häntä. Kaikki hänen sanomansa on tärkeää ja arvokasta.

Avainasia vauvalle puhumiseen – teet tätä jo tiedostamattasi!

Se tapa, jolla aikuiset puhuvat vauvoille, on englanniksi “baby talk”, ja suomeksi sana olisi lepertely tai muu vastaava. Tämä on asia, joka on useimmilla vanhemilla käytössä joka päivä.

  • Kukaan aikuinen ei puhu vauvalle samalla tavalla kuin hän puhuu toisille aikuisille. Aivomme itse asiassa tietävät, kuinka parhaiten olla vuorovaikutuksessa vauvojen kanssa, jotta voisimme stimuloida heidän viestinnällisiä prosessejaan.
  • Ei tule unohtaa, että kieli on geneettinen jälki, joka erottaa meidät muista kädellisistä. Meidän tulisi olla valmiita edistämään sitä, että lapsi käyttää tätä kykyä jo varhaisessa iässä.
  • Puhu lapsillesi korkealla äänellä, jotta voisit saada heidän huomionsa vangittua.
  • Päästämme myös sellaisia ääniä, jotka stimuloivat uusia tuntemuksia: nauru, jokeltaminen jne.
  • Tämä on asia, jota kukaan ei ole opettanut meille, ja se onkin vaiston mukaan tapahtuva. Joskus sanomme asioita, joilla ei ole merkitystä, mutta ne voivat silti viestiä vauvalle rauhaa.

Lopuksi vielä sellainen, että on lukemattomia syitä alkaa kommunikoida lapsesi kanssa niin aikaisessa vaiheessa kuin mahdollista – voit aloittaa sillä ensimmäisellä hetkellä, kun hän saapuu maailmaan ja hänen ihonsa on omaasi vasten. Hän tarvitsee sinua, ja hänen tarvitsee myös oppia viestimään.

Muista siis, että kaikki ensimmäisistä sanoista, jotka jaamme hänen kanssaan, jättävät jäljen lapsen aivoihin. Sanat, jotka vauvasi kuulee, vievät häntä kielenhallintaa kohden. Hän pystyy näin ymmärtämään maailmaa alati läsnäolevan ja lämpimän äänen kautta, joka näyttää hänelle sen loppumattoman rakkauden, jota lastasi kohtaan tunnet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Flores Revelo, K. E. (2012). Guía de estimulación intrauterina basada en el método Tomatis para desarrollar la inteligencia intra e interpersonal del bebé durante los primeros seis meses de vida (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/3430

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.