Kävelytuoli, vauvan ensiaskelten vihollinen? - Äitiyden Ihme
 

Kävelytuoli, vauvan ensiaskelten vihollinen?

Kävelytuoli, vauvan ensiaskelten vihollinen?

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monet meistä oppivat kävelemään vauvoille tarkoitettujen kävelytuolien avulla. Tämän vuoksi äitimme tai anoppimme, jotka ovat nyt isoäitejä, vaativat että käyttäisimme sellaista auttaaksemme lastamme ottamaan ensimmäiset askeleensa.

Lastenlääkärit eivät kuitenkaan suosittele kävelytuolin käyttöä. Miksi tämä laite siis ei ole hyväksi vauvoille?

Kävelytuolit eivät ole vain tehottomia, kun on kyse vauvasi kävelemään opettamisessa, sillä ne muuttavat myös hänen luonnollista neurologista ja motorista kehitystään.

Ne ovat viime vuosina tehtyjen tutkimusten perusteella myös suoranainen uhka lapselle kotona.

Neurologinen ja kehityksellinen näkökulma: kävelytuolit

Neurologit ja kehityspsykologian asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet kävelytuolien toimivuuden. Ne häiritsevät vauvan konttaamisen opettelua.

Konttaaminen on olennaista jokaisen lapsen kehityksessä, sillä se yhdistää aivopuoliskoja toisiinsa. Se luo myös ratkaisevia tietoreittejä, jotta erilaiset kognitiiviset toiminnot voivat kypsyä.

Asiantuntijoiden mukaan konttaaminen auttaa lapsia koordinoimaan vastakkaisia liikkeitä. Liike toistaa ristikkäisen mallin, eli neurologisen toiminnon, joka sallii vartalon asettamisen tasapainoon.

Kun vauva vaihtelee vasemman ja oikean jalan välillä, tämä edistää integroitua aivojen tilaa.

Lisäksi konttaamisen liike – joka jää välistä kävelytuolin käytön takia – kiinteyttää niitä lihaksia, joiden avulla lapsi voi pitää selkärankansa suorana.

Se harjoittaa myös silmien kohdentamista. Katsoessaan maahan erottaakseen, missä hänen kätensä tai polvensa on, pienokainen tuijottaa lähellä olevaan pisteeseen.

Samoin vauvan levätessä kämmenten varassa ja tukiessaan itseään käyttäen olkapäitä ja ranteiden niveliä, hän hahmottaa painovoiman sekä opettelee käsittelemään sitä.

Tämä auttaa häntä mittaamaan maailmaa, ja se sallii aivojen “sivusuuntaisuuden”, jossa yksi aivopuolisko hallitsee ja toinen palvelee.

Kävelytuolit ortopedisen kirurgin silmin

Kyseisen alan asiantuntijoiden mukaan kävelytuoli muuttaa molempien jalkojen ja selän luonnollista kehitystä, kun se pakottaa lapsen olemaan tietyssä asennossa ja liikkeessä. 

Kävelytuolin käyttäminen ei pelkästään edellytä kävelemään oppimista niin, että jalat ovat erillään, vaan siihen liittyy myös poikkeavuuksia polvien ja jalkojen asennoissa sekä liikkumisessa.

Lisäksi jalkojen kaareutuminen vaikuttaa väistämättä selän kehitykseen. Tuossa iässä selkä ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt pitämään lasta pystyssä, kun hänellä ei vielä ole seisomiseen tarvittavaa voimaa.

Lääkäreiden mukaan tuolit myös aiheuttavat jalkojen kaarien epämuodostumista.

Kävelytuoli pakottaa lisäksi lapsen pysyttelemään varpaillaan. Tämä on epänormaali asento, joka yleensä jää joksikin aikaa tavaksi, jos käytetään kävelytuolia.

Tämä osoittaa, että vauvat eivät ole motoristen kykyjensä osalta valmiit käsittelemään tasapainoa, korkeutta ja etäisyyden laskemiseen liittyviä asioita käyttääkseen kävelytuolia.

Kävelytuolit eivät opeta vauvoja kävelemään

Kuten asiantuntijat huomauttavat, vauvat oppivat ensin istumaan ja sitten konttaamaan, ja sen jälkeen he alkavat seisoa ja kävellä. Tämä prosessi liittyy henkiseen kehitykseen, jota ei tule pakottaa, sillä jokaisella lapsella on oma vauhtinsa.

Tämän vuoksi vauvan asettaminen kävelytuoliin, kun hän ei vielä osaa kävellä, etäännyttää hänen mielensä liikkeestä. Se, minkä lapsen jalat osaavat, kulkee rinnakkain henkisen kehityksen kanssa.

Kävelytuoli ei anna hänen liittää omaan vartaloonsa liittyviä tilakäsityksiä ympäristöön: lapsi ei näe jalkojensa liikkeitä.

Useat tieteelliset tutkimukset (mukaan lukien eräs British Medical Journalin julkaisu) esittävät, kuinka kävelytuolin käyttö viivästyttää kävelemään oppimista sekä heikentää lapsen motorisia taitoja ja kognitiivista kehitystä.

Entäpä kävelytuolien aiheuttamat onnettomuudet?

Asiantuntijat eivät suosittele kävelytuolin käyttöä, sillä ne nelinkertaistavat vakavien onnettomuuksien riskin. Argentiinassa sijaitsevan Society of Pediatricsin antamien lukujen mukaan noin 45 % kävelytuolia käyttävistä lapsista joutuu onnettomuuteen käyttäessään tuolia.

Tämä on tosiasia: pyörät ja vauvojen huono kehonhallinta voivat aiheuttaa kaikenlaisia onnettomuuksia.

Kävelytuolia käyttävillä lapsilla on kaksinkertainen riski saada päävamma verrattuna niihin, jotka eivät käytä tällaista. Kävelytuolia käyttävillä lapsilla on myös kaksi kertaa suurempi riski murtaa kätensä tai jalkansa.

Nämä todennäköisyydet myös lisääntyvät nelinkertaisiksi, kun puhutaan portaista alas putoamisesta, altistumisesta palovammoille, pistohaavoista, tukehtumisesta ja jopa kuolemantapauksista kävelytuolin takia.

Kuinka vakavia haitat voivat olla?

Vaikka eräissä maissa, kuten Brasiliassa ja Kanadassa, kävelytuolit ovat täysin kiellettyjä, joissakin maissa niitä myydään ja käytetään edelleen. Kuitenkin lastenlääkärit ja terveydenhoitoalan asiantuntijat eivät suosittele kävelytuolia sen monien haittojen vuoksi.

Jotkut saattavat ajatella, että tieteelliset tulokset ovat liioiteltuja, ja varsinkin jos oma lapsi käyttää kävelytuolia. He saattavat arvostaa sitä siksi, että monet sukupolvet kasvoivat tällaisessa pyörillä kulkevassa tuolissa.

He saattavat puhua tähän tyyliin: “Rakastan kävelytuolia”, “Lapselleni ei tapahtunut mitään” ja “Minä opin siten nopeasti kävelemään”.

Jos kävelytuolia käytetään kohtuudella, hallinnalla ja äärimmäisellä huolenpidolla, onnettomuudet voidaan tietysti estää. Mutta on silti eräitä ongelmia, jotka asettavat lapsesi terveyden, hyvinvoinnin ja kehityksen vaaraan, ja kyseessä on täysin tarpeeton väline.

Viime kädessä päätös on vanhempien käsissä – sanotko siis kyllä vai ei kävelytuolille?

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.