Vauvan ummetuksen lievitys luonnollisin keinoin
 

Vauvan ummetuksen lievitys luonnollisin keinoin

On olemassa useita luonnollisia keinoja vauvan ummetuksen lievittämiseen. Tutustu niihin alta.
Vauvan ummetuksen lievitys luonnollisin keinoin

Viimeisin päivitys: 10 tammikuuta, 2022

Ummetus ei ole vauvoilla harvinaista. Jos ongelma ei ratkea itsestään, se voi vaarantaa vauvan terveyden ja hyvinvoinnin. Tästä syystä on hyödyllistä tietää, miten vauvan ummetuksen lievitys onnistuu luonnollisin keinoin.

Ensinnäkin on tärkeää huomioida, että ummetukseen on useita syitä ja että useimmissa tapauksissa se on toiminnallinen ongelma, johon ei liity anatomista vikaa. Toisinaan ruoansulatuskanavassa voi kuitenkin esiintyä synnynnäisiä muutoksia, jotka vaikeuttavat jätteen kulkua suoliston läpi.

Alta voit lukea kaiken tarvittavan vauvojen ummetuksesta ja ummetuksen lievittämisestä luonnollisin keinoin.

Mistä vauvojen ummetus johtuu?

Vauvojen ummetus liittyy yleensä äidinmaidonkorvikkeen aineosiin. Tästä ja muista syistä vauvaa on parasta imettää syntymästä lähtien, sillä se on osoittautunut parhaaksi ravinnoksi vauvoille.

Toisaalta myös nestehukka voi olla syynä ummetukseen. Jornal de Pediatria -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan optimaalisen vedensaannin varmistaminen päivittäin voitelee ruokamassaa ja auttaa sitä laskeutumaan vaivattomasti kohti peräaukkoa. Vauvat saavat nestettä itse maidosta (älä koskaan anna pienelle vauvalle vettä).

Lisäksi on olemassa muita, harvinaisempia syitä vauvojen ummetukseen:

  • Peräaukon haavaumat, jotka ovat yhteydessä vakavaan ihottumaan
  • Kypsymätön ruoansulatuskanava, tyypillinen keskosille
  • Neurologiset sairaudet, kuten spina bifida tai Hirschsprungin tauti
  • Synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta

Vinkkejä vauvan ummetuksen lievittämiseen

On tärkeää huomata, että vastasyntyneillä ei yleensä esiinny ummetusta, kun heitä yksinomaan imetetään. Jos siis käytät äidinmaidonkorviketta, sinun on valittava sellainen tuote, joka on erityisesti tarkoitettu tämän ongelman ehkäisyyn tai lievittämiseen. Esimerkkinä probiootteja sisältävät äidinmaidonkorvikket.

Tämän ikäisille ei suositella glyseriiniperäruiskeita eikä laksatiiveja, ellei siihen ole erityistä lääketieteellistä syytä. Näiden lääkkeiden käyttö ilman asianmukaista koulutusta voi vahingoittaa ruoansulatuskanavaa entisestään ja vaarantaa lapsen ruoansulatuksen tai terveyden.

Vauvan ummetuksen lievitys luonnollisin keinoin

Ravintoon liittyvien keinojen lisäksi on olemassa joitakin kotikonsteja, jotka auttavat lievittämään vauvojen ummetusta. Niitä ovat muun muassa lämpimät vesihauteet tai lämpimät siementyynyt vatsan päällä. Molemmat voivat lievittää kipua ja stimuloida jätteen kulkua suoliston läpi.

Kantoliinat tai -reput ovat yksi menetelmä, josta voi olla paljon apua, sillä vauvan kantaminen lähellä äidin kehoa edistää ulostamisen kannalta optimaalista fysiologista asentoa.

Toinen varteenotettava vaihtoehto on vauvahieronta, sillä ulosteen kulkua voi stimuloida hieromalla vauvan vatsaa hellästi pyörivin liikkein. Käsien tulee liikkua myötäpäivään, ja on tärkeää käyttää öljyä kitkan välttämiseksi. On tärkeää huomioida, että hierontaa ei tulisi tehdä kylmin käsin.

Vauvan ummetusta voi lievittää

Vauvojen ummetus on suhteellisen yleinen ongelma, etenkin jos vauvaa ruokitaan äidinmaidonkorvikkeella. Nämä yksinkertaiset konstit voivat joka tapauksessa auttaa lievittämään ongelmaa ja helpottamaan vauvan oloa.

Jos ummetus ei ratkea niidenkään avulla, on parasta kääntyä lääkärin puoleen. On olemassa ulostamista helpottavia lääkkeitä, mutta niitä ei saa koskaan käyttää ilman lääkärin lupaa. Tästäkin huolimatta on aina parempi turvautua luonnollisiin konsteihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mosca, F., & Giannì, M. L. (2017). Human milk: composition and health benefits. La Pediatria medica e chirurgica : Medical and surgical pediatrics, 39(2), 155. Disponible en: https://doi.org/10.4081/pmc.2017.155
  • Boilesen, S. N., Tahan, S., Dias, F. C., Melli, L., & de Morais, M. B. (2017). Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolescents: is there evidence? Jornal de pediatria, 93(4), 320–327. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jped.2017.01.005

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.