Milloin vauva alkaa nähdä kunnolla? - Äitiyden Ihme
 

Milloin vauva alkaa nähdä kunnolla?

Jokainen vanhempi on varmasti pohtinut, mitä kaikkea vauvan suurina katsovat silmät näkevät. Tänään kerromme vauvan näkökyvystä ja erityisesti siitä, milloin vauva alkaa nähdä ympärillään olevat asiat.
Milloin vauva alkaa nähdä kunnolla?

Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2019

Näköaisti on tärkeässä roolissa siinä, miten ihminen kokee maailman. Tämä aisti alkaa kehittyä syntymästä lähtien ja etenee eri vaiheiden kautta täydeksi. Tänään kerromme, miten lapsen näkökyky kehittyy ja koska vauva alkaa nähdä kunnolla.

Pienet vauvat tunnetaan muun muassa siitä, että he katselevat maailmaa silmät suurina. On yleistä kuvitella, että vastasyntynyt tutkii ympärillään olevia asioita näköaistinsa avulla, mutta tosiasiassa lapsi ei vielä tässä vaiheessa näe juuri mitään.

Niin avonaisina kuin vastasyntyneen silmät ovatkin, ensimmäisinä syntymän jälkeisinä minuutteina ihminen ei vielä näe. Kuten muutkin aistit, myös näköaisti kehittyy vähitellen, ja lapsi tottuu siihen pikkuhiljaa.

Vauvan näkökyky ensimmäisinä elinkuukausina

Vastasyntynyt vauva pystyy erottamaan kontrasteja ja muutoksia valaistuksessa. Hän pystyy esimerkiksi havaitsemaan välähdyksiä valosta tai huomaamaan sen, että pimeys vaihtuu valoon huoneessa. Tällöin aktivoituu silmien sulkurefleksi, jotta vauva ei sokaistu.

Päivien kuluessa vauva alkaa erottaa hahmoja, vaikkakin vain epämääräisiä. Äidin kasvot ovat yksi ensimmäisistä asioista ympäristössä, jotka vauva havaitsee. Sen lisäksi, mitä vauva näkee silmillään, hän pystyy aistimaan äitinsä kosketus- ja hajuaistilla sekä lämmön ja äänen kautta.

Kun vauva on noin kahden viikon ikäinen, hän pystyy näkemään esineitä noin 25 cm:n päässä jokseenkin tarkasti. Siksi vauva pystyy havaitsemaan äitinsä imetyksen aikana.

Menee kuitenkin 1-2 kuukautta ennen kuin vauva pystyy keskittämään näkönsä hyvin. Hän ei pysty näkemään yli 30 cm päähän ilman, että silmät menevät “ristiin”.

Milloin vauva alkaa nähdä kunnolla?

Milloin vauva alkaa nähdä kunnolla?

Noin toisesta elinkuukaudesta lähtien vauvalla on jo jonkin verran näkökykynsä hallintaa, joten hän pystyy keskittämään katseensa tiettyyn pisteeseen ja näkemään kohdan paremmin. Tässä vaiheessa vauva on erityisen kiinnostunut kirkkaista väreistä ja kiiltävistä esineistä.

Aiemmin vauva ei ole pystynyt erottamaan samankaltaisia värejä toisistaan, mutta kylläkin kontrastit esimerkiksi valkoisen ja mustan välillä. Kolmannen kuukauden edetessä vauvan kyky nähdä erilaisia värejä kohenee.

Kolmannesta kuukaudesta lähtien vauva on tarpeeksi tarkkanäköinen huomatakseen enemmän yksityiskohtia, kuten vaikkapa paidan napit tai lelun osat.

Myöhemmin, neljän kuukauden iässä, vauvan näkökyvyn kehitys etenee viimeiseen vaiheeseensa, ja tällöin hän saa vähitellen seuraavat kyvyt:

  • Kasvojen ja esineiden seuraaminen silmillä
  • Värien erottaminen tarkemmin
  • Yleisesti ottaen parempi näkökyky
  • Kohteiden etsiminen

Noin seitsemän kuukauden iässä näkökyky on täysin kehittynyt, mutta on muistettava, että jokaisella vauvalla tämä prosessi etenee omaan tahtiinsa.

Näkö ei ole vain silmistä riippuva kyky

Kuten moni muukin ihmisen prosessi, näkeminen riippuu “keskushallinnosta”, joka ohjaa kaikkea tekemistämme, eli tietysti aivoista.

Siksi onkin niin, että vaikka vauvan silmät kehittyvät 26. raskausviikolta alkaen, aivot eivät vielä ole riittävän kehittyneet kyseisen tiedon prosessointiin.

Vauvan kasvu tulee nähdä kokonaisuutena, ei vain erillisinä osasina. Kun silmät kehittyvät enemmän, vauvan keskushermosto oppii muodostamaan tarvittavia yhteyksiä merkkien ohjaamiseksi.

Nämä parannukset voidaan huomata pääasiassa silmän liikkeiden koordinoinnissa. Ne tekevät myös kuvista paljon terävämpiä sekä parantavat vauvan kykyä tulkita niitä.

Lisäksi vauvan niskan ja selän lihasten liikkeistä tulee voimakkaampia, joten lapsi pystyy kohdistamaan katseensa paremmin eri suuntiin.

On siis normaalia, että vauva alkaa keskittyä ympäristöönsä, sillä hän pystyy tällöin tutkimaan sitä aina halutessaan – yleensä tämä vaihe alkaa kymmenennellä elinviikolla.

Milloin vauva alkaa nähdä kunnolla?

Vinkit vauvan näkökyvyn huoltamiseksi

  • Älä altista vauvaa auringonvalolle pitkiksi ajoiksi.
  • Vie lapsi kaikkiin lääkärin suosittelemiin silmätarkastuksiin.
  • Kun imetystä on kestänyt kuusi kuukautta, aloita ruokavalion laajentaminen terveellisillä ja ravitsevilla ruoilla.
  • Leikkaa vauvan kynnet hyvin ja varmista, että hän ei pysty vahingoittamaan itseään käsillään tai laittamaan esineitä silmiinsä.

Näin tekemällä edistät sitä, että lapsesi saa elää ilman silmäongelmia tulevaisuudessa. Siitä hetkestä lähtien kun hän alkaa nähdä, kyseistä aistia tulee kohdella sellaisena kuin se on – yhtenä tärkeimmistä ihmisen kyvyistä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.