Kehittävät lelut 2-vuotiaalle - 8 vinkkiä - Äitiyden Ihme
 

Kehittävät lelut 2-vuotiaalle - 8 vinkkiä

Leikkiminen auttaa lasta kasvamaan terveeksi ja itsevarmaksi. Tämän lisäksi lapsi oppii taitoja, jotka kannustavat häntä leikkimään muiden ihmisten kanssa.
Kehittävät lelut 2-vuotiaalle - 8 vinkkiä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 06 joulukuuta, 2018

Leikkiminen on tärkeää lapsen motorisen, älyllisen ja sosiaalisen kehityksen kannalta. Lelujen täytyy kuitenkin olla lapsen iälle sopivia. Tässä artikkelissa esittelemme parhaat kehittävät lelut 2-vuotiaalle.

Lelut ovat oiva keino rohkaista lasta kehittämään uusia ideoita ja mielikuvitustaan. Lelut myös auttavat lasta rentoutumaan. Tämän lisäksi lapsen emotionaaliset kyvyt kehittyvät lelujen avulla, ja hän oppii jakamaan tavaroita.

Kehittävät lelut 2-vuotiaalle

Lapsilla on vilkas mielikuvitus, ja he voivat leikkiä millä tahansa näkemällään asialla tai esineellä. Tästäkin huolimatta lapselle kannattaa hankkia leluja, sillä ne on suunniteltu ja valmistettu varta vasten lapsia ja heidän leikkejään varten.

Seuraavaksi esittelemme parhaat kehittävät lelut, joita lapset rakastavat.

1. Nuket

2-vuotiaat tytöt ja pojat kiinnittävät tarkasti huomiota vanhempiinsa ja muihin ihailemiinsa henkilöihin. Siksi he leikkivät usein mielikuvitusleikkejä aikuisten elämästä, ja nuket ovat tähän tarkoitukseen oivallisia välineitä. Nukkeleikeissä lapsi voi leikkiä äitiä tai isää, lääkäriä, opettajaa tai mitä tahansa haluamaansa hahmoa.

2. Lelukärryt

Lapsen kädet ovat pikkuruiset, ja hänen voi olla vaikea kantaa kaikkia lelujaan kerralla. Pienten lelukärryjen avulla lapsen on helpompi kuljettaa lelujaan.

Kehittävät lelut 2-vuotiaalle

3. Legot

Kahden vuoden iässä yksi lasten mielipuuhista on tornien rakentaminen ja kaataminen. Tämä kehittää lapsen motorisia taitoja.

Legojen avulla lapsi oppii käsittelemään eri kokoisia ja muotoisia esineitä, minkä lisäksi palikat kehittävät lapsen keskittymiskykyä ja visuaalista muistia.

Legojen avulla lapsi oppii ratkaisemaan ongelmia ja erottamaan värejä sekä kehittää avaruudellista hahmotuskykyään. Kaksivuotiaalle annettavien legojen tai muiden rakennuspalikoiden täytyy olla riittävän isokokoisia, jotta ne eivät aiheuta tukehtumisvaaraa. Tässä iässä lapset nimittäin laittavat kaiken mahdollisen suuhunsa.

4. Rakennuspalikat

Rakennuspalikat ovat yksi suositelluimmista leluista 2-vuotiaalleRakennuspalikat ovat paitsi hauskaa ajanvietettä, ne myös auttavat kehittävät lapsen itsevarmuutta. Kun lapsen rakentama torni kaatuu, lapsi turhautuu. Tämä pieni takaisku kuitenkin opettaa lapselle kärsivällisyyttä.

5. Värityskirjat

Vaikka värityskirja ei olekaan varsinainen lelu, 2-vuotiaat pitävät piirtämisestä ja värittämisestä. Aikuisten silmissä tämän ikäisten lasten piirustukset näyttävät usein pieniltä raapustuksilta. Lapselle piirustus kuitenkin edustaa hänen mielikuvitusmaailmaansa. Lapsi haluaa ikuistaa näkemänsä ja kokemansa.

Ennen kuin lapsi täyttää aikuisten kirjat ja paperit piirustuksillaan, hänelle on hyvä hankkia myrkyttömiä vesivärejä ja värikyniä. Kun lapsella on riittävän hyvät piirustus- ja väritystarvikkeet, hän on vähemmän kiinnostunut piirtelemään seiniin ja muihin vääriin paikkoihin.

6. Leikkikoti

Lapset kuvittelevat usein elävänsä mielikuvitusmaailmassa, jossa he ovat aikuisia. Näin ollen leikkikodista on iloa monelle lapselle. Leikkikoti voi olla niinkin yksinkertainen kuin yksinkertaisesti kalustettu pahvilaatikko.

Lapsi kehittää motorisia taitojaan rakentamalla asioita lelujen avulla. Hän oppii käsittelemään eri kokoisia ja muotoisia esineitä.

7. Leikkieläimet

Ihanteellisessa tilanteessa lapsi viettäisi aikaa oikeiden eläinten kanssa, jolloin hän pääsisi koskemaan eläimiä ja olemaan vuorovaikutuksessa näiden kanssa.

Leikkimaatila eläimineen tai muut eläinlelut opettavat kuitenkin lapselle paljon asioita eläinten elämästä. Lapsi oppii tunnistamaan erilaisia eläimiä ja näiden ääniä.

8. Soittimet

Instrumentit, kuten tamburiini, huuliharppu, rummut, piano tai marakassit, ovat aina varma valinta viihdyttämään lasta. Lapsi ei vielä osaa soittaa soitinta oikeaoppisesti, mutta instrumenttien hankkiminen on niistä aiheutuvan metelin arvoista.

Soittimien avulla lapsi oppii musiikista paljon jo nuorella iällä. Lapsen kasvaessa kasvaa myös musiikin merkitys, ja musiikki tekee hänet onnelliseksi.

Kehittävät lelut 2-vuotiaalle

Itse tehdyt rakennuspalikat

Lelujen valmistaminen 2-vuotiaalle on helppoa ja hauskaa. Tarvitset ainoastaan seuraavat tarvikkeet:

  • Pahvilaatikoita (muropaketteja, kenkälaatikoita ym. eri kokoisia laatikoita)
  • Sanomalehtiä
  • Tehokasta liimaa
  • Teippiä
  • Värityskyniä tai maalia

Rakennuspalikoiden valmistaminen on nopeaa ja helppoa. Täytä ensin pahvilaatikot sanomalehdillä, jotta ne eivät murskaudu painon alla. Liimaa sitten laatikoiden päät kiinni. Peitä laatikot paperilla ja maalaa tai väritä ne haluamillasi väreillä. Vahvista lopuksi laatikko teipillä.

2-vuotiaille on tarjolla monia erilaisia leluja, jotka auttavat lapsia kehittämään motorisia, älyllisiä ja sosiaalisia taitojaan. Lapselle kannattaa antaa monia erilaisia leluja. On tärkeä muistaa, että aikuisen tulee leikkiä lapsen kanssa, jotta tämä tuntee olonsa turvalliseksi ja onnelliseksi. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.