Millainen on hyvä vauvan kylpyamme? - Äitiyden ihme
 

Millainen on hyvä vauvan kylpyamme?

Millainen on hyvä vauvan kylpyamme?
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhempien on hyvä alkaa jo raskauden aikana miettiä, mitä tarvikkeita vauva tarvitsee synnyttyään. Kaikkia mahdollisia vaatteita ja välineet ei tietenkään ole välttämätöntä hankkia etukäteen, mutta tärkeimmät, lapsen ensimmäisinä elinviikkoina tarvittavat tarvikkeet, on hyvä löytyä kotoa. Yksi asioista, jonka on hyvä olla jokaisten vanhempien ostoslistalla, on toimiva vauvan kylpyamme.

Millainen on hyvä vauvan kylpyamme?

  1. Hyvä vauvan kylpyamme on kestävä ja vakaa. Nämä ominaisuudet takaavat lapsen turvallisuuden kylpyhetken aikana.
  2. Kylpyammeen tulee olla malliltaan sellainen, että vauva on helppo asettaa istuvaan tai nojavaan asentoon. Tämä vähentää riskiä siitä, että vauvan pää joutuu veden pinnan alle.
  3. On tärkeää, että kylpyammeessa ei ole teräviä reunoja, jotka voivat vahingoittaa vauvaa. Kannattaa siis mieluummin valita pyöreä amme.
  4. Kylpyammeessa ei tulisi myöskään olla niin isoja reikiä, että lapsen sormi mahtuu siihen, eikä myöskään rakoja eri osien välissä.

Millaisia malleja markkinoilla on?

Millainen on hyvä vauvan kylpyamme?
  • Perinteinen kylpyamme. Nämä kylpyammeet ovat yksinkertaisia, ja ne voidaan asettaa tukevasti mille tahansa tasaiselle ja vaakasuoralle alustalle. Tällaisia jalattomia muovisia ammeita on saatavissa eri kokoisina ja hintaisina.
  • Hoitopöydän yhteydessä oleva kylpyamme. On olemassa hoitopöytiä, joissa on sisäänrakennettu kylpyamme. Tällaiset mallit ovat yleensä kalliimpia ja suurikokoisia, mutta olemassa on myös kasaan taittuvia malleja.
  • Matkakylpyamme. Puhallettavat tai kasaan taittuvat mallit on suunniteltu erityisesti matkakäyttöön, mutta sopivat tietysti myös pieneen tilaan jokapäiväiseen käyttöön.
  • Tavalliseen kylpyammeeseen liitettävä kylpyamme. Tällainen amme asetetaan suoraan tavalliseen kylpyammeeseen. Se säästää tilaa ja sitä on helppo täyttää ja tyhjentää. Yleensä tällaisissa ammeissa on säädettävä mekanismi, jonka avulla se pysyy tukevasti kylpyammeessa kiinni.

Vauvan mukavuus on tärkeää

Muista aina, että vauvaa ei saa koskaan jättää yksin kylpyammeeseen, sillä hän voi liukua veden pinnan alle hetkessä. Välttääksesi tällaisia vahinkoja silloinkin, kun olet paikalla, on käytännöllistä hankkia kylpyammeeseen liukuestematto tai muunlainen liukumista estävä systeemi.

Tänä päivänä löytyy monenlaisia vaihtoehtoja aina erimuotoisista vaahtomuovisista olennoista, jotka estävät vauvaa liukumasta veteen, pieniin riippumattoihin ja vannesystemeeihin. Tällaiset tuet ovat erittäin suositeltavia avuksi vauvan kylpyhetkeen niihin aikoihin, kun vauva ei vielä osaa nousta seisomaan itse.

Pidä myös mielessä kylvetessäsi lastasi, että sinun tulee kiinnittää erityistä huomiota kylpyveden lämpötilaan. Täytä kylpyamme ensin kylmällä vedellä ja lisää sitten kuumaa vettä vähitellen.

Kun vesi on sopivan lämmintä, voit asettaa lapsen kylpyyn. Vesi ei missään nimessä saa olla liian kuuma, sillä vauvan iho on erittäin herkkä. Veden ei myöskään pidä olla liian kylmä, jolloin kylpy on epämiellyttävä kokemus vauvalle. Suositeltu veden lämpötila on noin 37 astetta.

Lapsiturvallinen koti

Uuden vauvan saapuessa kotiin, on tärkeää varmistaa myös kodin turvallisuus pienokaiselle. Tällä tarkoitamme sitä, että teräviä esineitä, meikkejä ja lääkkeitä ei tulisi koskaan jättää lapsen ulottuville.

Samoin kaikkien elektronisten laitteiden johtojen tulisi olla irti pistorasioista, kuten hiusten kuivaajan, partakoneen tai epilaattorin. Tämän lisäksi on tärkeää laittaa kaikkiin pistorasioihin suojatulppa siksi aikaa, kun ne eivät ole käytössä.

Millainen on hyvä vauvan kylpyamme?

Viimeiseksi älä unohda sulkea vessanpöntön kansi aina käytön jälkeen, sillä pienet lapset heittävät usein esineitä sinne tai työntävät kätensä pönttöön, mikä on erittäin epähygieenistä. On myös tärkeää pitää vessan lattia kuivana liukastumisten välttämiseksi.

Yhteenveto asioista, jotka kannattaa pitää mielessä

Mikäli olet ostamassa vauvalle kylpyammetta ja meinaat häkeltyä valikoiman laajuudesta, kannattaa ensisijaisesti valita polypropeenista valmistettu amme, sillä tämä materiaali on kestävä eikä hajoa pidemmässäkään käytössä.

Lisäksi kannattaa kiinnittää kylpyammeen rakenteeseen ja varmistaa, että se sopii juuri siihen tilaan, jonka olet sille kotona varannut. Viimeiseksi ammeen tulee olla muodoltaan sellainen, että lapsi pysyy siinä hyvin paikoillaan ja on hyvässä asennossa kylvyn aikana.

Muista, että sinun ja vauvasi yhteinen kylpyhetki on aina erityinen hetki teille molemmille. Sopiva vauvan kylpyamme tekee tästä ajasta nautinnollisemman ja auttaa vauvaasi rentoutumaan ennen nukkumaan menoa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.