Millainen on hyvä hoitopöytä vauvalle? - Äitiyden Ihme
 

Millainen on hyvä hoitopöytä vauvalle?

Millainen on hyvä hoitopöytä vauvalle?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 02 huhtikuuta, 2020

Uuden perheenjäsenen syntymä tarkoittaa vanhemmille myös erinäisten tarvikkeiden hankintaa, joista yksi on hyvä hoitopöytä vai vaipanvaihtoalusta. Nopeasti ajateltuna hoitopöytä voi tuntua melko merkityksettömältä esineeltä yksinkertaisen käyttötarkoituksensa vuoksi. T osiasiassa pieni lapsi ja hänen vanhempansa tulevat viettämään huomattavan paljon aikaa hoitopöydän ääressä, mikä tulisikin huomioida pöytää valittaessa.

Millainen on hyvä hoitopöytä vauvalle?

Turvallisuus

Turvallisuus on tärkein asia hoitopöytää valittaessa. Vanhempien tuleekin valita pöytä, joka täyttää turvallisuusvaatimukset.

Muoto

Ihannetapauksessa pöytä on leveä ja siinä on tarpeeksi korkeat laidat, jotka suojaavat äkkinäisiä liikkeitä tekevää lasta. Jos hoitopöydässä on renkaat, niissä tulee olla hyvät jarrut, jotka voidaan lukita vauvan maatessa pöydällä.

Korkeus

Hoitopöydän on oltava oikealla työskentelykorkeudella, koska vanhemmat viettävät sen ääressä paljon aikaa.

Millainen on hyvä hoitopöytä vauvalle?

Lisävarusteet

Lisävarusteiden valinta riippuu täysin vanhempien tarpeista. Monet valitsevat ne käytössä olevan tilan tai taloudellisen tilanteen mukaan. Joka tapauksessa hoitopöydässä olisi hyvä olla jonkinlainen hylly, laatikko tai vastaava, jotta tärkeimmät välineet ovat aina käden ulottuvilla. Lasta ei nimittäin saa koskaan jättää valvomatta hoitopöydälle.

Koko

Aivan kuten lisävarusteiden määrä, myös hoitopöydän koko on makuasia. Pienimmät pöydät ovat kevyitä ja kokoon taittuvia, kun taas suurimmat ovat ison huonekalun kokoisia. Suuri koko ei ole hoitopöydän tärkein ominaisuus, vaan tärkeintä on, että pöytä tai alusta on käytännöllinen ja turvallinen.

“Äidin rakkaus on kärsivällinen ja ymmärtäväinen. Kun kaikki muut jättävät sinun, hänen rakkautensa ei horju, vaikka hänen sydämensä särkyisi.”

– Helen Rice

Tukevuus ja kestävyys

Hoitopöydän pinnan ei tulisi olla liian pehmeä tai liian kova. Se ei saa muuttaa muotoaan tai aiheuttaa vauvalle epämukavuutta vaippaa tai vaatteita vaihdettaessa. Hyvässä hoitopöydässä on kevyt toppaus, jonka päällä vauvan on mukava makoilla.

Hoitopöydän on oltava tukeva onnettomuuksien välttämiseksi. Sen on myös oltava erittäin kestävä, koska sen on pysyttävä kunnossa 2-3 vuotta.

Eri tyyppiset hoitopöydät ja -alustat

Markkinoilla on nykyään valtava määrä erilaisia hoitopöytiä ja vaipanvaihtoalustoja, ja jokainen perhe löytää varmasti omaan makuunsa ja omiin tarpeisiinsa sopivan pöydän tai alustan. Vaipanvaihto onnistuu myös esimerkiksi lattialla, mutta hyvä ja turvallinen alusta helpottaa vanhempien elämää ja tekee lapsen olon mukavaksi. Vauvan vaippa vaihdetaan päivittäin monen monta kertaa, joten käytännölliseen ja turvalliseen pöytään tai alustaan kannattaa panostaa.

Millainen on hyvä hoitopöytä vauvalle?

Pehmustettu alusta

Pehmustettu alusta on yksinkertaisin vaihtoehto, ja sen voi levittää mille tahansa tasolle. Suurimpana hyötynä on se, että alusta on siirrettävissä paikasta toiseen vaivattomasti ja se myös vie hyvin vähän tilaa.

Puhallettava alusta

Puhallettava alusta on ihanteellinen vauvan kanssa matkustamiseen. Nämä ovat yleensä valmistettu myrkyttömästä PVC-muovista, ja patja kannattaakin peittää kankaalla, jotta muovi ei tunnu ikävältä lapsen ihoa vasten. Kuten sanottu, nämä mallit sopivat oivallisesti matkustamiseen, mutta ne eivät ole paras valinta päivittäiseen käyttöön.

Hoitopöytä

Erilaiset hoitopöydät ovat vankimpia ja parhaiten varusteltuja malleja, joissa on yleensä jonkinlaisia hyllyjä, laatikoita tai lokerikkoja lapsen tarvikkeiden säilyttämiseen. Pöydän päälle levitetään pehmeä alusta, jonka päällä vauvan on mukava makoilla.

Jykevä hoitopöytä vie enemmän tilaa kuin pelkkä vaipanvaihtoalusta, mutta silti se on monen perheen valinta. Hoitopöytiä on olemassa myös taitettavia malleja, jotka on helppo siirtää pois tieltä vaipanvaihdon jälkeen.

Ammeellinen hoitopöytä

Tämä muistuttaa tavallista hoitopöytää, mutta siinä on lisänä pieni pesuallas. Vaikka allas voikin olla kätevä vaipanvaihdon yhteydessä, tällainen malli vie runsaasti tilaa.

Hoitolaukku

Valittiinpa kotiin minkä tyyppinen hoitopöytä tai -alusta tahansa, jokaisen perheen kannattaa hankkia hoitolaukku, joka on helppo ottaa mukaan lähdettäessä kotoa lapsen kanssa. Laukkuun kannattaa varata kaikki oleelliset tarvikkeet kuten vaipat, kosteuspyyhkeet, perusvoide, vaihtovaatteet, tutti, tuttipullo ja vaipanvaihtoalusta.

Muutamia suosituksia

Edellä mainittujen turvallisuuteen liittyvien tekijöiden lisäksi lasta odottavien kannattaa kysyä itseltään muutamia tarpeeseen liittyviä kysymyksiä. Verrattuna moniin muihin vauvan tarvikkeisiin, hoitopöytä ei ole välttämätön hankinta – etenkin, kun ottaa huomioon, että sitä käytetään suhteellisen vähän aikaa. Jos hoitopöytä halutaan hankkia, kannattaa harkita myös sellaisia vaihtoehtoja, joille on käyttöä vielä lapsen kasvaessakin.

Hoitopöydän hankkiminen vaatii rahaa, joten jättämällä sen hankkimatta tai hankkimalla sen käytettynä, säästetään mahdollisesti suurikin summa. Jokainen perhe on erilainen omine tarpeineen ja vaatimuksineen. Sen sijaan, että miettii, mitä muut tekevät, tulisi keskittyä siihen, mitkä ovat parhaita ratkaisuja omalle perheelle ja elämäntilanteelle.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.