Miksi vauvat syntyvät sini- tai harmaasilmäisinä? - Äitiyden Ihme
 

Miksi vauvat syntyvät sini- tai harmaasilmäisinä?

Miksi vauvat syntyvät sini- tai harmaasilmäisinä?

Viimeisin päivitys: 19 elokuuta, 2019

Vauvat syntyvät tavallisesti sini- tai harmaasilmäisinä, mutta syntymähetken silmien väri ei välttämättä ole pysyvä. Silmien väri vakiintuu yleensä ensimmäiseen syntymäpäivään mennessä, mutta osalla lapsista muutos kestää jopa vuosia.

Miksi vauvat syntyvät sini- tai harmaasilmäisinä?

Silmän iiris saa värinsä melaniinista. Monilla vastasyntyneillä melaniinin tuotanto ei vielä ole kunnolla käynnistynyt, ja kun iiriksessä on vain vähän tätä väriainetta, solut heijastavat lähinnä valon sinisiä aallonpituuksia. Jos soluissa on runsaasti melaniinia, iiris on ruskea. Tämä siis tarkoittaa, että silmässä ei ole sinistä pigmenttiä, vaan silmän väri määrittyy ruskean melaniinin määrän mukaan.

Vauva elää kohdussa pimeässä, minkä vuoksi hänen silmiensä melaniinin tuotanto ei käynnisty ennen syntymää. Samalla tavalla kuin ihmisen iho tummuu auringossa, valo käynnistää melaniinin tuotannon iiriksessä. Ihmisen silmien lopullinen väri riippuu siitä, miten paljon melaniinia henkilö on perinyt vanhemmiltaan.

Miksi vauvat syntyvät sini- tai harmaasilmäisinä?

Milloin vauvan silmät saavuttavat lopullisen värinsä?

Hetkeä, jolloin vauvan lopullinen silmien väri määräytyy, ei voida tarkkaan ennustaa. Kyseessä on yksilöllinen prosessi – hyvin samalla tavalla kuin hiusten kasvukin – joka tapahtuu jokaisen lapsen kohdalla eri tavalla.

Vauvan silmät saattavat saavuttaa lopullisen värinsä jo viiden kuukauden iässä, mutta joillakin lapsilla prosessi jatkuu jopa kolmen vuoden ajan. Tavallisesti silmien väri muuttuu pysyväksi vauvan ollessa 6-9 kuukauden ikäinen. Kaikki on kiinni siitä, kuinka lapsen solut kehittyvät.

Vastasyntyneen lapsen silmien hoitaminen

Vastasyntyneet ovat hyvin hauraita ja alttiita tulehduksille, sillä heidän vastustuskykynsä ei ole vielä täysin kehittynyt. Myös herkät silmät ovat vaarassa, mutta tulehduksia voidaan onneksi ehkäistä tiettyjen varotoimien avulla. Vastasyntyneen silmät suositellaan puhdistettavan päivittäin kasvojen pesun yhteydessä ja tarvittaessa muutenkin.

Silmien rähmän poistaminen

Vauvan silmät saattavat erittää runsaasti kyynelnestettä, joka voi kerääntyä rähmäiseksi eritteeksi silmien sisänurkkaan ja ripsiin. Oire on helppo sekoittaa silmätulehdukseen, mutta jos silmä ei punoita, eivätkä silmäluomet ole turvoksissa, on tavallisesti kyse ahtaiden kyynelkanavien aiheuttamasta silmien vuotamisesta. Suurimmalla osalla lapsista ongelma poistuu itsestään iän myötä.

Silmät kannattaa puhdistaa lämpimään veteen kastetulla vanulapulla tai pehmeällä liinalla, ulkonurkasta sisänurkkaa kohti pyyhkien. Jos toinen silmä rähmii voimakkaasti, puhdistetaan puhdas silmä ensin, tai vaihtoehtoisesti käytetään molempiin silmiin omaa vanulappua ja liinaa.

Miksi vauvat syntyvät sini- tai harmaasilmäisinä?

Sidekalvotulehdus

Silmän sidekalvon tulehdus on hyvin yleinen lasten vaiva, joka voi kehittyä pienenkin vauvan silmiin. Sidekalvotulehdus on nimensä mukaisesti silmäluomen sisäpintaa ja silmän valkoista osaa peittävän kalvon, eli sidekalvon, tulehdustila.

Sidekalvotulehduksen voivat aiheuttaa monet tekijät, joista yleisimmät ovat virukset ja bakteerit. Sidekalvo voi tulehtua myös reaktiona silmään päässeisiin allergeeneihin tai kemikaaleihin, minkä lisäksi mekaaninen ärsytys, kuivasilmäisyys, sieni tai silmää ärsyttävä paikallislääkitys voivat aiheuttaa tulehduksen.

Hoito riippuu siitä, mikä on sidekalvontulehduksen tyyppi ja sen aiheuttaja. Esimerkiksi virustulehdus kehittyy ja paranee useimmissa tapauksissa ilman, että tarvitaan mitään erityistä hoitoa. Sen sijaan bakteeritulehduksen lievittämiseksi tulee käyttää silmätippoja tai antibioottigeeliä. Sidekalvotulehduksen ehkäisemisessä ensisijaisen tärkeää on hygieniasta huolehtiminen ja silmien puhtaana pitäminen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.