Kuinka välttää lapsen korvatulehdus? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka välttää lapsen korvatulehdus?

Jos lapsi ei lopeta itkemistä, hän saattaa kärsiä korvatulehduksesta. Asiantuntijoiden mukaan yli 80% lapsista saa korvatulehduksen ensimmäisten kahden elinvuotensa aikana. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, joiden avulla lapsen korvatulehdusta voidaan ehkäistä.
Kuinka välttää lapsen korvatulehdus?

Viimeisin päivitys: 24 joulukuuta, 2018

Korvatulehdus on erittäin yleinen tauti varhaislapsuudessa. Tässä artikkelissa perehdymme varotoimenpiteisiin, joiden avulla voidaan ehkäistä vauvan korvatulehdusta.

Korvakipu on varmasti yksi akuuteimmista ja kivuliaimmista ihmiskehon tuntemuksista. Se on myös korvatulehduksen pääoire.

Mikä korvatulehdus on?

Korvatulehdus johtuu missä tahansa korvan osassa elävistä mikro-organismeista. Nämä mikrobit aiheuttavat voimakasta kipua tuottavan tulehduksen. 

On olemassa kahdenlaisia korvatulehduksia:

 1. Välikorvatulehdus vaikuttaa tärykalvon takana olevaan korvakäytävään ja mahdollisesti myös korvatorveen ja kartiolisäkkeeseen. Välikorvatulehdus on hyvin yleinen tauti varhaislapsuudessa. Riskitekijöitä ovat päiväkotihoito, lämpötilamuutokset sekä tupakansavulle altistuminen.
 2. Korvakäytävän tulehdus sijaitsee ulkoisessa korvakäytävässä. Se johtuu usein veden joutumisesta korvaan, mutta sen voi aiheuttaa myös paikallinen vamma, esimerkiksi vanupuikon työntäminen liian syvälle korvaan.

Korvatulehduksen oireet

Kaikista ilmeisin oire on korvakipu. Tämän yhteydessä voi esiintyä korvien lukkoon menemistä, korvien kutiamista sekä korvavahan erittymistä. 

Muita oireita voivat olla:

 • Yleinen huonovointisuus
 • Kuume
 • Oksentaminen
 • Korvasta erittyvä neste
 • Pieni lapsi on usein ärtynyt ja itkee lohduttomasti. Tämä voi johtaa myös ruokahalun katoamiseen.

Korvatulehduksen seuraukset

Yleisesti ottaen lapsen korvatulehdus on vaaraton tauti, joka voidaan parantaa täysin, ilman että se aiheuttaa jälkiseurauksia. Yleisimmät hoidot korvatulehdukseen ovat antibiootit sekä anti-inflammatorinen eli tulehdusta vähentävä lääkitys. Näitä tulisi ostaa ja käyttää ainoastaan terveydenhuollon ammattilaisen antaman lääkemääräyksen perusteella. 

Korvatulehduksen ilmeisin oire on korvakipu. Kivun yhteydessä saattaa esiintyä korvien lukkoon menemistä, kutinaa ja korvavahan erittymistä.

Äärimmäisissä tapauksissa korvatulehdus ja muut tulehdukset voivat aiheuttaa pysyviä vaikutuksia. Näistä vähiten vakava voi olla krooninen korvatulehdus, joka tulee aina uudestaan ja uudestaan.

Varhaislapsuuden korvatulehdukset voivat altistaa lapsen sensorineuraaliselle kuulonalenemiselle myöhemmin elämässä. Tämän todennäköisyys riippuu siitä, kuinka pahasti limakalvot ja kuuloluu ovat vaurioituneet, ja siitä, onko tärykalvo puhkaistu. 

Kuinka lapsen korvatulehdus voidaan välttää?

Kuten aiemmin mainitsimme, korvatulehdus on hyvin yleinen tauti vauvojen ja pienten lasten keskuudessa. Espanjan lastenlääkäriyhdistyksen mukaan 80 – 90 % lapsista kärsii korvatulehduksen heidän ensimmäisen kahden elinvuotensa aikana.

Seuraavat neuvot voivat auttaa välttämään saamasta tätä kivuliasta ja epämukavaa korvatulehdusta:

 • Lääkärit suosittelevat imettämään lasta ensimmäiset kuusi kuukautta. Rintamaito on paras lähde lapsen elimistön immuunivasteelle. Imettäminen auttaa siis suojaamaan lastasi tulehduksilta, kuten juuri korvatulehdukselta.
 • Liman poistaminen. Tämä neuvo on melkein yhtä tärkeä kuin ensimmäinenkin neuvo. Opeta lastasi niistämään limaa nenästään, jotta hän ei hengitä sitä sisäänsä. Kerääntynyt lima nenä- ja korvakäytävissä voi johtaa korvatulehdukseen.

80-90% lapsista kärsii korvatulehduksesta ensimmäisten kahden elinvuotensa aikana.

Myös seuraavat neuvot – vaikkakaan ei niin tärkeät, kuin yllä kertomamme neuvot – voivat auttaa välttämään lapsen korvatulehduksen esiintymistä:

 • Kun puhditat lapsesi korvia vanupuikolla, ole varovainen. Vaikka saattaa kuulostaa oudolta, korvavahan on tarkoitus suojata lapsesi korvaa. Monet terveydenhuollon ammattilaiset suosittelevatkin, että pienen vauvan korvia ei tulisi puhdistaa vanupuikolla laisinkaan, ainakaan lapsen ensimmäisten kahden elinvuoden aikana.
 • Kylpyhetken aikana, vältä veden menemistä vauvan korvaan, sillä se on yksi korvatulehdusta aiheuttavista tekijöistä – niin lapsilla kuin aikuisillakin. 
 • Välttele kuumia ja kosteita ympäristöjä, sekä pidä lapsesi poissa savuisista paikoista. 
 • Vie lapsesi asiantuntijalle korvatutkimuksiin, heti kun huomaat vauvasi olevan kivuissaan. 
Lapsen korvatulehdus on yleinen tauti varhaislapsuudessa

Valitettavasti ei ole olemassa pomminvarmaa tapaa suojella lastasi korvatulehdukselta. Pidä silmällä, jos lapsellasi ilmenee korvatulehduksen oireita, niin pystyt toimimaan niin pian kuin mahdollista. 

Jos korvatulehdus on epämukavaa aikuisella, joka pystyy kertomaan kivusta ja ottamaan lääkkeitä hallitakseen tautia, voit vain kuvitella, kuinka rankka ja kivulias kokemus se voi olla pienelle vauvalle, joka ei vielä pysty ilmaisemaan omia tunteitaan. 

Kun pidät kaiken edellä kertomamme mielessä, ja tarkkailet vauvaasi, pystyt alentamaan vauvan riskiä sairastua tähän yleiseen, mutta epämiellyttävään lapsuusajan tautiin. 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.