Mistä lastesi hiusten ja silmien väri riippuu?
 

Mistä lastesi hiusten ja silmien väri riippuu?

Mitkä tekijät vaikuttavat lastesi silmien ja hiusten väriin?
Mistä lastesi hiusten ja silmien väri riippuu?

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2018

Lasten hiusten ja silmien väri riippuu enimmäkseen geeniperimästä. Kuitenkin myös todennäköisyydellä on merkitystä. Tässä artikkelissa kerromme lisää tästä kiinnostavasta aiheesta.

Me kaikki synnymme kantaen vanhempiemme geeniperimää. Geeneillä on vaikutusta ulkonäköön, ja muun muassa hiusten sekä silmien väri sekä nenän ja korvien muoto määräytyvät geenien perusteella. Tässä artikkelissa käymme läpi asioita, joita tulee tietää kasvojemme ja hiustemme piirteistä.

Kaikki piirteet siirtyvät vastasyntyneeseen lapseen hänen vanhemmiltaan, jotka ovat vuorostaan perineet ne omilta vanhemmiltaan. Lapsi kantaa näitä geenejä läpi elämänsä, ja ne siirtyvät hänen omille lapsilleen satunnaisessa järjestyksessä.

Ihmisen piirteet määrittyvät näiden geenien mukaan, ja niille on olemassa miljardeja mahdollisia yhdistelmiä ja joitain todennäköisyyksiä. Tämän takia saman perheen lapsilla voi olla hyvinkin erilaisia piirteitä; hiusten ja silmien väri mukaan lukien.

Geeniperimä saadaan hedelmöityksen yhteydessä. Isältä tulevat puolet geeneistä siemennesteen mukana ja äiti antaa sekä puolet geeneistään, että kasvuympäristön lapsen ensisoluille.

Näin ollen sattuma määrää, mitkä piirteet periytyvät äidiltä ja mitkä isältä. Seuraavaksi kerromme, mitkä geenit määrittävät lapsesi silmien ja hiusten värin.

Mistä hiusten ja silmien väri riippuu?

Silmien väri

Silmät voivat olla esimerkiksi siniset, vihreät, mustat tai ruskeat. Ihmisten silmien väri tarjoaa meille laajan ja kauniin väripaletin. Tiedämme kuitenkin, että silmien väri määräytyy suurilta osin geenien perusteella.

Jälkeläisten silmien väri on mahdollista päätellä vanhempien, tai jopa isoisovanhempien, silmien värin perusteella. Aina tulee kuitenkin muistaa, että yllätyksiä voi ilmetä.

Vauvan silmien väri riippuu geeneistä

On hyvä tietää, että jokaisella ihmisellä on kahdenlaisia geenejä: hallitsevia ja resessiivisiä. Molemmilla geeneillä on vaikutus yksilön hiusten ja silmien väriin.

Hallitsevat geenit ovat voimakkaampia, joten niillä on suurempi vaikutus vauvan silmien väriin. Toisaalta, resessiiviset geenit eivät kumoa toisiaan, vaikka ne ovatkin heikompia. Tämä merkitsee sitä, että kun kromosomit yhtyvät hedelmöityksen jälkeen, yksi alleeli on voimakkaampi kuin toinen.

Esimerkiksi tilanteessa, jossa isällä on siniset silmät ja äidillä ruskeat silmät, on hyvin pieni mahdollisuus, että vauvalla olisi siniset silmät, koska ruskea fenotyyppi on hallitseva ja sininen fenotyyppi resessiivinen.
Resessiiviset geenit ovat läsnä yksilön DNA:ssa, vaikka ne eivät ilmene fyysisesti. Tämän vuoksi on olemassa piirteitä, jotka periytyvät kahden tai useamman sukupolven yli.

Kaikki piirteet siirtyvät vastasyntyneeseen lapseen hänen vanhemmiltaan.

Hiusten pigmentaatio

Samoin kuin silmien väri, lasten hiusten väri riippuu vanhempien geeniperimästä. Hiusten väriä on kuitenkin erittäin vaikea ennustaa tarkasti.

Hiusten väri on suoraan yhteydessä päänahan karvatuppien väritykseen. Nämä pienet pussit suojaavat hiusjuuria. Riippuen melaniinin tasosta, karvatupet voivat tuottaa muun muassa ruskeat, vaaleat, mustat tai punaiset hiukset.

Nykyisen genetiikan tuntemuksen mukaan joillakin geeneillä on ratkaiseva rooli hiusten värille. Esimerkiksi ruskea alleeli on hallitseva, kun taas vaalea alleeli on resessiivinen. Tämän tiedon mukaan tummat värit tulevat hallitsevista geeneistä, kun taas vaaleat värit tulevat resessiivisistä geeneistä.

Hiusten väri riippuu vanhempien geeniperimästä

Esimerkiksi, jos isällä on ruskeat hiukset, eikä hänellä ole vaaleahiuksisia esi-isiä, ja äidillä on vaaleat hiukset, vauvallakin on luultavasti tummat hiukset. Tämä johtuu siitä, että isän hiusten hallitseva tumma väri ajaa äidin vaaleiden geenien yli.

Lyhyesti sanottuna, kahden DNA:n sekoitus voi tarjota äärettömän määrän yhdistelmiä. Tieteen kehityksen ansiosta on kuitenkin mahdollista ennustaa lapsesi tiettyjä ominaisuuksia geenien pohjalta, riippuen siitä, ovatko piirteet dominantteja vai resessiivisiä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.