Silmän sidekalvon tulehdus vauvalla

· 21.5.2019
Sidekalvotulehdus on hyvin yleinen pienten lasten vaiva. Se leviää helposti henkilöltä toiselle, minkä vuoksi vanhempien on hyvä ymmärtää tulehduksen aiheuttajat ja tavat, joilla tartuntaa voidaan ehkäistä.

Silmän sidekalvon tulehdus, eli tavallinen silmätulehdus, on hyvin yleinen lasten vaiva, joka voi kehittyä pienenkin vauvan silmiin. Sidekalvotulehdus on nimensä mukaisesti silmäluomen sisäpintaa ja silmän valkoista osaa peittävän kalvon, eli sidekalvon, tulehdustila.

Mistä vauvan sidekalvon tulehdus johtuu?

Silmän sidekalvon tulehduksen voivat aiheuttaa monet tekijät, mutta yleisimmät aiheuttajat ovat virukset ja bakteerit. Sidekalvo voi tulehtua myös reaktiona silmään päässeisiin allergeeneihin tai kemikaaleihin, minkä lisäksi mekaaninen ärsytys, kuivasilmäisyys, sieni tai silmää ärsyttävä paikallislääkitys voivat aiheuttaa tulehduksen.

Tavallisimmat sidekalvon tulehduksen aiheuttajat ovat seuraavat:

 • Virustartunnat: Virustartunnassa tarttuvat mikrobit hyökkäävät sidekalvoa vastaan. Yleisimpiä sidekalvotulehduksen aiheuttavia viruksia ovat adeno-, entero- ja influenssavirus, eli flunssaa ja ylähengitystieinfektioita aiheuttavat virukset.
 • Bakteeritulehdus: Bakteeritulehduksessa bakteeri pääsee silmän sidekalvolle. Bakteeriperäisen tulehduksen aiheuttaa yleensä pneumokokki-, Staphylococcus aureus – tai Haemophilus influenzae -bakteeri. Vauva voi saada synnytyksen yhteydessä äidin synnytyskanavasta tippuri- tai klamydiatartunnan, joka voi aiheuttaa bakteeriperäisen sidekalvotulehduksen.
 • Allergeenit: Allergeenit ovat allergisen reaktion aiheuttajia. Tavallisia allergeeneja ovat esimerkiksi siitepöly, eläinten hilse ja tietyt ruoka-aineet. Allerginen sidekalvotulehdus on paikallinen allerginen reaktio, joka oireilee silmien kutinana, vetistyksenä, punoituksena, valonarkuutena ja usein lievänä rähmimisenä.
 • Kemikaalit: Silmien ärtyminen voi olla reaktio esimerkiksi silmätippoihin, joita vastasyntyneelle annetaan syntymän jälkeen bakteeritulehdusten estämiseksi. Silmä vaikuttaa tällöin lievästi ärtyneeltä ja tulehdus kestää 24-36 tuntia.

Miten sidekalvon tulehdus oireilee?

Silmän sidekalvon tulehdus vauvalla

On tarpeen oppia tunnistamaan merkit, jotka kertovat vauvan sidekalvontulehduksesta. Äitien ja isien tulee olla tarkkoina lapsen fyysisten muutosten sekä käytöksen suhteen.

Oireet vaihtelevat riippuen sidekalvontulehduksen syistä, mutta seuraavat ovat tavallisimmat:

 • jatkuva silmien vuotaminen
 • herkkyys valolle
 • enemmän rähmää kuin normaalisti
 • tulehtuneisuus valkuaisessa ja silmäluomilla
 • kutina ja polte
 • punoitus
 • valkoinen, keltainen tai vihertävä erite.

Aivan ensimmäiseksi tällaisten oireiden ilmetessä tulisi käydä tarkastuttamassa lapsi lastenlääkärissä, jotta saadaan diagnoosi ja sopiva hoito.

Sidekalvon tulehduksen hoito

Hoito riippuu siitä, mikä on sidekalvontulehduksen tyyppi ja sen aiheuttaja. Esimerkiksi virustulehdus kehittyy ja paranee useimmissa tapauksissa ilman, että tarvitaan mitään erityistä hoitoa.

Sen sijaan bakteeritulehduksen lievittämiseksi tulee käyttää silmätippoja tai antibioottigeeliä. Yleisesti ottaen seuraavat neuvot ovat hyödyksi:

 • Pidä silmät hyvin puhtaina käyttämällä puuvillavanua, joka on kastettu keitettyyn ja lämpimään veteen. Toista ainakin kolmesti päivässä.
 • Pese aina kätesi kunnolla ennen lapsen silmien puhdistamista.
 • Laita kymäkompressi varovaisesti silmäluomille.
 • Käytä kosteutustippoja rauhoittaaksesi silmien tulehtuneisuutta ja kuivuutta.
 • Käytä aina kertakäyttöisiä materiaaleja, kun poistat eritteitä silmistä.
 • Älä jaa lakanoita, pyyhkeitä tai vaatteita lapsen kanssa sairauden aikaan. Kun hoito on lopussa, pese kaikki sen aikana käytetyt tekstiilit hyvin.

Allergista sidekalvon tulehdusta voidaan hoitaa allergialääkkeillä, mutta silmiä ärsyttävää allergeenia tulee myös välttää.

Sidekalvon tulehduksen ehkäisy

Silmän sidekalvon tulehdus vauvalla

Voit estää sidekalvontulehdusta kehittymästä lapsellesi, mutta tätä varten on hyvin tärkeää noudattaa seuraavia suosituksia:

 • Pese kätesi usein tai pidä mukanasi bakteereja torjuvaa geeliä, jotta voisit käyttää sitä aina ennen kuin käsittelet vauvaasi.
 • Vältä henkilökohtaisten tavaroiden jakamista, kuten pyyhkeiden, liinojen ja muiden vastaavien.
 • Jos vauvalla on allergioita, ota yhteyttä lastenlääkäriin, jotta voisit välttää allergiaa aiheuttavia tekijöitä.

Muista, että vaikka toimisit kaikkien suositusten mukaisesti sidekalvontulehdusta estääksesi, vauva tulee aina altistumaan ulkoisille tekijöille ympäristössään. Siksi on hyvin todennäköistä, että jossakin vaiheessa omakin lapsesi saa tämän erittäin tarttuvan taudin.

Vanhempien kannattaa perehtyä sidekalvontulehduksen syihin ja oireisiin, jotta se voitaisiin huomata varhain. Näin tulehdus voidaan hoitaa pois alta vähemmällä vaivalla, ja lapsi kärsii tietysti vähemmän.

1. Tu, E. Y. Conjunctivitis. in Clinical Infectious Disease, Second Edition (2015). doi:10.1017/CBO9781139855952.015

1. Azari, A. A. & Barney, N. P. Conjunctivitis: A systematic review of diagnosis and treatment. JAMA – Journal of the American Medical Association (2013). doi:10.1001/jama.2013.280318