Äidinrakkautta ensisilmäyksellä - Äitiyden Ihme
 

Äidinrakkautta ensisilmäyksellä

Äitiyden taika saa uuden merkityksen, kun rakkaus lasta kohtaan syntyy ensisilmäyksellä. Tämä kaunis tilanne koittaa, kun vauva nostetaan ensimmäistä kertaa äidin rinnalle, ja äiti saa kokea lapsensa sydämenlyönnit, itkun ja lämmön.
Äidinrakkautta ensisilmäyksellä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Yhdeksän kuukauden odotus huipentuu erityiseen hetkeen, kun äiti saa vastasyntyneen ensimmäistä kertaa syliinsä. Onko jo tämä ensimmäinen kohtaaminen täynnä valtavaa äidinrakkautta vai muodostuuko yhteys lapseen vasta ajan kanssa?

Äidinrakkautta ensisilmäyksellä

Raskaus auttaa valmistamaan naista äitinä olemiseen. Se kehittää tunteita, aktivoi hormoneja ja vaikuttaa mielialoihin.

Tämän jakson aikana nainen kokee monia unohtumattomia asioita. Esimerkiksi vauvan huoneen valmisteleminen on usein hyvin miellyttävää ja rentouttavaa. Mittaamattoman arvokas olento nukkumassa kehdossaan on ihmeellinen ajatus.

Usein valitettavasti myös ahdistus kasvaa raskauden edetessä. Kipu varoittaa naista siitä, että suuri hetki on kohta käsillä, ja keho täyttyy sekä pelosta että ilosta.

Pitkän odotuksen jälkeen tärkeä hetki koittaa viimein ja vauva syntyy maailmaan. Äiti rakastuu pieneen ihmiseen heti tämän nähdessään. Äidinvaistot heräävät ensikohtaamisen taianomaisella hetkellä.

Yhteys kahden ihmisen välillä on selvä; vauva rauhoittuu äidin lämmöstä ja läheisyydestä ja äiti tuntee tarvetta suojella – tarvetta, jota hän ei aiemmin ole kokenut. Kyseessä on ainutlaatuinen hetki naisen elämässä, josta kannattaa nauttia. Mahdollisen toisen lapsen kohdalla tilanne ja tunteet ovat erilaiset. Hetket ovat yhtä intensiivisiä ja koskettavia, mutta erilaisia kuin ensimmäisen lapsen kohdalla.

Äidinrakkautta ensisilmäyksellä

Mitä jos rakkaus ei sytykään heti?

Tällaisen välittömän kiintymyksen tunteminen on mahtavaa, mutta sitä ei aina kuitenkaan tapahdu. On äitejä, jotka syistä tai toisista eivät voi tuntea yhteyttä lapseensa.

Yksi selityksistä siihen, että tällainen torjunta tapahtuu, ovat hormonit, ja tarkemmin ottaen progesteroni. Sen määrän suuri nousu aiheuttaa joskus sen, että äiti torjuu vauvansa.

Toisaalta taas naisella voi olla hormonitoimintansa vuoksi synnytyksen jälkeistä masennusta. Tämä saa aikaan merkittäviä muutoksia naisen mielessä ja luo monia kummallisia tunteita.

Lisäksi traumaattinen raskaus tai epämiellyttävät kokemukset ovat kiintymyksen puuttumista aiheuttavia asioita. Huonot ihmissuhteet tai vaikean elämänmuutoksen kokeminen voivat saada aikaan sen, että äidin kiintymys vauvaa kohtaan ei kehity normaalilla tavalla.

Etenkin ensi kertaa äidiksi tulevilla on joskus tällaista torjuntaa vauvaansa kohtaan. Tästä vetäytymisestä toipuminen voi viedä muutaman päivän, kun äiti ja vauva sopeutuvat toisiinsa.

Päivien edetessä side äidin ja lapsen välillä voimistuu. Aika on yleensä parasta terapiaa, jotta voidaan kokea se kiintymys ja kaipaus, joita ei vielä syntymän aikaan ilmennyt.

Imettäminen ravitsee vauvaa, mutta se auttaa myös luomaan sidettä äidin ja lapsen välille. Sen kautta avautuu voimakas rakkauden järjestelmä, kun äiti ja lapsi ovat yhtä.

Kun vauva imee nänniä, molemmat kehot täyttyvät hormoneista: oksitosiinista, prolaktiinista ja endorfiineista, joita äiti erittää. Nämä ovat ehdottoman rakkauden aineksia.

Äiti-lapsi-suhde synnytyksen jälkeen

Uuden elämäntavan käsitteleminen ja hyväksyminen vie naiselta aikaa. Vauvan taas tarvitsee sopeutua uuteen maailmaan, jota hän ei ymmärrä, ja viestiä tarpeistaan – siksi hän itkee.

Äiti ymmärtää, että hän vastaa nyt toisen ihmisen elämästä. Hänen täytyy tehdä parhaansa taatakseen lapsen onnellisuus runsaalla huomiolla ja ehdottomalla rakkaudella.

Äidinrakkautta ensisilmäyksellä

Äidin ja vauvan välisen kiintymyksen edistäminen

Useimmissa sairaaloissa annetaan vauva äidin rinnalle tai näytetään tämä hänelle ennen puhdistamista ja pukemista.

Ensimmäinen tunti on erittäin tärkeä äidin ja vauvan välisen siteen voimistamiseksi, ja molemmat tarvitsevat toisiaan.

Suositellaan, että äitiä ja vauvaa ei häiritä tällä hetkellä, jotta he saavat löytää nopeasti tuhoamattoman yhteytensä, joka tulee kestämään elinpäivien loppuun asti.

Jos vauva erotetaan heti äidistään, hän voi tuntea olonsa eristyneeksi tai irralliseksi. Äiti taas kokee suurta motivaation puutetta vauvan tarpeista huolehtimiseksi, ja tämä voi aiheuttaa myös surullisuutta, syyllisyyden tunnetta ja masennusta.

Lyhyesti sanottuna on äärimmäisen tärkeää kunnioittaa äidin ja lapsen omaa tilaa. Heidän yhteinen matkansa on vasta alussa, ja tällöin on imetyksen sekä äidin kehon suojaavan lämmön aika.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.